Рішення колегії Держкомтелерадіо від 23.02.2016 № 2/2 "Про хід відновлення роботи державних ЗМІ в Донецькій та Луганській областях"
опубліковано 12 березня 2016 року о 11:44

 

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

23 лютого 2016 р. м. Київ № 2/2

 

Про хід відновлення роботи державних

ЗМІ в Донецькій та Луганській областях

 

Заслухавши та обговоривши доповіді заступника начальника управління інформаційної політики та з питань преси Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Чернявської А.С. та директора департаменту масових комунікацій Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Денищенка Д.В., колегія відзначає, що впродовж 2015 року Держкомтелерадіо спільно з Донецькою та Луганською обласними військово-цивільними адміністраціями, Мінінформполітики, Держспецзв’язку та іншими заінтересованими органами державної влади проведено значну роботу щодо відновлення телерадіомовлення Донецької та Луганської ОДТРК (на сьогодні – регіональні дирекції НТКУ) та розширення трансляції програм українських мовників на тимчасово окупованій російськими терористами території.

Колегія зазначає, що в інформаційному просторі Донецької області станом на грудень 2015 року зареєстровано 163 телерадіоорганізації та провайдери. Деякі ТРО мають ліцензії на розповсюдження програм як на території, що контролюється українським урядом, так і на окупованій території. За результатами аналізу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (станом на 01.12.2015) на території Донецької області із 95 каналів (частот) телевізійного аналогового мовлення 37 телеканалів не використовуються українськими мовниками. З них на окупованій території області не зафіксовано мовлення на 24 каналах.

Із 75 радіочастот Донецької області через бойові дії не ведеться мовлення українських компаній на 23 частотах, із них на 20 частотах мовлення відсутнє взагалі.

Телевежа в Донецьку покриває територію радіусом 60 км і блокує сигнал українських телеканалів до Красноармійська, Дзержинська, інших міст області, але завдяки встановленню підсилювачів на телевежах у Волновасі, Красноармійську, Маріуполі та встановленню тимчасової телевежі на горі Карачун сигнал Донецької телевежі вдається певною мірою нейтралізувати.

Наразі здійснено заходи з відновлення мовлення українських телерадіоорганізацій на території, що контролюється українським урядом та на вже звільненій території. Так, Донецькою філією Концерну РРТ було введено в експлуатацію телепередавачі для трансляції Донецької філії НТКУ в містах Краматорську, Маріуполі, Красноармійську, Волновасі, Єлизаветівці та Кураховому.

Донецька обласна державна телерадіокомпанія (на сьогодні – філія НТКУ) з 7 жовтня 2015 року розпочала мовлення  на 24 ТВК у м. Світлодарську Донецької області. Потужність передавача на цьому телевізійному каналі складає 10 Вт. Програми телерадіокомпанії можна дивитися в самому Світлодарську й передмісті.

Відповідно до рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Світлодарську  замість програми «ТЕТ» транслюється програма Донецької філії НТКУ. В Артемівську Донецькою філією Концерну РРТ збільшено потужність передавачів трьох каналів: «UA:ПЕРШИЙ», «1+1» та «5 канал». У Краматорську Донецькою філією Концерну РРТ змонтована тимчасова опора висотою 34 м, відновлено трансляцію 13 телевізійних і 5 радіопрограм.

За допомоги волонтерських організацій 17 лютого цього року філія НТКУ «Донецька регіональна дирекція» отримала середньохвильовий радіопередавач потужністю 50 КВт, який буде встановлено в м. Часів Яр.

Водночас, колегія відмічає, що вежа Концерну РРТ у м. Донецьку і досі захоплена представниками так званої «ДНР». Тому і в аналоговому, і в цифровому форматах на значну територію області здійснюється ретрансляція як створених бойовиками місцевих проросійських каналів, так і пакету заборонених російських програм.

Щодо інформаційного простору Луганської області, колегія відзначає, що завдяки спільним зусиллям вдалося відновити мовлення двох телерадіокомпаній, які знаходяться в зоні проведення АТО. За цей час було зібрано колективи, закуплено техніку, відновлено мовлення, проведено комплексну роботу з розширення зони покриття українським сигналом. Сьогодні українське радіо і телебачення мають змогу чути і бачити не тільки в прифронтових, а й в окупованих територіях Луганської області.

За минулий рік в Луганській області вже з’явилися і запрацювали більше десяти нових теле- і радіо передавачів. На сьогодні, філія НТКУ «Луганська регіональна дирекція» (телеканал «ЛОТ» та радіо «Пульс») охоплює майже всю підконтрольну Україні територію Луганської області. Відновлено роботу та ефірне мовлення у м. Сєвєродонецьк. Сигнал Луганського державного радіо і телебачення розповсюджується 12 аналоговими телепередавачами, 5 цифровими та 3 радіопередавачами FM-діапазону, триває робота по збільшенню потужності існуючих передавачів і встановленню нових.

З грудня 2015 року обласне державне радіо Пульс можна слухати в FM- діапазоні на частоті 105,9 в Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному, Кремінній. Також українське радіо тепер доступне і на тимчасово окупованих територіях в Первомайську, Кіровську та Слов’яносербську. Крім того, на повну потужність включено передавач у Станиці Луганській на частоті 99,5 МГц, тож сигнал радіостанції приймають не тільки в Станично-Луганському районі, а й в тимчасово окупованому Луганську.

Водночас, колегія акцентує увагу на необхідності активізації спільних дій державних органів влади щодо розбудови мережі українського телерадіомовлення, яка б охоплювала і тимчасово окуповану територію, з метою протидії російській інформаційній агресії. На окупованій території Луганської області не транслюються українські канали. Існують проблеми з розповсюдження радіо сигналу. На сьогодні завдяки встановленню нових передавачів частково забезпечено покриття сигналом деяких районів, але в цілому проблема існує. На прикордонних територіях Луганщини, де не відбуваються військові дії, повністю транслюється російський контент, в тому числі канали, заборонені в Україні. Мовлення українських радіостанцій у FM-діапазоні відсутнє.

Колегія зазначає, що вирішення проблемних питань в інформаційній сфері Донецької та Луганської областей та посилення протидії інформаційним атакам з боку РФ потребує комплексного підходу. Значну роль в інформаційному просторі регіону відіграють і друковані періодичні видання.

Вкрай необхідним на сьогодні є конструктивний діалог органів державної влади з редакціями друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження, який дозволить забезпечити населення достовірною інформацією, якісним контентом,  а також здійснювати систематичне пропагування демократичних цінностей Української держави. 

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

 

1. Інформацію доповідачів взяти до відома.

2. Рекомендувати департаменту масових комунікацій Луганської обласної військово-цивільної адміністрації та управлінню інформаційної політики та з питань преси Донецької обласної військово-цивільної адміністрації:

сприяти організації додаткового телерадіомовлення у Донецькій і Луганській областях для протидії інформаційній агресії шляхом розвитку мереж мовлення;

забезпечити роз’яснення актуальних питань зовнішньої та внутрішньої політики держави, оперативне реагування на ворожі інформаційні впливи з боку Російської Федерації;

забезпечити моніторинг процесу реформування комунальних друкованих засобів масової інформації з метою подальшого функціонування друкованих засобів масової інформації, збереження їх назв, цільового призначення, мови видань та тематичної спрямованості.

3. Управлінню телебачення і радіомовлення (Білоус М.А.):

сприяти продовженню роботи щодо розширення мережі радіомовлення НТКУ на територію Донецької і Луганської областей;

звернутися до Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики України з пропозицією розглянути проблемні питання інформаційного простору Донецької та Луганської областей, порушені на засіданні колегії Держкомтелерадіо;

сприяти збільшенню виробництва і трансляції теле- та радіопрограм спеціального патріотичного спрямування філіями НТКУ «Донецька регіональна дирекція» та «Луганська регіональна дирекція» у 2016 році.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Голову колегії.

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux