Про презентацію книги "ЄВАНГЕЛІЄ Бучацьке",
опубліковано 19 грудня 2018 року о 15:36

21 грудня о 14.30 в приміщенні інформаційного агентства УНІАН (вул. Хрещатик, 4) відбудеться презентація книги «ЄВАНГЕЛІЄ Бучацьке», виданої державним підприємством «Державне спеціалізоване видавництво художньої літератури «Дніпро» на замовлення Держкомтелерадіо у рамках програми «Українська книга».

2018 року книга отримала премію Президента України «Українська книга року» в номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства». Видання складається з факсиміле стародавнього рукопису ЄВАНГЕЛІЯ Бучацького та перекладу його текстів сучасною українською мовою, передмову до якого написав доктор богословських наук Дмитро Степовик.

Участь у презентації візьмуть директор видавництва «Дніпро» Олександр Кудрявцев; перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак; упорядник книги та автор передмови до неї, доктор філософії, доктор мистецтвознавства, доктор богословських наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України Дмитро Степовик.

Захід проводиться в рамках відзначення 100-річчя з дня заснування видавництва «Дніпро».

 

Вхід на захід вільний.

 

Інформаційно. Сучасне книжкове видання «ЄВАНГЕЛІЄ Бучацьке» відтворює унікальне рукописне священне ЄВАНГЕЛІЄ кінця ХІІ – початку ХІІІ століття, яке зараз знаходиться в колекції Національного музею м. Львова ім. Андрея Шептицького.

Священна українська рукописна книга домонгольського періоду, яка з 1888-1889 р. р. дістала в науковій літературі назву «ЄВАНГЕЛІЄ Бучацьке», була написана від руки й розмальована великими заголовковими ініціалами для наступного прочитання священнослужителями під час Божественної літургії – у другій половині ХІІ чи на початку ХІІІ століття на Волині. Упродовж Середньовіччя саме Волинь, її писарі й митці по монастирях і світських майстернях творили шедеври книжково-рукописного мистецтва. Книгописання того часу прирівнювалось до іконописання. Свою теперішню назву «ЄВАНГЕЛІЄ Бучацьке» книга дістала за місцем зберігання від 1712 року у чоловічому монастирі м. Бучач. За вагомістю текстів й оформлення ЄВАНГЕЛІЄ Бучацьке посідає одне з перших місць серед українських рукописів.

Книга, що вийшла 2016 року у ДП «Видавництво «Дніпро» і складається з факсиміле стародавнього рукопису ЄВАНГЕЛІЯ Бучацького та перекладу його текстів сучасною українською мовою. Книга формує знання про Україну, її народ, історію, культуру. За вагомий внесок у розвиток українознавства у 2018 році книга отримала Премію Президента України ««Українська книга року».

Cвій початок видавництво «Дніпро» бере з 5 травня 1919 року, тоді воно називалося Всеукрвидавом. Свою сучасну назву «Дніпро» отримало 1964 року. За сто років тут побачили світ тисячі назв книг, тираж яких дорівнює кількох мільйонів екземплярів.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux