ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про приєднання України до Міжнародної системи стандартної нумерації серіальних видань (ISSN)"
опубліковано 16 квітня 2018 року о 12:56

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту постанови Кабінету Міністрів України

«Про приєднання України до Міжнародної системи

стандартної нумерації серіальних видань (ISSN)»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття постанови Кабінету Міністрів України

За часів існування СРСР надання міжнародних стандартних номерів —ISSN (The International Standard Serial Numbers) серіальним виданням (періодичним, продовжуваним і серійним) здійснювала Всесоюзна книжкова палата. З ії переходом під юрисдикцію Росії цю роботу в Україні було припинено. У зв’язку з цим виникла нагальна потреба приєднання України як суверенної держави до Міжнародної системи даних серіальних видань (ISSN), впровадження та контроль за функціонуванням якої здійснює Міжнародний центр реєстрації серіальних видань (Міжнародний центр ISSN). На сьогодні учасниками цієї системи є 89 країн світу.

Міжнародний центр ISSN заснований у Парижі в результаті угоди між ЮНЕСКО і урядом Франції з метою впровадження й експлуатації автоматизованої інформаційної системи серіальних видань, що охоплює весь діапозон зафіксованих знань. Міжнародний центр ISSN координує діяльність національних центрів ISSN, які здійснюють реєстрацію серіальних видань, що передбачає ідентифікацію назви кожного окремого серіального видання, надання йому унікального Міжнародного стандартного номера ISSN, підготовку даних, що вміщують бібліографічні відомості, і представлення цих даних у Міжнародний центр ISSN для внесення їх в міжнародний реєстр ISSN.

Незважаючи на набуття чинності з 01.01.2007 ДСТУ 4515:2006 “Інформація та документація. Міжнародний стандартний серіальний номер (ISSN)”, Україна як держава й досі не приєдналась до Міжнародної системи серіальних видань (ISSN).

З огляду на зазначене, виникла необхідність у підготовці проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про приєднання України до Міжнародної системи стандартної нумерації серіальних видань (ISSN)».

2. Мета і шляхи її досягнення

Приєднання до Міжнародної системи серіальних видань (ISSN) здійснюється з метою входження України в міжнародний інформаційний простір, забезпечення доступу до величезних масивів бібліографічної інформації щодо серіальних видань, накопиченої в базі даних Міжнародного центру ISSN, репрезентування національної бібліографії серіальних видань України, зокрема наукових, на міжнародному рівні.

Враховуючи важливість членства в системі ISSN для входження України в міжнародний інформаційний простір, на першому етапі Уряд України має визнати Статут Міжнародного центру ISSN, який є міжурядовою організацією, а саме: надіслати листа Генеральному директорові ЮНЕСКО про те, що Україна погоджується зі Статутом ISSN (згідно з умовами вступу, затвердженими Міжнародним центром ISSN) і призначає офіційну організацію – Книжкову палату України, що буде діяти як національний центр ISSN.

Другим етапом є підписання Книжковою палатою України двосторонньої робочої угоди та сплата річного внеску.

Третім етапом є прийняття участі в тренінгах з бібліографії та програмного забезпечення щодо ISSN й репрезентування національної бібліографії серіальних видань.

3. Правові аспекти

У даній сфері суспільних відносин діють Закони України «Про інформацію», «Про видавничу справу», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 29.05.1996 № 574 «Про впровадження штрихового кодування товарів», від 13.08.2014 № 341 «Про затвердження Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України» та інші нормативно-правові акти.

Реалізація постанови Кабінету Міністрів України не потребує внесення змін до чинних чи розроблення нових актів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття постанови Кабінету Міністрів України не потребує додаткових матеріальних витрат з державного бюджету.

5. Позиція заінтересованих органів

Позиція центральних органів виконавчої влади буде відома після погодження ними проекту.

6. Регіональний аспект

Проект постанови Кабінету Міністрів України не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

6-1. Запобігання дискримінації

У проекті постанови Кабінету Міністрів України відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

7. Запобігання корупції

У проекті постанови Кабінету Міністрів України відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект постанови Кабінету Міністрів України для громадського обговорення розміщено у підрубриці «Проекти актів Кабінету Міністрів України» рубрики «Законопроектна діяльність» офіційного веб-сайту Держкомтелерадіо.

81. Розгляд Науковим комітетом Національної ради України з питань розвитку науки і технологій

Проект постанови Кабінету Міністрів України не стосується сфери наукової та науково-технічної діяльності.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект постанови Кабінету Міністрів України не стосується соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект постанови Кабінету Міністрів України не є регуляторним актом.

 

 

101. Вплив реалізації акта на ринок праці

Реалізація постанови Кабінету Міністрів України не впливає на ринок праці.

11. Прогноз результатів

Прийняття та реалізація постанови Кабінету Міністрів України «Про приєднання України до Міжнародної системи серіальних видань (ISSN)» дозволить упорядкувати потік серіальних видань, які виходять на території нашої держави, створити надійну та зручну в користуванні національну базу даних серіальних видань на основі ISSN, сприяти створенню умов для впровадження і поширення в Україні інформаційних технологій автоматичної ідентифікації, штрихового кодування серіальних видань на основі ISSN, електронного обміну даними і створення інформаційної бази для контролю та управління товарно-грошовим обігом, удосконаленню системи обліку видавничої продукції, інтеграції вітчизняних суб’єктів видавничої справи у світові ринки і мережі товарних потоків на засадах сучасних загальновизнаних стандартів ділового спілкування.

Створення національної бази наукових видань на основі ISSN сприятиме підготовці наукових кадрів вищої кваліфікації, залученню обдарованої молоді, виявленню і підтримці талановитих дослідників, творчому зростанню молодих науковців, забезпеченню спадкоємності поколінь учених і, безперечно, становленню позитивного іміджу нашої країни на міжнародному рівні через інтеграцію вітчизняного інтелектуального потенціалу у світовий науковий простір.

 

 

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко

«13» квітня 2018 р.

 

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux