Олег Наливайко привітав журналіста Миколу Семену з 70-річчям
опубліковано 14 травня 2020 року о 09:29

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко привітав відомого українського журналіста, кореспондента проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії», колишнього політв’язня окупаційної влади Криму Миколу Семену з 70-річним ювілеєм.

 

Шановний Миколо Михайловичу!

Щиро вітаю Вас від імені всього колективу Державного комітету телебачення і радіомовлення України і себе особисто з ювілеєм!

Для українців і міжнародної спільноти Ваше ім’я стало символом журналістської честі та громадянської мужності. Ви власним прикладом довели, що навіть в умовах абсолютної несвободи духовно вільна людина лишається вільною.

Бажаю запастися тепер часом для написання нової книги, у якій буде осмислено і підсумовано Ваш особистий досвід боротьби за правду. Це потрібно сучасному і майбутньому поколінню журналістів, це потрібно громадянському суспільству.

Сил, творчого натхнення, міцного здоров’я на довгому життєвому шляху!

Слава Україні! Героям Слава!

З повагою

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко

 

Інформаційно. Микола Михайлович Семена народився 14 травня 1950 року в селі Вороньки Бобровицького району Чернігівської області. 1976 року закінчив факультет журналістики Київського державного університету. Працював у різних періодичних виданнях Чернігівської, Запорізької областей. З 1983 року жив і працював у Криму, спочатку - в місцевій пресі, згодом - власним кореспондентом газет «Дзеркало тижня», «День». На початку 90-х публічно виступав за справедливе вирішення долі кримських татар, згодом висвітлював реалізацію програми повернення кримських татар на історичну батьківщину. 2010 року видав книгу «Мустафа Джемілєв – людина, яка перемогла сталінізм».

На момент окупації Криму Росією Микола Семена працював кореспондентом проекту «Крим. Реалії» Радіо Свобода  в Україні. Він став одним із небагатьох незалежних кримських журналістів, який вирішив залишитися на півострові і продовжувати висвітлювати події на окупованій території для українських ЗМІ.

У квітні 2016 року у квартирі Миколи Семени в Криму ФСБ провела обшук. Проти журналіста було порушено справу за статтю «Блокада – перший необхідний крок до звільнення Криму», опубліковану на сайті «Крим. Реалії» 11 вересня 2015 року під псевдонімом Валентин Гонтар. У вересні 2017 року Миколу Семену було засуджено до 2,5. років умовно з випробувальним терміном у 3 роки і заборонено займатися публічною діяльністю.

На суді Микола Семена визнав авторство статті, але відмовився визнавати провину, заявивши, що будь-який журналіст має право висловлювати думку щодо статусу Криму. Він також посилався на міжнародне право, за яким Крим є частиною України.

Вирок окупаційного суду засудили МЗС України, Державний департамент США, Європейський Союз і низка міжнародних організацій. Тривала дипломатична і громадська боротьба за його свободу. Лише у січні 2020 року Микола Семена отримав постанову про дострокове припинення випробувального терміну і зняття судимості, а в лютому – дозвіл окупаційної влади на виїзд із Криму, після чого він зміг приїхати до Києва.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux