Олег Наливайко: Держкомтелерадіо підтримує законопроект про квотування україномовного контенту в радіоефірі
опубліковано 25 березня 2016 року о 12:36

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко взяв участь у нараді з питань запровадження механізмів збільшення частки пісень українською мовою в радіоефірі, яка відбулась 24 березня у Будинку звукозапису Українського радіо під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури В’ячеслава Кириленка.

 

«Держкомтелерадіо підтримує проект про квотування україномовного контенту в радіоефірі», - заявив Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко виданню Детектор медіа, коментуючи підсумки наради. На його думку, законодавча та виконавча гілки влади разом з медіаспільнотою поступово наближають законодавство в сфері засобів масової інформації до європейських стандартів. «Я пригадую, як в 2006 році Нацрада зібрала керівників великих медіагруп для обговорення змін до Закону «Про телебачення і радіомовлення» в частині запровадження 50% квоти для української музики, - зазначив Олег Наливайко. - Була дуже запекла дискусія, але бізнес підтримав захисні кроки держави. Почалось поступово збільшення в ефірі радіостанцій української музики і зараз абсолютно всі погоджуються, що це був правильний крок. Пройшло 10 років, ми живемо в іншій країні, країні, у якій відбулась Революція Гідності, країні, проти якої здійснюється військова агресія. Тому, напевно, Гімн України є найрейтинговішим музичним твором. Ми повинні реагувати на ці виклики, на запит україномовності».

Голова Держкомтелерадіо вважає, що після першого читання проекту закону треба направити його на експертизу в Раду Європи і в цілому затвердити з її зауваженнями та побажаннями. «Якщо згадати європейський досвід, то у Польщі діє 33% квота контенту польською мовою, у Франції 40%», - зауважив він.

На думку Олега Наливайка, абсолютно прийнятною є вимога того, щоб українські пісні звучали рівномірно, протягом усього ефірного часу, а не вночі, як сьогодні чинять радіостанції, щоб формально виконати квоти.

Голова Держкомтелерадіо вважає, що квотування повинно стати фактором стимулювання розвитку галузі, оскільки підштовхують індустрію вкладати гроші в якісний продукт українською мовою. «Під це повинна бути розроблена спеціальна урядова програма з відповідним фінансуванням. Уряд має інвестувати в розвиток молоді таланти, дбати про захист авторських прав, щоб музин акти мали можливість капіталізувати власні твори, надавати ліцензійні пільги», - сказав Олег Наливайко.

Нагадаємо, законопроектом №3822 пропонується встановити для радіоринку квоти не лише музичних творів українських авторів і виконавців, а й пісень українською мовою, що дозволить збільшити в радіоефірі до майже 37% квоту пісень українською мовою.

За результатами наради у Будинку звукозапису Українського радіо більшість присутніх – керівники провідних радіоорганізацій, виконавці, представники громадських організацій - підтримали законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)» (реєстр. № 3822), зареєстрований народними депутатами України Олегом Медуницею, Ігорем Артюшенком, Іваном Крульком, Олегом Ляшком.

Також було вирішено створити робочу групу за участю відомих українських виконавців, представників провідних українських радіоорганізацій та громадськості з метою напрацювання додаткових пропозицій щодо підтримки та просування в радіоефірі україномовного музичного контенту.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux