Окрема думка Большакової О.Ю. до Рішення громадської ради при Держкомтелерадіо «Про загрозливий стан фізичної безпеки журналістів в Україні»
опубліковано 28 вересня 2018 року о 17:44

В цілому підтримуючи необхідність постійного контролю за дотриманням прав журналістів, зокрема, шляхом проведення відповідних парламентських слухань, вважаю за необхідне зауважити про наступне.

Назва рішення не відповідає його змісту та створює враження про те, що громадська рада дійшла висновку про загрозливий стан фізичної безпеки журналістів в Україні, хоча при обговоренні цього питання члени громадської ради не обговорювали конкретних випадків нападів на журналістів, а лише мали нагоду ознайомитись із Резолюцією громадських слухань з питань безпеки журналістів від 1 листопада 2017 року та Резолюцією публічної дискусії «Загрози свободі слова в Україні» від 2 березня 2018 року.

Щодо Резолюції публічної дискусії «Загрози свободі слова в Україні» від 2 березня 2018 року, то вона містить, зокрема, вимогу до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (далі – Національна рада) «припинити тиск на медіа». Під час публічної дискусії «Головний редактор телеканалу «112 Україна» Павло Кужеєв розповів про тиск, який чиниться на канал попри те, що численні дослідження й моніторинги засвідчують професійну роботу цього ЗМІ та дотримання журналістських стандартів. Утім, каналу весь час відмовляють у продовженні ліцензії» (http://nsju.org/index.php/article/view/6937).

Незалежна Асоціація телерадіоМовніків неодноразово публічно надавала роз’яснення щодо неприпустимості продовження цифрових ліцензій ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «ТВ Вибір», які протягом 7 років грубо порушують конкурсні умови і працюють під логотипом «112 Україна» (див., наприклад, https://mediananny.com/novosti/2328371). Втім, ці аргументи були проігноровані учасниками публічної дискусії.

Інші твердження цієї резолюції, ставляться під сумнів у Заяві українських медійних організацій про висловлення недовіри керівництву НСЖУ, де, зокрема, зазначається: «Ми, українські медійні організації, вважаємо політичною маніпуляцією останню «резолюцію» НСЖУ, проголошену за результатами «круглого столу про свободу слова 2 березня 2018 року» (http://imi.org.ua/news/zayava-ukrajinskyh-medijnyh-orhanizatsij-pro-nedoviru-kerivnytstvu-nszhu).

Вважаю неприпустимим для громадської ради приймати рішення з ознаками політичних заяв без глибокого та всебічного дослідження фактів, на яких вони базуються.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux