Недопустимо русифікувати інформаційний простір України, – Богдан Червак
опубліковано 18 липня 2016 року о 16:46

Держкомтелерадіо звернувся до Міністерства культури України з пропозицією ініціювати удосконалення мовного законодавства.

 

 

 

 

 

-   Відсутність досконалої законодавчої та нормативної бази не сприяє активізації мовної політики, призводить до повзучої русифікації інформаційного простору, - зазначає перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. - Так, порівняно з минулими роками зменшилася частка україномовних газет та журналів, російська мова продовжує домінувати в національному теле- та радіоефірі. У прайм-таймі вісьмох найрейтинговіших телеканалів частка російської мови в ефірі становила 44%, а української - 30%. При цьому зріс до 26% час «двомовних» ефірів.

На думку першого заступника Голови Держкомтелерадіо, у разі підготовки проекту нового закону про мови слід зазначити в статті «Мова засобів інформації», що комунальні телерадіоорганізації, публічне акціонерне товариство «Національна суспільна телерадіокомпанія України», державне підприємство «Парламентський телеканал «Рада», приватні (незалежно від способу розповсюдження програм), громадські та інші телерадіоорганізації, засновані відповідно до вимог законодавства, повинні здійснювати мовлення державною мовою.

У місцевостях традиційного поселення осіб, що належать до національної меншини комунальні та громадські телерадіоорганізації можуть здійснювати мовлення поряд з українською також відповідною мовою національної меншини. У таких випадках обсяг мовлення мовою національної меншини не може перевищувати 50% ефірного часу телерадіоорганізації.

Також телеорганізаціям слід забезпечити дублювання українською мовою всіх аудіо та відео творів іноземною мовою та телепрограм, у яких застосовано іноземну мову.

- Пріоритетом мовної політики в Україні є і має бути утвердження і розвиток української мови - визначального чинника і головної ознаки ідентичності української нації, - наголосив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

У законопроекті має бути також зазначено, що видання друкованих ЗМІ, заснованих громадянами України та юридичними особами, зареєстрованими в Україні, повинні здійснюватись українською мовою або офіційними мовами Європейського Союзу. З метою забезпечення права на інформацію національних меншин слід передбачити у законі, що громадське об'єднання, яке представляє інтереси національної меншини і місцезнаходженням якого є відповідне село, селище, місто районного значення, може бути засновником друкованого ЗМІ із відповідною мовою національної меншини.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux