Національний центр ISSN України презентував свою роботу у Брюсселі
опубліковано 15 листопада 2023 року о 15:00

У Брюсселі (Бельгія) відбулися 48-мі щорічні збори керівників національних центрів ISSN та навчальна сесія, організовані Міжнародним центром ISSN за підтримки Королівської бібліотеки Бельгії (KBR). Наразі до мережі ISSN приєдналися 93 країни світу. Україна стала повноправним учасником мережі ISSN у 2020 році, що сприяло підвищенню рівня присутності України в міжнародному інформаційному просторі та формуванню позитивного іміджу України у світі.

Цьогоріч у роботі зборів взяли участь 60 представників із 34 країн світу. У перший день роботи свої презентації представили національні центри ISSN Бельгії, Боснії і Герцеговини, Непалу, Тунісу та України.

У презентації "ISSN in Ukraine: 1991—2023" Ірина Погореловська, керівник національного центру ISSN, функції якого виконує Книжкова палата України, розповіла про функціонування видавничої сфери та діяльність Книжкової палати України в умовах російсько-української війни, висвітлила етапи становлення системи ISSN в Україні, ознайомила з результатами роботи національного центру ISSN у 2021—2022 рр. і станом на жовтень 2023 року. Учасники зборів були вражені світлинами та розповіддю про зруйновані російськими агресорами українські бібліотеки, видавництва, друкарні й книгарні, та мужністю українців, які, попри надзвичайно складні умови, продовжують випускати книжки, газети, журнали як у друкованому, так і в електронному вигляді, проводити книжкові виставки, конференції, семінари, організовувати мистецькі та культурні події, брати участь у зарубіжних професійних заходах.

Вчергове збори стали професійним офлайн- та онлайн-майданчиком для обміну досвідом між країнами-учасницями мережі ISSN та здобуття нових знань і навичок у царині продовжуваних ресурсів і метаданих.

В останній день роботи після закінчення навчальної сесії з питань метаданих, проведеної командою професіоналів Міжнародного центру ISSN, та оголошення директоркою Міжнародного центру ISSN Гаель Беке традиційної резолюції, учасники міжнародного заходу відвідали Королівську бібліотеку Бельгії (KBR), яка є національною науковою бібліотекою. Її фонд нараховує понад 8 млн одиниць зберігання, розміщених на 17-ти поверхах. Щоденно фонд поповнюється в середньому на 200 видань. З 2009 року функціонує цифрова бібліотека Belgica. Інтегруючи у роботу бібліотеки нові технології, її керівники мають амбіційні плани - у найближчі три роки перетворити установу в бібліотеку майбутнього. Наразі візія Бібліотеки — зробити свій вагомий внесок у розбудову сучасного цифрового суспільства, надаючи доступ користувачам до надійних інформаційних джерел у зручний для них час і спосіб.

Інформаційно. Постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 року № 163 "Про приєднання до Статуту Міжнародного центру реєстрації серіальних видань (Міжнародного центру ISSN)" було підтримано пропозицію Державного комітету телебачення і радіомовлення України про приєднання до Статуту Міжнародного центру ISSN, схвалено проєкт листа Уряду України до Генерального директора Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) щодо приєднання до Статуту Міжнародного центру ISSN, призначено державну наукову установу “Книжкова палата України імені Івана Федорова” національним центром реєстрації серіальних видань (національним центром ISSN).

Прийняття та реалізація зазначеної вище Постанови дало змогу упорядкувати й ідентифікувати потік продовжуваних ресурсів (друкованих та електронних), які виходять на території нашої держави, інтегрувати їх у структуру міжнародного інформаційного простору й тим самим підвищити їхню авторитетність.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux