Надані твори для участі у конкурсі на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності у 2013 році
опубліковано 12 липня 2013 року о 10:38

 

 

 

АНОТАЦІЇ ТВОРІВ, ЩО НАДІЙШЛИ

НА ЗДОБУТТЯ ПРЕМІЇ ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА У ГАЛУЗІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (2013 рік)

(37 творів)

 

 

 

І. НОМІНАЦІЯ «ЗА КРАЩУ ПУБЛІКАЦІЮ У ДРУКОВАНИХ ЗАСОБАХ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ» (18 робіт)

 

1. Валентин ТКАЧ, член НСЖУ, м.Чернівці.

На розгляд подано публікацію «Україна як ніша виживання», надруковану в тижневику «Дзеркало тижня» 14-20 квітня 2012 р.

В цій публікації автор розглядає проблеми формування нового суспільного договору в Україні в умовах трансформаційних змін власності; визначає причини кризових явищ у суспільних відносинах, вказує на загрози від їх збереження; дає аналіз явища «тонізації» економіки і суспільного життя та пропонує способи його подолання. Крім того, автором порушуються питання розвитку та формування нової якості громадянського суспільства як суспільства солідарних дій; окреслюються шляхи становлення європейського майбутнього України.

2. Геннадій СЕНКЕВИЧ, редактор газети «Здесь живем», м.Дніпропетровськ.

На розгляд подано книгу «Усеченная независимость», 2012 р. Книга являє собою збірник есе. Автор досліджує взаємовідношення преси з владою. Здобутки трьох п’ятирічок журналістської кар’єри лягли в основу книги. Три розділи – це три етапи трудової біографії – робота в трьох газетах «Индустриальное Запорожье», «Здесь живем» і «Зоря».

3. Вікторія ПИСАРЕНКО (псевдонім Вікторія Шевченко), завідуюча редакційним відділом Чугуївської радіокомпанії, Харківська область.

На розгляд подано публікацію «Об огнях-пожарищах, о друзьях-товарищах…», надруковану в газеті «Новости Чугуева» 18.06.2011 р. Це - публіцистичний нарис про долю дівчини з Поволжя (а нині мешканку Чугуївщини), яка, опанувавши військову спеціальність прибористки пульта управління зенітним вогнем, мужньо захищала в роки Великої Вітчизняної війни рідну землю від фашистських окупантів.

4. Наталія СОКОЛЮК (творчий псевдонім Н.Вольська), головний редактор Чугуєвської радіокомпанії, Харківська область.

На розгляд подано публікацію «Судьба Надежды», яка була надрукована в газеті «Новости Чугуева» 08.05.2010 р.№19.

5. Іван ГАРНАГА, інвалід Великої Вітчизняної війни, м. Біла Церква, Київська область.

На розгляд подано публікацію «Мені аж страшно, як згадаю», надруковану в газеті «Копейка». Документальна розповідь-спогад про тяжку долю селян в Україні під час голодомору 1932-1933 років.

6. Валентина ПОКОРЧАК, головний редактор газети «Трибуна», Донецька область.

На розгляд подано нарис «Кобзар», надрукований в газеті «Трибуна» 02.07.2010 р. Нарис присвячено випробуванням, через які пройшла українська молодь під час Другої Світової війни при вигнанні до Німеччини. «Кобзар» допоміг героїні нарису пережити важкі часи.

7. Юрій МАРИШЕВ, член НСЖУ, м. Чернівці.

На розгляд подано публіцистичне видання «Моя маленька хатка на вулиці Щасливій». Книга 2. «Тепле сонце на солонім вітру», видане в 2011 році. Автор відзначає місце України на геополітичній мапі світу, простежує ризики, які підстерігають молоду незалежну державу на шляху до інтеграції в загальноєвропейський простір, досліджує причини її енергетичної залежності в контексті стосунків з Росією, акцентує увагу читача на перспективах і проблемах у разі входження України до Європейського Союзу і НАТО.

8. Данило КУЛИНЯК, заслужений журналіст України, м.Ірпінь Київської області.

На розгляд подано нарис «Благочестя нерушимий блюститель Данило Братковський», опублікований в тижневику «2000» №8 24.02. лютого 2012 року. Матеріал про Данила Братковського, поета і громадського діяча, українського патріота, закатованого польською шляхтою в Луцьку в листопаді 1702 року.

9. Віктор СЕМЕНЯК, заслужений журналіст України, м. Полтава.

На розгляд подано статтю «Земля стогне, а треба, щоб співала», надруковану в газеті «Селянська правда» від 19.08.2011. В ній порушено актуальні питання підвищення родючості українських чорноземів, впровадження передових технологій, господарського відношення до землі.

10. Надія ЄРМОЛЕНКО, м. Чернігів.

На розгляд подано публікацію «Енотера», надруковану в газеті «Наш край» 28.05.2011 р. Матеріал присвячений рідному селу авторки, де живуть працьовиті і гарні люди.

11. Клавдія ОКОВИТА, вчитель історії Великобурлуцької загальноосвітньої школи Харківської області, пенсіонерка.

На розгляд подано книгу «Пам’ятки семи чудес», присвячений 340-річчю Великобурлуцького району Харківської області. Книга вийшла у червні 2012 року. Всі статті надруковані раніше на сторінках Великобурлуцької районної газети «Радянський патріот».

12. Ярослав МУЗИКА, поет, композитор, співак, Львів.

На розгляд подано збірку віршів «Велети мистецтва», 2012. ЗАУВАЖЕННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ: твір не відповідає Положенню про Премію, оскільки не є публіцистичним твором.

13. Валентин ІЗОТОВ, м. Бердянськ Запорізької області.

На розгляд подано збірку «Хорові твори на слова І.Франка». ЗАУВАЖЕННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ: подана збірка не відповідає вимогам Положення про Премію, оскільки не є публіцистичним твором.

14. Людмила ПЕРЕДЕРІЙ, кореспондент газети «Події та коментарі», Полтавщина.

На розгляд подано статтю «Ворошиловський стрілець: один із тих, які вижили», надруковану в газеті «Події та коментарі» 05.04.2013 року, ЗАУВАЖЕННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ: твір не відповідає Положенню про Премію, оскільки оприлюднений після оголошення прийому творів на здобуття премії у 2013 році.

15. Тамара ДРОБОТЮК, редактор тижневика «Бердичів». На розгляд подано статтю «Бердичів і бердичівляни», оприлюднену у тижневику «Бердичів». Авторка подає дані демографічних показників. ЗАУВАЖЕННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ: твір не відповідає Положенню про Премію, оскільки не є публіцистичним твором.

16. Людмила ТАШКЕВИЧ, Херсонська область.

На розгляд подано роботу «Допомагає знайти імена загиблих група «Пошук», опубліковану в газеті «Радянська Таврія», 16.03.2012. Стаття присвячена самовідданій дослідницькій роботі групи «Пошук», що діє при шкільному музеї бойової слави.

17. Володимир СТЕЦЮК, журналіст. м. Кривий Ріг.

Подано матеріал «Коли на площі виходять студенти». ЗАУВАЖЕННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ: твір не відповідає Положенню про Премію, оскільки оприлюднений в інтернетмережах.

18. Юхим ГУСАР, член НСЖУ, краєзнавець, м.Чернівці.

На розгляд подано нарис «Сага п’ять колосків», надрукований у газеті «Буковинське віче» 16.02.2011 р.

На основі розповідей очевидців, документів, власного спілкування з людьми автор об“єктивно змалював страшну трагедію в Сокирнянському районі на Буковині.

 

ІІ. У номінації «ЗА КРАЩИЙ ТВІР У ТЕЛЕВІЗІЙНІЙ СФЕРІ»

(10 робіт)

 

1. Творчий авторський колектив Київської ДРТРК:

Юлія ПАСАК, автор, Віктор ДЕМБСЬКИЙ, оператор, Юлія КИБА, режисер.

На розгляд подано телевізійну програму «Світ особистості. Відомий і невідомий Тарас Шевченко». Програма присвячена 200-річчю від дня народження великого Кобзаря. Мова у телепрограмі йде про факсимільне видання першого (за хронологією) із чотирьох альбомів малюнків Тараса Шевченка, що зберігаються в архіві Інституту літератури ім.Т.Шевченка НАН України. У ньому містяться ескізи, етюди, зарисовки, виконані у 1841-1843 рр. у Петербурзі та під час подорожі Кобзаря в Україну 1843 року. Програма створена за підтримки науковців Національного музею літератури України, Національного музею Тараса Шевченка та Інституту української літератури НАН України.

2. Людмила ДИШЛЕНКО, автор сценарію, Володимир ЧЕРНІКОВ, оператор, Олександр БАЗЮК - оператор, Вінницька ТРК «Вінтера».

На розгляд подано фільм «Шлях до себе» про життя і творчість Василя Стуса. У фільмі використані архівні матеріали, звучать розповіді рідних поета, відтворені епізоди дитинства та ув’язнення.

3. Дмитро ЛОМАЧУК, член НСЖУ. На розгляд подано науково-публіцистичний фільм «Таємниці Кам’яної Могили», студія документальних фільмів Дмитра Ломачука. Розповідь про відомих із шумерських клинописних текстів богів і богинь. За допомогою вчених відкриваємо міфологічні сюжети, відображені пізніше у шумерських, вавилонських, ассирійських текстах.

4. Людмила СИВАК, журналіст НТКУ. На розгляд подано програму «Підсумки тижня» під назвою «Велична цивілізація». Сюжет розповідає про нове відкриття археологів – Трипільський храм – найдавніший із нині відомих, ця знахідка буквально перевертає уявлення про трипільську цивілізацію, її вік, рівень розвитку тодішнього суспільства. Головна ідея програми – українці мають чим пишатися, і це може бути об’єднавчою національною ідеєю.

5. Василь Нагірний, тележурналіст, м.Коломия Івано-Франківська область. «Телерадіокомпанія «НТК». На розгляд подано цикл «Червоної Руси – підкова золота», присвячений забутим сторінкам історії Галичини.

6. Катерина ВАГОНОВА (творчий псевдонім Катерина Герасименко), автор і ведуча Дніпропетровської ОДТРК.

На розгляд подано телевізійну програму «Арт-зона». Героями програми «Арт-зона» стали як заслужені діячі мистецтв, так і митці-аматори. Театральне життя регіону, художні виставки, розповіді про фотографів, майстрів хенд-мейду, оперних співаків, джазових музикантів, танцівників і просто талановитих людей – всі ці теми знайшли своє відображення в програмах Катерини Вагонової.

7. Творчий авторський колектив: Наталія БОРЕЦЬКА, автор, Василь БОНДАРЧУК, оператор і монтажер, Вінницька ОДТРК «Вінтера».

На розгляд подано рубрику «Що, вулице, в імені твоїм?» телепрограми «Дивоцвіти». Розповідається про життя і творчість письменника Михайла Стельмаха. У програмі використані архівні матеріали, звучать розповіді сучасників письменника, коментарі фахівців.

8. Творчий авторський колектив Рівненської ОДТРК: Олексій БУХАЛО, Микола ШТЕМПЕЛЬ, Василь РЯБУНЕЦЬ.

На розгляд подано документальний фільм «Літописець свого простору» Робота висвітлює публічну та громадську діяльність Уласа Самчука. У фільмі використано цитати із його передовиць, опублікованих у газеті «Волинь» та особистих щоденників. До основної сюжетної лінії вплітається розповідь про особисте життя письменника.

9. Ірина ПРОЦИК, ведуча телепрограми «Наші герої», м.Львів.

На розгляд подано телепрограму «Наші герої» ТОВ «Гал ТБ» - документальна історична телепрограма, яка базується на розповідях очевидців, архівних матеріалах, коментарях науковців, дослідників. Подана на здобуття Премії програма присвячена священику Роману Лиску, що загинув у боротьбі за вільну Україну.

10. Авторська група НТКУ: Іванна ЧЕРЕДНИЧЕНКО, автор і режисер, Володимир ТАРГОНСЬКИЙ, оператор, Сергій АЧИНЯН, відео монтаж, Тетяна ПАЩЕНКО, асистент режисера, Марк ГРЕСЬ, керівник проекту.

На розгляд подано телепрограма «Київські мініатюри». Цей естетський проект про віддзеркалення скульптури у музиці, хореографії – у живописі, слова – в архітектурі, таланту – у вічності, Києва - матері міст Руських» - у долях майстрів зі світу мистецтва. У кожному фільмі присутні два майстри зі світу мистецтва, своїм життям і творчістю пов’язані з столицею України.

 

ІІІ. У номінації «ЗА КРАЩИЙ ТВІР У РАДІОМОВНІЙ СФЕРІ»

(5 робіт)

1.Галина ТОРСЬКА, головний редактор Золочівського районного радіомовлення Львівської області.

На розгляд подано радіопередачу «Творець незалежності України», приурочену до річниці загибелі В.Чорновола, життєва стежина якого свого часу перепліталась із Золочівщиною.

2. Вікторія НАУМЧУК, автор і ведуча, Тетяна ПАЛАМАРЧУК, оператор Національної радіокомпанії України.

На розгляд подано радіопередачу «Живий голос Василя Стуса», підготовлену до 75-річчя від дня народження поета. Використані унікальні архівні звукові матеріали - вірші поета авторському виконанні. Оригінальну композицію й структуру передачі доповнюють коментарі лауреатів премії ім.В.Стуса Лесі та Галини Тельнюк.

3. Ірина ЧЕРНИЧЕНКО, автор, Юрій ЄМЕЛІН, звукорежисер. Донецька ОДТРК.

На розгляд подано радіопередачу «Знайомі незнайомці». Автори намагалися передати атмосферу вечора, який присвятили в Донецьку видатному українському філософу і письменнику Григорію Сковороді. Розповідав про життя та творчість член-кореспондент Національної академії наук України, доктор філологічних наук, завідувач кафедри української мови та прикладної лінгвістики Донецького національного університету Анатолій Загнітко. ЗАУВАЖЕННЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ: Юрій Ємелін є лауреатом Премії імені І. Франка 2011 року.

4. Ірина ЄВСТАФ’ЄВА, старший редактор Херсонської ОДТРК «Скіфія».

На розгляд подано радіопередачу «Повен любові» циклу «Книжкова шафа». У передачі, присвяченій Олесю Гончару, автор намагається осмислити попередження, які залишив нам письменник. Фрагменти бесіди із вдовою В.Д.Гончар, спогади земляків про Гончара. Друга частина передачі – це радіовистава, яку автор підготувала за кількома епізодами з роману «Собор».

5. Вікторія СИДОРЕНКО, автор, ведуча. Дніпропетровська ОДТРК.

На розгляд подано радіопередачу «Творча нива». Програма про пам'ять, про дивовижний зв'язок музики з людською душею, про відомих українських достойників.

 

ІV. У номінації «ЗА КРАЩУ НАУКОВУ РОБОТУ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ СФЕРІ» (4 роботи)

1. Віктор ШПАК, заслужений журналіст України, Київ.

На розгляд подано монографію «Розвиток видавничої справи України в 1990-2010 рр.», видану 2011 р., у якій розглядаються історичні аспекти формування, становлення та функціонування національної видавничої справи в період трансформації політичного світогляду, формування демократичної політичної культури, кардинальних економічних перетворень. Аналізується вплив видавничої справи на формування суспільно-громадської думки, духовно-культурного життя та відродження українських традицій, розвиток економіки та розбудову громадянського суспільства. Книга має наукове й пізнавальне значення, розрахована на науковців, а також на широке коло читачів, які цікавляться проблемами інформації та видавничої справи.

2. Тетяна ДЗЮБА, відповідальний секретар Чернігівської обласної СЖУ. На розгляд подано наукову монографію «Спрага народу і спрага Вітчизни. Публіцистика другої половини ХІХ – першої третини ХХ ст.: модель національної ідентичності», опубліковану у 2012 р. Один з підрозділів (3.2) присвячується єдиному інформаційно-комунікаційному простору як основному елементу продукування національної ідентичності.

3. Надія МИКОЛАЄНКО, викладач кафедри видавничої справи, редагування та основ журналістики Житомирського державного університету імені Івана Франка.

На розгляд подано «Редакторський словник», який містить основні поняття у галузі редагування матеріалів друкованих мас-медіа. Він складається з двох частин: теоретичної і практичної.

4. Авторський колектив авторів: Віталій ВОРОБЙОВ, Андрій ШТАНГРЕТ, Ольга ПЕТРВАШОВА, Олександр МЕЛЬНИКОВ.

На розгляд подано книгу «Антикризове управління та фінансова санація підприємств». У виданні на широкому суспільно-політичному тлі комплексно проаналізовано ключові засади використання інструментів антикризового управління, принципи функціонування інституту банкрутства та його законодавче регулювання, розкрито сутність і порядок здійснення фінансової санації підприємств, завдання контролінгу й санаційного аудиту, охарактеризовано фінансові джерела санації та принципи державної підтримки, визначено пріоритети проведення санаційної реструктуризації, узагальнено особливості процедури оцінки майна.

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux