На межі: історія незламності редактора прифронтової газети
опубліковано 10 червня 2024 року о 12:54

Національна спілка журналістів України презентувала стрічку «На межі: історія незламності редактора прифронтової газети», яку зняла інформаційна служба НСЖУ.

Цей фільм розповідає про роботу прифронтової газети «Зоря» із Золочева Харківської області та її головного редактора Василя Мірошника. Щотижня він на власному автомобілі доправляє тираж газети в населені пункти, де є читачі цього видання, в тому числі – в прифронтові села, які чудово проглядаються в приціли російських снайперів.

«Кожна поїздка – це 400 кілометрів прифронтових доріг. Це населені пункти, які давно омиті кров’ю мирних людей. У кожному з них дуже багато загиблих, – каже Василь Мірошник. – Але не робити сьогодні газету для прифронтових територій не можна.

Навіть бомбардування харківської друкарні, де виходила у світ газета, не змусило Василя Мірошника припинити або призупинити друк «Зорі».

Знімальна група спілки журналістів проїхала із ним весь шлях, зокрема, у найвіддаленіші куточки Золочівщини, яка з трьох сторін оточена територією росії.

– Герой нашого документального фільму робить свою роботу на межі – межі з росією, межі можливостей. Саме тому цей фільм ми назвали саме так. На межі – це і про географію, і про стан, – розповіла режисерка фільму Наталя Шумак.

На прем’єрі фільму, яка відбулася напередодні Дня журналіста в столичному конгресно-виставковому центрі «Парковий», були присутні представники влади, громадськості та медіа.

Перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак зазначив, що фільм Спілки журналістів «На межі» – це ще одна сторінка у літописі про російсько-українську війну.

– Це безперечно фільм про війну. Його герої розмовляють чудовою українською мовою, і це показує, що там живуть справжні українці, і ми недарма б’ємося за цю землю! – наголосив Богдан Червак. –Друковані газети – це велика цінність, і цю цінність у жодному разі не можна загубити в нашому «інтернетному» житті. І в цьому фільмі ми побачили, що газета – це справжній символ української держави.

Відновлення українських медіа на деокупованих територіях, підтримка їхньої стабільної роботи у прифронтовій зоні є пріоритетними для влади та громадянського суспільства.

Як зазначив Голова НСЖУ Сергій Томіленко, за сприяння Спілки та партнерів, серед яких найбільші – Інститут регіональної преси та інформації (IRMI) та швейцарський фонд «Ірондель», удалося відновити випуск на цих територіях 32 газет. Постійну підтримку журналісти прифронтових медіа отримують через мережу Центрів журналістської солідарності НСЖУ, яка підтримується Міжнародною та Європейською федераціями журналістів і штаб-квартирою ЮНЕСКО.

За матеріалами Інформаційної служби НСЖУ, фото - НСЖУ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux