Колегія Держкомтелерадіо визнала задовільним стан розвитку інформаційного простору Херсонської області
опубліковано 31 травня 2016 року о 15:50

31 травня колегія Держкомтелерадіо проаналізувала на своєму засіданні стан розвитку інформаційної і видавничої сфер Херсонської області та визнала його задовільним.

 

Як доповіла директор департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики Херсонської ОДА Ольга Савенко, в структурі телерадіопростору області нараховується 74 загальнонаціональних та місцевих телерадіомовників, з них загальнонаціональних 46, місцевих – 28. У цифровому стандарті транслюються програми 32 мовників (29 загальнонаціональних та 3 місцевих). Водночас досі не вирішено питання охоплення цифровим мовленням Високопільського, Нововоронцовського, Верхньорогачицького, Великоолександрівського та Скадовського районів. Колегія Держкомтелерадіо схвалила рішення підготувати звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення стосовно сприяння розбудові цифрового телебачення у районах Херсонської області, де відсутнє покриття.

Однією з найпотужніших аудіовізуальних ЗМІ за впливом на глядацьку аудиторію області є НТКУ в особі філії «Херсонська регіональна дирекція «Скіфія», яка забезпечує в аналоговому телевізійному стандарті охоплення населення області 61,5% (676 тис. осіб) з покриттям території близько 70%; а в цифровому телевізійному стандарті DVB-T2 охоплює 87,2% (958 тис. осіб) населення області з покриттям території 75%. В FM-мережі охоплення населення дорівнює 90% (988 тис. осіб) з покриттям території 82%.

Колегія рекомендувала Держкомтелерадіо звернутися до Нацради з питань телебачення і радіомовлення, Міністерства інформаційної політики України та Концерну РРТ щодо сприяння встановленню радіовежі в с.Чонгар Генічеського району та телевізійного передавача на радіотелевізійній станції ВРС-Чаплинка з метою забезпечення транслювання українських телепередач в аналоговому форматі на територію прикордонних до тимчасового окупованого Криму районів.

В області зареєстровано та перереєстровано 716 періодичних друкованих ЗМІ, з яких 29 - видання комунальної форми власності. Всього в області постійно функціонують 20 районних та міських комунальних газет, загальний наклад яких складає близько 63 тис. примірників. Виявили бажання взяти участь у першому етапі реформування 8 редакцій, у другому етапі - 11. Членів колегії стурбував той факт, що редакція міської газети «Рідна Пристань», засновник якої - Голопристанська міська рада, не буде брати участь у реформуванні, оскільки з 01 січня 2018 року припиняє свою діяльність. «Ми не можемо втрачати на етапі реформування друковані ЗМІ, - зауважив Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. – Слід вивчити на місці цю ситуацію,і якщо потрібно, надати допомогу редакції».

Книговидавничу галузь Херсонщини представляють 59 суб’єктів видавничої справи різних форм власності, які внесені до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції. В області збережено мережу книготорговельних об’єктів. За підсумками минулого року тут діють 482 книготорговельних підприємства, з них 6 - державних, 3 - комунальних, 473 - приватних. Торгівля книжками здійснюється через 67 книгарень, що не входять до мережі книготоргівлі, та 201 книжковий кіоск (лоток, ятку), 62 книжкових відділів в непрофільних магазинах продовольчих та промислових товарів.

Найбільшими видавництвами та друкарнями, що виготовляють книжкову продукцію і працювали у 2015 році, є ПП «Олді плюс», ПП «Наддніпряночка», ПАТ «Херсонська міська друкарня», ТОВ «Айлант», ПП «Комплектавтодор», ПП Трифонов, ВКФ «Стар», МПП «Видавництво «ІТ».

Колегія Держкомтелерадіо рекомендувала Херсонській обласній державній адміністрації та Херсонській обласній раді сприяти збільшенню асортименту книжкової продукції для задоволення інформаційних потреб населення області та популяризації видань місцевих авторів, а також сприяти участі представників видавничої галузі області у міжнародних книжкових виставках.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux