Колегія Держкомтелерадіо визнала задовільним стан розвитку інформаційного простору Дніпропетровської області
опубліковано 24 березня 2015 року о 15:49

 

Колегія Держкомтелерадіо розглянула на своєму засіданні 24 березня 2015 року стан розвитку інформаційного простору Дніпропетровської області, визнав його задовільним.

Як доповіла заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дніпропетровської ОДА Марина Бойко, на території області працюють 63 місцеві та регіональні телерадіоорганізації та 24 радіоорганізації.

У цифровому стандарті транслюються програми 32 мовників (29 загальнонаціональних та 3 місцевих). Усі телерадіоорганізації на території області ведуть власне мовлення державною мовою, а також мовою національних меншин.

Дніпропетровська обласна державна телерадіокомпанія - один із найбільших регіональних телерадіомовників. Телевізійні програми ДОДТРК приймаються на 90% території Дніпропетровської області з населенням 3,8 млн. осіб.

Станом на 01 січня 2015 року в області зареєстровано 1388 друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження. Найбільш впливовими серед них є обласні газети «Вісті Придніпров’я» (засновник - обласна державна адміністрація), яка виходить 2 рази на тиждень тиражем 70050 примірників, та «Зоря» (засновник - обласна рада), що виходить 2 рази на тиждень загальним тиражем 74480 примірників.

В області діє Програма економічної підтримки районних, міських та міськрайонних газет, районного, міського, міськрайонного телерадіомовлення Дніпропетровської області на 2007-2015 роки. У 2014 році з обласного бюджету на її фінансування було виділено 5,5 млн. грн. У 2015 році фінансування передбачено в сумі 5,0 млн. грн.

В інформаційному просторі області представлено понад 40 місцевих новинних інтернет-сайтів, у тому числі інформаційні агентства та інтернет-видання. Найбільш рейтинговими сайтами є “gorod.dp.ua”, “dp.vgorode.ua”, “dnepr.comments.ua”, “most-dnepr.info”.

До Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 332 суб’єкти видавничої справи.

На думку членів колегії, найближчим часом в області необхідно здійснити заходи з підготовки та впровадження суспільного телерадіомовлення. Також серед нагальних проблем – розбудова сучасної радіомережі FM-діапазону, забезпечення покриття впевненим телерадіосигналом загальнонаціональних мовників районів, де такий сигнал відсутній. У видавничій сфері, зазначили члени колегії, необхідно здійснювати заходи із розширення асортименту україномовної книжкової продукції, що випускається в області, сприяти розбудові мережі книгорозповсюдження та забезпечення жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією.

Оскільки область межує із зоною АТО, а навесні 2014 року тут були спроби російських провокаторів організувати мітинги «руської весни», окрема розмова була присвячена темі протидії російській пропаганді та забезпечення інформаційної безпеки. Колегія схвалила діяльність облдержадміністрації, яка здійснює щоденний моніторинг місцевих аудіовізуальних засобів масової інформації з метою виявлення матеріалів, що закликають до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, посягання на територіальну цілісність, пропаганду війни, сепаратизму і тероризму, та реалізує заходи щодо припинення здійснення ретрансляції заборонених російських телеканалів на території області.

«Заслуговує підтримки й досвід дніпропетровських колег у розповсюдженні друкованих ЗМІ у зоні АТО, - зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. – Ми намагаємося це зробити із Києва і наштовхуємося на багато перешкод. Є позитивні напрацювання у Дніпропетровської ОДТРК із створення роликів соціальної реклами. Порадив би більше уваги приділити темі мобілізації, патріотичні ролики на підтримку української армії, як ніколи, зараз потрібні».

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux