Колегія Держкомтелерадіо розглянула стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Волинської області
опубліковано 28 вересня 2016 року о 16:18

Колегія Держкомтелерадіо на своєму засіданні 27 вересня проаналізувала стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Волинської області. Участь у засіданні взяв Голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, а також представники служби з питань інформаційної безпеки апарату Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, Концерну РРТ, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Волинської ОДА тощо.

Оскільки область є прикордонною з Білоруссю та Польщею, велика увага учасників колегії була приділена питанню інформаційної безпеки. Одна з основних проблем регіону – це відсутність покриття частини території області вітчизняним теле- та радіомовником. Серед загальнонаціональних телеканалів аналоговим телевізійним мовлення найкраще покриття території сигналом УТ-1 – 95%; студія «1+1» - 80%, Інтер - 65 %, інші – до 50%. Найбільше охоплення телесигналом серед місцевих телекомпаній у Волинської регіональної дирекції НТКУ - 80% населених пунктів області. В цифровому форматі всі телекомпанії, що присутні в МХ-1, -2, -3, -5, забезпечують покриття 65% території.

«Наразі майже 200 тисяч жителів Волині, особливо її північних районів, не мають змоги приймати передачі місцевих та регіональних телемовників ні в аналоговому, ні в цифровому форматах. Цей інформаційний вакуум, на жаль, заповнюють телеканали Білорусі, а через їхні передавачі - й Росії, серед яких є й програми, заборонені для ретрансляції на території України, що створює загрозу інформаційному простору регіону», – повідомила начальник відділу інформаційної політики Волинської ОДА Світлана Головачук.

Незважаючи на зростання кількості новинних, суспільно-політичних інтернет- сайтів, які здатні впливати на формування інформаційної сфери регіону, для переважаючої частини населення, зокрема сільського, телерадіомовлення ще залишається важливим джерелом отримання вітчизняної інформації. Ситуацію також ускладнює суттєве скорочення системи проводового радіомовлення. В області залишилось 13 490 основних радіоточок (на початок 2014 року – 22 000).

Окрім того, С. Головачук поінформувала учасників засідання про ситуацію щодо реформування комунальних друкованих видань. Загалом 7 видань офіційно заявили про намір увійти в процес реформування на першому етапі, себто у 2016 році. Непростою є ситуація довкола редакції Ківерцівської районної газети «Вільним шляхом», де тривають публічні суперечки між співзасновниками: трудовим колективом редакції, Ківерцівською райдержадміністрацією та райрадою щодо способів роздержавлення, а також фінансових справ та кадрової політики.

Колегія схвалила діяльність облдержадміністрації, яка здійснює щоденний моніторинг місцевих аудіовізуальних ЗМІ щодо виявлення матеріалів, що закликають до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, пропаганду війни, сепаратизму і тероризму.

На думку членів колегії, найближчим часом в області необхідно здійснити заходи із забезпечення покриття території вітчизняним та регіональним українським мовником, шляхом прорахунку частот та надання ліцензій (тимчасових ліцензій) на мовлення, або ж за посередництвом упровадження на Волині, як прикордонній території, пілотного проекту з першочергового переведення на цифрове мовлення. Також серед нагальних проблем – підготовка та впровадження суспільного телерадіомовлення, розбудова сучасної радіомережі FM-діапазону. Потребує вирішення питання завершення будівельно-монтажних робіт і технологічного оснащення телецентру у м. Луцьку філії НТКУ «Волинська регіональна дирекція».

У видавничій сфері, зазначили члени колегії, необхідно здійснювати заходи із збільшення асортименту книжкової продукції для задоволення інформаційних потреб населення області та популяризації видань місцевих авторів.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux