Колегія Держкомтелерадіо розглянула стан інформаційного простору Чернівецької області
опубліковано 02 жовтня 2014 року о 15:42

 

Колегія Держкомтелерадіо на своєму засіданні 2 жовтня, розглянула стан інформаційного простору Чернівецької області, визнавши його задовільним.

Особливість регіону полягає в тому, що 7 районів області є прикордонними, межують з Румунією та Молдовою.

На цю територію за допомогою потужних передавачів здійснюється ретрансляція сигналу 16 закордонних мовників. З огляду на це в регіоні велика увага надається інформаційній безпеці, запобіганню негативного зовнішнього інформаційного впливу, розвитку українського телерадіомовлення.

В області діє 26 місцевих телерадіоорганізацій. Серед них – Чернівецька ОДТРК, яка мовить 24 години у складі мультиплексу МХ5 багатоканальної мережі цифрового мовлення в м. Чернівці та м. Новодністровськ; 4 години на добу на 34 телевізійному каналі аналогового мовлення; в усіх кабельних та ІР мережах.Телеканал «Буковина» одним з перших в Україні розпочав роботу в Інтернеті в режимі он-лайн. Програмами компанії охоплено близько 70% населення області.

Обласне радіо «Буковина» веде мовлення 18 годин на добу в діапазоні середніх та ультракоротких хвиль, а також 15 годин 01 хвилину на тиждень (в середньому - 2 години 10 хвилин в день) в FM- діапазоні. Загалом на FM-частотах представлено 5 загальнонаціональних і регіональних радіомовників.

Також буковинці мають доступ до 13 загальнонаціональних телемовників, що здійснюють мовлення на 12-ти аналогових телеканалах. Близько 70 відсотків жителів області отримали можливість цілодобово безкоштовно приймати у стандарті DVB-T2 32 телепрограми загальнонаціональних мовників.

Водночас, як зауважили члени колегії, на значній території області є проблеми з технічним покриттям багатоканальної телемережі, пов’язані із складністю рельєфу місцевості. Гострою проблемою є відсутність передавачів цифрового мовлення в смт. Путила, м. Сторожинець, м. Вижниця, с. Рукшин Хотинського району.

Потужною складовою інформаційного простору є друковані видання. В Чернівецькій області зареєстровано 309 друкованих ЗМІ, 15 з яких - комунальні газети. 59 суб’єктів підприємницької діяльності займаються на теренах області книговиданням та книгорозповсюдженням.

В області функціонує 267 торговельних об’єктів, де можна придбати книгу, в тому числі 36 магазинів. Друковані ЗМІ розповсюджують 54 кіоски з продажу періодики, а також майже 300 прилавків у поштових відділеннях та у місцях продажу інших товарів.

Колегія рекомендувала Чернівецькій обласній державній адміністрації тримати під постійним контролем питання розвитку інформаційного простору області, оперативно реагувати на актуальні проблеми. Директору Чернівецької ОДТРК Любові Годнюк було рекомендовано взяти активну участь у розбудові обласного сегменту Суспільного телебачення і радіомовлення, а в співпраці з Національною радіокомпанією України вжити заходів щодо розбудови сучасної мережі FM-діапазона.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux