Колегія Держкомтелерадіо підбила підсумки фінансово-господарської діяльності підвідомчих підприємств
опубліковано 29 квітня 2014 року о 14:50

 

Колегія Держкомтелерадіо України на своєму засіданні 29 квітня розглянула результати фінансово-господарської діяльності госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України та стан виконання ними фінансових планів у 2013 році.

Загалом фінансові плани на 2013 рік було затверджено 18 госпрозрахунковим підприємствам сфери управління Держкомтелерадіо України, з них 15 підприємствам видавничої діяльності та 3 підприємствам інших видів діяльності (Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм», Державне спеціалізоване автотранспортне підприємство Держкомтелерадіо України, ДП «Державний академічний оркестр «РадфоБенд Олександра Фокіна»).

У зв’язку з проведенням заходів з реорганізації, передачі до комунальної власності та призупинення діяльності 11 державних госпрозрахункових підприємств сфери управління Держкомтелерадіо України є неактивними, а отже фінансові плани на 2013 рік ними не складалися.

Звітували про виконання фінансових планів 17 державних госпрозрахункових підприємств. ДП «Видавництво і друкарня «Таврида» не звітувало Держкомтелерадіо України, оскільки в жовтні 2013 року перейшло у підпорядкування Республіканського комітету з інформації АР Крим.

За підсумками року чистий прибуток отримали 10 підприємств. Зі збитками закінчили рік 6 підприємств.

У 2013 році «чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послугбуло отримано понад 30 млн. гривень, що становить 99,9 відсотка запланованого річного обсягу. Виконання показника «чистий дохід» забезпечили 5 підприємств, а саме: ДП «Спеціалізоване видавництво «Либідь», ДП «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ», ДП «Державне спеціалізоване видавництво «Здоровя», ДП Державне спеціалізоване видавництво «Музична Україна» та ДП «Всеукраїнське державне багатопрофільне видавництво «Карпати».

У цілому, за проведеною Держкомтелерадіо України оцінкою ефективності управління державними підприємствами, 8 підприємств визнані колегією такими, що працювали в 2013 році ефективно та задовільно. Це, зокрема, видавництва «Либідь», «Світ», «Здоров’я», «Карпати», «Музична Україна», «Дніпро», «Донбас», Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм». Не ефективно працювали, за оцінкою Держкомтелерадіо, 9 підприємств, серед яких - видавництва «Веселка», «Техніка», «Мистецтво», «Вища школа» та інші.

Загалом минулого року державні видавництва випустили 265 назв книжкової продукції, обсягом 4,6 тис. обліково-видавничих аркушів, тиражем 1,2 млн. примірників. Водночас спеціалізовані видавництва «Вища школа» та «Українська енциклопедія» ім. М. П. Бажана» не випустили жодної назви книг. У червні 2013 року на базі ДП «Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» ім. М. П. Бажана» та Зводу пам’яток історії та культури України було утворено Державну наукову установу «Енциклопедичне видавництво». Триває реорганізація ДП «Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» ім. М. П. Бажана».

Члени колегії зазначили, що більшість державних видавництв у своїй роботі орієнтуються на випуск видань у рамках бюджетної програми «Українська книга», на випуск підручників і навчальних посібників на замовлення МОН України, а також намагаються залучати до випуску видань замовників. Втім, через нестабільне фінансування в останні роки програми «Українська книга» кредиторська заборгованість Держкомтелерадіо України перед 11 державними видавництвами становить понад 5 млн. гривень. Наявність заборгованості негативно позначається на діяльності державних видавництв.

Колегія ухвалила рішення посилити Держкомтелерадіо контроль за станом виконання показників фінансових планів, а керівникам госпрозрахункових підприємств активізувати роботу, направлену на поліпшення фінансово-економічного стану підприємств та забезпечувати обґрунтоване, більш детальне та об’єктивне планування діяльності на наступні роки.

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux