Історики пропонують ЗМІ відзначити 15 березня День Незалежності Карпатської України
опубліковано 13 березня 2015 року о 09:45

 

Державний комітет телебаченні радіомовлення України звертається до засобів масової інформації з проханням використати у своїй роботі методичні матеріали Українського інституту національної пам’яті, підготовлені до 76-ї річниці проголошення незалежності Карпатської України.

Історики пропонують відзначити 15 березня День Незалежності Карпатської України та вшанувати пам'ять її оборонців, які у 1939 році стали на захист проголошеної української державності на Закарпатті проти військ авторитарної Угорщини.

Карпатська Україна, яку 14 березня 1939 року було проголошено незалежною державою – важливий етап розвитку українського визвольного руху, приклад прагнення українців до розбудови власної державності навіть у несприятливих зовнішньополітичних умовах.

«Символічно, що державними символами Карпатської України були синьо-жовтий прапор, гімн «Ще не вмерла Україна» та тризуб св. Володимира Великого у сполученні з крайовим гербом Закарпаття, - говорить перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. - Сьогодні Україна опинилася у схожій ситуації: на її цілісність зазіхає Росія. І також, як 76 років тому українці із зброєю в руках захищають свою державу, свою незалежність».

Українці на Закарпатті були першим у міжвоєнній Європі народом, що не змирився із анексією, а зі зброєю в руках став на захист своєї свободи від агресії сусідніх держав. Після відмови президента Карпатської України А. Волошина включити територію Карпатської України до складу Угорщини, розпочався загальний наступ угорських військ, яким протистояли нечисленні сили українських патріотів Закарпаття. Навіть із повною окупацією краю боротьба не завершилася: потужний партизанській рух діяв до кінця травня 1939 р., а поодинокі підпільники – до січня 1940 р.

Методичні матеріали містять історичну довідку, ключові повідомлення пам’ятних заходів, перелік деяких документальних фільмів, інтернет-ресурсів, науково-популярних та наукових публікацій, присвячених тематиці Карпатської України 1938-1939 років. Зокрема, ця тема висвітлюється у документальних фільмах та телепередачах: «Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939» (Режисер Тарас Химич, Кіностудія «Invert Pictures», на замовлення громадської організації «Західно-Український Центр Історичних Досліджень». Електронний ресурс:http://www.documentary.org.ua/uk/silver-lands/), «Собор на крові» (режисер Іван Кобрин, кінокомпанія «Телекон», Телеканал «1+1» (2006), Електронний ресурс: http://doc-films.com/history/ukrhistory/19-sobor-na-krovi-2006-dvdrip.html), Історична правда з Вахтангом Кіпіані: Карпатська державність 16.03.14 (Телеканал ZIK, Електронний ресурс: https://www.youtube.com/watch?v=tRzH-5jIRqE), Карпатська Україна. Альтернативні уроки історії (Рух «Не будь байдужим». Електронний ресурс: https://www.youtube.com/watch?v=rymYE9K3eJY).

Методичні матеріали містять перелік науково-популярних публікацій та список вітчизняних науковців, що спеціалізуються на тематиці Карпатської України 1938-1939 рр. З повним текстом методичних рекомендацій можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=119161&cat_id=114334

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux