Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко та експерт Ради Європи Ів Саломон обговорили впровадження суспільного мовлення в Україні
опубліковано 12 червня 2014 року о 15:24

 

У Держкомтелерадіо України 12 червня відбулась зустріч Голови відомства Олега Наливайка з довгостроковим експертом Ради Європи Ів Саломон, під час якої були обговорені питання співробітництва між Держкомтелерадіо України і Радою Європи у сфері впровадження системи суспільного мовлення.

У зустрічі взяли також участь керівник проекту ЄС та Ради Європи

«Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі» Ольга Сєдова, директор департаменту телебачення і радіомовлення Держкомтелерадіо Сергій Абрамов, директор департаменту інформаційної політики Богдан Червак, заступник директора департаменту інформаційної політики - начальник відділу законопроектної роботи департаменту інформаційної політики Ганна Красноступ та інші керівники структурних підрозділів відомства.

Учасники зустрічі обговорили шляхи надання Радою Європи експертної допомоги у впровадженні в Україні системи суспільного мовлення, зокрема щодо розробки відповідних нормативно-правових актів.

«Закон про суспільне мовлення, над яким так довго працювали, ухвалювався у непростий для країни час, - зазначив Голова Держкомтелерадіо України Олег Наливайко. – Він потребує внесення змін і доповнень, над якими Держкомтелерадіо готовий працювати». Зокрема, серед проблемних питань - включення до суспільного мовника каналу УТР, який має стати базовим для розбудови українського державного іномовлення.

Ів Саломон зазначила, що безперечним позитивом є те, що закон про суспільне мовлення було прийнято. «Є документ, який тепер можна вдосконалювати, - сказала експерт Ради Європи. - І є реальна можливість зробити його відповідним до міжнародних європейських стандартів. Рада Європи готова надати Україні свою експертну допомогу».

На думку Ів Саломон, щоб закон запрацював у визначений термін, насамперед необхідно внести до нього дві поправки: про кількість політичних призначенців до наглядової ради (вона не має перевищувати кількість призначенців від громадянського суспільства) та про умови, які стосуються членів керівної ради суспільного мовника (ці умови не мають повторювати умови для членів наглядової ради, бо в керівництві суспільної ТРК повинні працювати саме люди із досвідом роботи у ЗМІ).

Сторони погодилися, що для більшої аргументації в необхідності цих та інших змін до закону про суспільне мовлення, слід провести його міжнародну експертизу. Також, на думку учасників дискусії, оцінки експертів Ради Європи потребує й проект статуту суспільного мовника. Ів Саломон зазначила, що всіляко буде сприяти оперативному проведенню ґрунтовної експертизи цих документів.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux