Держкомтелерадіо сприяє захисту прав суб'єктів виборчого процесу
опубліковано 01 квітня 2019 року о 17:45

Відповідно до Адміністративного кодексу України на Держкомтелерадіо покладено завдання складати протоколи про порушення статті 2129 Кодексу стосовно порядку ведення передвиборної агітації, порядку участі в інформаційному забезпеченні виборів з використанням друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств, а також статті 21211

 

(ненадання можливості оприлюднити відповідь щодо інформації, поширеної стосовно суб'єкта виборчого процесу друкованим засобом масової інформації чи інформаційним агентством).

Станом на 29 березня до Держкомтелерадіо надійшло 23 скарги щодо порушення, на думку заявників, Закону України «Про вибори Президента України», Закону України «Про рекламу» (щодо прихованої політичної реклами). Найчастіше скарги стосувались розміщення друкованими ЗМІ матеріалів, які, на думку заявників, були передвиборною агітацією, що повинна оплачуватися з виборчого фонду кандидата.

Для перевірки фактів, викладених у скаргах, на предмет порушення вимог статей 58, 63 Закону України «Про вибори Президента України», Держкомтелерадіо надіслано запити до всіх редакцій, згаданих у скаргах, з вимогою надати відповідні документальні пояснення. За інформацією редакторів видань, публікації були розміщенні до початку реєстрації кандидатів на пост Президента України, що підтверджується наданими примірниками газет.

Згідно із вимогами статті 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Таким чином у жодному із зазначених випадків не було встановлено фактів порушення друкованим ЗМІ виборчого законодавства та відповідно підстави для складання протоколів про адміністративні правопорушення були відсутні.

Нагадаємо, що наказом Держкомтелерадіо від 17.01.2019 № 23 затверджено Інструкцію з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення. Зазначений наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12.02.2019 та оприлюднено. Ця Інструкція встановлює порядок складання протоколів про адміністративні правопорушення, оформлення та зберігання матеріалів справ про адміністративні правопорушення уповноваженими на те посадовими особами Держкомтелерадіо і подання органам, уповноваженим розглядати справи про адміністративні правопорушення, протоколів та матеріалів справ про адміністративні правопорушення, відповідальність за вчинення яких передбачена відповідними статтями Адмінкодексу.

27 березня видано наказ Держкомтелерадіо про затвердження Переліку посадових осіб, уповноважених на складання протоколів про адміністративні правопорушення, відповідальність за вчинення яких передбачена статтями 2129, 21211 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux