1000 українських книжок прибуло із Києва у румунське місто Клуж-Напока
опубліковано 04 травня 2022 року о 12:13

Вчора 1000 українських книжок прибуло із Києва у румунське місто Клуж-Напока в рамках благодійної акції «Українським дітям – українську книгу», започаткованої Держкомтелерадіо разом з Офісом Президента України та Міністерством культури та інформаційної політики України.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Румунія – друга країна після Польщі за кількістю переміщених осіб через російську агресію в Україні. Тут знайшли прихисток під час війни 825874 українців.

Про те, що в румунському місті Клуж-Напока друзі і прихильники України організували Mini Biblioteca Ukraina, на сторінку Держкомтелерадіо у фейсбук написав 18 квітня організатор цієї доброї справи Лукаш Ліхтенберг. «Привіт, ми слідкуємо за вашими публікаціями. Ми з Румунії і організували Mini Biblioteca Ukraina. Ми купували книжки в українських видавництв, деякі надрукували в Румунії (книги, якими з нами поділилися видавництва), а деякі навіть отримали у подарунок зі Львова (Видавництво Старого Лева). Ми обслуговуємо українців у Клужі та відправляємо книги в інші міста. Чи є у вас можливість підтримати наш проект? Ви можете стежити за нашим проектом на fb @Do Little Reading. Дякую. Lukasz Lichtenberg.»

Вже за кілька годин питання в Держкомтелерадіо було вирішено позитивно. Ще кілька днів пішло на комплектування книжок та узгодження шляхів доставки вантажу. Для української бібліотеки в Румунії Держкомтелерадіо зібрав 300 видань, ще 700 додало АТ «ДАК «Укрвидавполіграфія». Це книги для дітей та дорослих – художня література, науково-популярна, багато видань про історію України, розвиток її культури та мистецтв.

Більша частина подарованих книжок поповнить фонд Української бібліотеки в місті Клуж-Напока та передаватиметься в бібліотеки інших румунських міст. Частина дитячих книжок буде подаровано маленьким українцям, які через російську агресію змушені були полишити свої домівки і знайшли прихисток в Румунії.

Держкомтелерадіо висловлює щиру подяку румунським друзям і особисто пану Lukasz Lichtenberg за підтримку України і українців!

Нагадаємо, що з початку благодійної акції «Українським дітям – українську книгу» вже понад 60 тисяч передано дітям-переселенцям. До акції долучилися сотні великих і малих вітчизняних видавництв зі всієї України На прохання українських посольств майже 25 тисяч книг було відправлено в Польщу, понад 4 тисячі – в Австрію. Зараз ведуться перемовини щодо безкоштовного складу у Відні для організації логістичного хабу для забезпечення дітей-переселенців друкованою літературою у країнах Європи.

Держкомтелерадіо, АТ «ДАК «Укрвидавполіграфія» відкриті до співпраці з іншими партнерами. Зокрема, сьогодні потрібна волонтерська допомога для перевезення книг з Харкова та Києва до Львова, Відня, Варшави та інших міст Європи.

Контакти організаторів акції:

Продан Василь Васильович

+37257608888; +38 (067) 621-88-88

Хотенюк Олег Михайлович

+38 (097) 394-22-42

Саєнко Оксана Миколаївна

+38 (067) 570-94-24

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux