Звернення громадської ради при Держкомтелерадіо України щодо введення мораторія на підвищення плати за радіочастотний ресурс
опубліковано 16 грудня 2015 року о 17:58

ГРОМАДСЬКА РАДА

ПРИ ДЕРЖАВНОМУ КОМІТЕТІ ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ


Київ, Прорізна, 2; тел. (067) 430-22-27


Голові Верховної Ради України

Головам депутатських фракцій і груп

Головам Комітетів Верховної Ради України 

Народним депутатам України

10 грудня 2015 року, м. Київ

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

громадської ради при Держкомтелерадіо України 

Шановні народні обранці!

26.10.2015 у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації», (реєстр.№ 3357 від 26.10.2015) (далі — законопроект).

Аналіз законопроекту показує, що його розробники одною з форм застосування «лібералізації» запропонували (стаття 254) чергове підвищення ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, в середньому на 27% від діючої.

При цьому змінюється (стаття 257) базовий податковий (звітний) період для рентної плати – з календарного кварталу, на календарний місяць.

За останні 7 років ставки радіочастотного ресурсу були підвищені в 11 разів!

При цьому оператори телекомунікацій як завжди залишаються надійними та послідовними інвесторам, які наповнюють бюджет України і формують понад 1,5% ВВП держави.

Погіршення умов ведення бізнесу ускладнюють суб’єктам господарювання виконання соціальних функцій із забезпечення населення України необхідними послугами, особливо доступу до Інтернет, перш за все в депресивних регіонах та на територіях із невеликою щільністю населення.

Звертаємо увагу, що лібералізація – це розширення волі економічних дій суб'єктів підприємницької діяльності, зняття обмежень на фінансово-економічну діяльність, розкріпачення підприємництва.

Подальші потуги держави штучно збільшити надходження у бюджет за рахунок щорічного підвищення ставки збору та ренти за користування ресурсом не забезпечать ефективну динаміку зростання доходів галузі і наповнення бюджету. Такий крок тільки погіршить фінансовий стан провідних телекомунікаційних платників податків і зборів.

Вже не перший рік громадські організації та суб’єкти ринку (користувачі РЧРУ) пропонують урядовцям та Верховній Раді України звернути увагу на досвід Європейського Союзу у питаннях ефективного державного управління радіочастотним ресурсом та запровадити справедливий механізм плати за радіочастотний ресурс.

Такою платою повинна стати плата за частотний ресурс, що поділяється в європейському просторі на дві частини: адміністративні платежі (адміністративні витрати на регулювання, моніторинг, контроль, реалізацію тощо) та стимулюючі платежі за частотний ресурс (якщо використовуєш не ефективно – сплачуй за підвищеним коефіцієнтом).

Враховуючи вищенаведене, вкотре пропонуємо не допустити погіршення умов розвитку ринку телекомунікацій в наслідок введення непомірно великих зборів за користування радіочастотним ресурсом України.

Вимагаємо:

  • скасувати новації законопроекту щодо підвищення ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;
  • встановити мораторій на підвищення цих ставок;
  • встановити завдання відповідним Комітетам ВРУ та Кабінету Міністрів України щодо розробки Методики розрахунку плати за користування радіочастотним ресурсом України, яка б відповідала вимогам Європейського Союзу;
  • ввести в дію вищезазначену Методику з 01.01.2017 року.

Рішення прийнято на засіданні 

громадської ради при Держкомтелерадіо 

Протокол №8 від 10.12.2015 року

 З повагою

Голова громадської ради   Човган О.Ю.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux