Зміни до Закону України "Про видавничу справу" не утискатимуть вживання української мови
опубліковано 31 січня 2013 року о 17:54

 

28 січня в інтернет-виданнях з’явилося повідомлення про те, що Уряд хоче змінити правила книговидання в Україні згідно з наявними та можливими змінами мовного законодавства.

Державний комітет телебачення і радіомовлення України як головний розробник законопроекту про внесення змін до Закону України «Про видавничу справу» (реєстр. № 0896 від 12 грудня 2012 р.) повідомляє, що ці твердження не відповідають дійсності.

Законопроект, що пройшов громадське обговорення, доопрацьований до другого читання з урахуванням поправок народних депутатів України, не впливає на визначення порядку застосування мов у видавничій сфері.

Переконатися в цьому можна особисто, ознайомившись з його положеннями у рубриці «Законотворчість» офіційного веб-сайту Верховної Ради України. Сьогодні законопроект доопрацьовано до другого читання з урахуванням поправок народних депутатів України.

Не відповідає дійсності поширена інформація про скасування положень чинного законодавства щодо сприяння перекладу іноземної художньої та наукової літератури українською мовою, а також підтримувати та розвивати видавничо-поліграфічну індустрію та мережу книгорозповсюдження. Відповідно до законопроекту державна політика у видавничій сфері спрямовується на підтримку і стимулювання підготовки, виготовлення та розповсюдження вітчизняної видавничої продукції, наповнення вітчизняного книжкового ринку.

Помилковим також є твердження про намір Уряду щодо створення нового центрального органу виконавчої влади з формування та реалізації державної політики у сфері телебачення і радіомовлення, в інформаційній та видавничій сферах. Згідно з Указом Президента України від 7 травня 2011 р. № 559 Держкомтелерадіо України визначений головним у системі центральних органів виконавчої влади з формування та реалізації державної політики у цих сферах. Законопроектом лише визначаються повноваження Держкомтелерадіо України в частині здійснення державного регулювання та контролю у видавничій сфері.

Прийняття та реалізація Закону дозволять удосконалити механізм провадження діяльності у видавничій сфері, ведення Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції, а також узгодити положення Закону України «Про видавничу справу» із чинним законодавством.

Разом з цим, інформуємо, що за офіційними даними Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова» у 2012 році кількість виданих книг і брошур в нашій державі збільшилась в порівнянні з 2011 роком на 7,3 %, а тираж видань – на 24,6 %.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux