Журналісти і незалежність
опубліковано 19 серпня 2020 року о 18:27

Описание: C:\Users\User\Desktop\116718912_3282831761799686_2716392762957113623_o.jpg

Таку назву має книга, що вийшла за сприяння Держкомтелерадіо у київському видавництві ВЦ «Академія». У виданні містяться розповіді про українську журналістику і журналістів кінця 1980-х – середини 1990-х років, їхню позицію і роль у здобутті Україною Незалежності.

 

Спогади журналістів Юрія Бондаря, Володимира Сергійчука, Дмитра Понамарчука, Михайла Батога, Сергія Штанька, Віктора Тютюна, Івана Іваницького, Михайла Сидоржевського, Алли Кобинець, Оксани Гуцул, Юрія Луканова, Олександра Рущака, Сергія Вовченка та інших наче повертають читача в ті буремні, насичені подіями роки. Ідея створення книги належить професору Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, заслуженому журналісту України Юрію Бондарю. Він є укладачем видання.

Передмову до книги «Журналісти і незалежність» написав Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. Згадуючи вибір українців 1 грудня 1991 року, він наголошує, що «величезну роль у звільненні громадської думки від застарілих догм та повернення її до стану самовизначеності, готовності сприйняти нові, демократичні цінності відіграли мас-медіа, голоси яких протягом багатьох десятиріч глушила у прямому і переносному сенсі радянська система.» Екскурс у минуле – від преси періоду Української національно-демократичної революції 1917-1921 років, періодики української діаспори, самвидавської літератури епохи хрущовської відлиги і до компартійних та нових неофіційних суспільно-політичних видань «перебудовної» доби - доводить величезний внесок ЗМІ та журналістів у становлення Української держави.

«Всеукраїнський референдум 1991 року став як для самої України, так і для ЗМІ лише початком важкого шляху до справжньої економічної і політичної незалежності. Ці випробування тривають досі, і пов’язані вони як із зовнішніми проблемами - російською агресією проти незалежності і суверенітету України, так і з внутрішніми - корупцією, зволіканням впровадження реформ у попередні десятиліття тощо, - зазначає Олег Наливайко. - Але з огляду на величезний вплив, який мають ЗМІ на формування української масової свідомості, їхня роль в процесі об’єднання нації в сильну державу далеко ще не вичерпана. Згадаймо слова великого українця, поета і політичного діяча Олега Ольжича: «Держава не твориться в будучині. Держава будується нині».

У численних професійних дискусіях про роль засобів масової інформації інколи постає питання, чи не обманули ми суспільство великими очікуваннями. Але відповідь на нього дає саме життя.  Минулого року, напередодні 28-ї річниці проголошення Незалежності України Фонд "Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології провів загальнонаціональне дослідження громадської думки щодо ставлення населення України до державного свята. Проаналізувавши результати дослідження, соціологи заявили, що якби референдум щодо проголошення Україною незалежності проводився зараз, то абсолютна більшість його учасників (89%) проголосували б «за».

Отже з різницею у 28 років результат повторився, а значить актуальними лишаються і завдання демократичної преси - ставити і неупереджено висвітлювати найболючіші питання сучасного розвитку, не обслуговувати владну верхівку, а вести діалог між громадянським суспільством і владою. Боротьба за Україну і її державність триває.»

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux