Використання штучного інтелекту в роботі медіа
опубліковано 01 березня 2024 року о 10:41

Укртелерадіопресінститут за підтримки Держкомтелерадіо провів для редакторів та творчих працівників регіональних медіа навчальний тренінговий семінар на тему: «Використання штучного інтелекту в роботі медіа»

«Укртелепресінститут оперативно відгукується на потреби працівників медіа у нових знаннях, зокрема на надзвичайно інтенсивний технічний прогрес, розвиток соціальних мереж, а тепер і запровадження цифрових технологій, ‒ зазначив у вступному слові перший заступник Голови Держкомтелерадіо України Богдан Червак. – Зміни неминучі, а успіху досягає той, хто швидше опановує новітні технології, не відстає від реалій життя, перебуває, як мовиться, на вістрі часу.»

Денис Замрій, медіатренер, завідувач відділення Укртелерадіопресінституту, представляючи свою презентацію про використання штучного інтелекту, насамперед, зауважив, що ШІ не витіснить з медіаринку реальних працівників і не замінить людський інтелект. А от як спростити роботу в інформаційній сфері з допомогою штучного інтелекту, Денис Замрій продемонстрував на прикладі функціоналу низки сервісів, які на відповідні чіткі запити генерують тексти і навіть перевіряють їхню правдивість, тобто виконують функцію фактчекінгу.

Зробити медіаплан, текст, презентацію, фотоілюстрацію, аудіопродукт, аватар – усе це з допомогою штучного інтелекту, працюючи в різноманітних і платних, і безкоштовних сервісах в кілька кліків, розбирали в ході семінару.

Упродовж усього захоплюючого тренінгу, коли Денис Замрій демонстрував можливості та ефекти, результати застосування різноманітних сервісів, слухачі насправді переконувалися в ефективності новітніх цифрових технологій. Та водночас очевидним є й висновок: ШІ без людського інтелекту не працює. Може, поки що. Адже і сприйняття такого технологічного явища, як штучний інтелект, проходить певні стадії – від заперечення, гніву, торгу, дискусії і, врешті, прийняття. Ми, видається, перебуваємо на стадії, близькій до прийняття. Бо є маса запитань щодо авторських прав, інформаційної безпеки, дипфейків, інших різного роду атак.

Чим загрожує нам у віддаленій перспективі використання ШІ, як воно регламентуватиметься у правовому полі – ці та інші проблеми ще тільки належить вирішити світовій спільноті користувачів ШІ. Законодавчого регулювання застосування штучного інтелекту в Україні теж немає. Поки що, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, Міністерство цифрової трансформації України на початку нинішнього року видали рекомендації щодо відповідального використання штучного інтелекту в медіа. Йдеться, зокрема, про застереження щодо використання продукту, виготовленого в країні-агресорі, адже віртуальна мережа зберігає певні дані і це може в майбутньому мати небажані наслідки. Рекомендовано також маркувати медіатексти, продуковані ШІ. І головне – у будь-якому разі останнє рішення належить людині та її інтелекту.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux