Відновлення України розпочалося з відновлення українських медіа, - Богдан Червак
опубліковано 05 липня 2023 року о 12:50

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак взяв участь у презентації дослідження потреб місцевих ЗМІ на прифронтових та деокупованих територіях України, яке провела Національна спілка журналістів України.

Як повідомив голова НСЖУ Сергій Томіленко, дослідження зроблене за підтримки проєкту «Підвищення стійкості українських медіа», який виконує Міжнародний інститут регіональної преси та інформації (IRMI) в партнерстві з Fondation Hirondelle за фінансової підтримки Swiss Solidarity.

У дослідженні взяли участь 30 редакцій із 10 областей, які є деокупованими або прифронтовими. Як з’ясувалося, після вимушеної багатомісячної перерви, яка становила в середньому 6 місяців, 90% газет-учасниць дослідження відновили вихід, але 3 газети випустили лише 1-2 номери. Кожне друге друковане видання зменшило періодичність виходу в 2-4 рази. Всі газети, крім однієї, зменшили сторінковість у середньому вдвічі, кожне друге друковане видання зменшило періодичність виходу в 2-4 рази.

У кожній четвертій редакції, що виходять на прифронтових та деокупованих територіях України, над створенням газети працює 1-2 людини. Середній відсоток падіння доходів редакцій – майже дві третини. Середній розмір заробітної плати (там, де вона взагалі виплачується) – 8 тисяч гривень.

Майже всі видання визнають, що без допомоги міжнародних фінансових донорів були б змушені закритися.

«Зараз багато говорять про відновлення України після війни. По суті це відновлення вже почалося з відновлення українських газет на деокупованих і прифронтових територіях», - зазначив Богдан Червак.

Він наголосив, що відновлення українського телерадіомовлення та преси на деокупованих територіях є пріоритетними питаннями для державних і місцевих органів влади, бо це питання нашої національної безпеки. Богдан Червак подякував міжнародним організаціям, які фінансово допомагають відновленню місцевих газет, та команді НСЖУ, яка організовує цю допомогу.

Презентація дослідження відбулась 4 липня під час дводенного офлайн-тренінгу навчально-просвітницького проєкту «Кроки до сталого розвитку» для локальних медіа з прифронтових та деокупованих територій, проведеного за сприяння ЮНЕСКО та уряду Японії.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux