В Укртелерадіопресінституті вчили розпізнавати маніпулятивну інформацію
опубліковано 22 грудня 2020 року о 15:43

Описание: C:\Users\User\Desktop\yzobrazhenye_viber_2020-12-17_15-36-39-1024x768.jpg

Укртелерадіопресінтитут за підтримки Держкомтелерадіо, НСЖУ, ГО «Медіафорум» провів для редакторів та творчих працівників місцевих медіа навчальний онлайн семінар «Технологія маніпуляцій у ЗМІ».

 

Модератор заходу директор Укртелерадіопресінституту Ярослав Літинський зазначив, що мета семінару - навчити розпізнавати маніпулятивну інформацію та запобігати її поширенню.

Участь у відкритті семінару взяв перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. Він відзначив актуальність теми навчального семінару, оскільки через застосування технологій інформаційних маніпуляцій відбуваються карколомні зміни і в Україні, і в інших державах.

Навчити працівників ЗМІ розпізнавати неправдиві факти, прищепити імунітет до маніпуляцій, сформувати опір до них є метою і Національної спілки журналістів України, підкреслив у своєму вступному слові її очільник Сергій Томіленко. Він також зазначив, що НСЖУ підготувала і запропонувала уряду програму підтримки медіа спільноти у боротьбі з фейками.

Доктор філологічних наук, професор, президент Асоціації Української преси Валерій Іванов наголосив на актуальності теми семінару, оскільки дані соціологічних досліджень щодо довіри українським медіа є критичними: лише п’ята частина споживачів інформації довіряє медіа. А це, на думку вченого, говорить про те, що слід терміново виправляти ситуацію, бо формування довіри споживачів напряму залежить від продукування правдивої інформації.

Спікерка семінару, авторка книги «Нація овочів?» Оксана Мороз, яка знає проблему зсередини, надала слухачам своєрідну методику уникнення інформаційних вірусів. Тема її виступу «Як не стати овочем». Відкриваючи таємниці технології створення інформаційних фейків, міфів, а відтак, і розуміння їхньої мети, медіа тренер надала слухачам арсенал засобів для фільтрування інформації, навчила розпізнавати факти, які не відповідають дійсності. Оксана Мороз є засновницею волонтерської ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем», тобто її виступи і є власне практичними антидотами до перекручень, спотворень фактів, маніпуляцій.

Викладач Укртелерадіопресінституту, віце-президент Асоціації політичної психології України, заслужений працівник культури України Віктор Рибаченко у своєму виступі на тему: «Маніпуляції та інші технології психологічного впливу» виклав не тільки загальні характеристики явища, розкрив поняття, види та методи психологічного впливу, його механізми дії на людину й суспільство загалом. Він у контексті фактів сьогоднішніх новин, суспільних, політичних та економічних процесів продемонстрував на конкретних прикладах вияви маніпулювання свідомістю. Віктор Рибаченко показав, як через низький рівень медіа компетентності споживачів інформації маніпулятори вдаються до чорного і сірого піару, впливаючи на підсвідомість людей. Завдяки розкриттю цих технологій промовець надав слухачам певні навички опору брехні, котра, як відомо, поширюється набагато скоріше за правду.

Доцент кафедри логіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка Віталій Крикун зосередив увагу слухачів на темі «Засоби впливу та маніпуляцій в еристиці та риториці».

Логіка, риторика, еристика, тобто правильне мислення, послідовне обґрунтування своєї позиції, яскрава презентація, донесення своїх думок для переконання опонента – ось цей арсенал навичок, засобів впливу на аудиторію застосовується для маніпуляцій, які можуть бути і позитивними, і негативними. Та ще Арістотель називав мистецтво сперечатися, коли навіть не правий сприймається як правий ( а це і є еристика), нечесним. Мистецтво, спрямоване на те, щоб переконати співбесідника в чомусь, а в дискусії, полеміці, суперечці вийти переможцем, навернути на свою позицію візаві, аудиторію, насправді, обманювати. Ораторське мистецтво, загалом спрямоване на переконання аудиторії чи співбесідника, має свої правила і засоби, серед яких риторика і «залізна» логіка є чи не найголовнішими, що промовець підтвердив яскравими прикладами.

Учасники семінару комунікували за допомогою програми ZOOM, вони і надалі матимуть доступ до виступів і презентацій цього заходу.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux