В Україні створено словник коректної термінології для спілкування з людьми з інвалідністю
опубліковано 17 січня 2024 року о 16:03

Громадська організація «Доступно.UA» підготувала словник коректної термінології для спілкування з людьми з інвалідністю.

Словник є корисним гідом для всіх, хто працює з текстами — створює новини, лонгриди, випускає інтерв’ю та публікує дописи. Втім, він стане у пригоді всім, хто хоче говорити про людей із повагою.

У словнику, зокрема, вказані пояснення правильного вживання термінів для позначення різних порушень здоров’я. Наприклад, замість «інвалід», «каліка», коректно вживати «людина з інвалідністю»; замість «ампутант», «безрукий», «безногий» — «людина, яка користується протезом нижньої/верхньої кінцівки» тощо.

У «Доступно.UA» акцентують на тому, що при описі та зверненні до людей з інвалідністю необхідно завжди спершу бачити людину, а вже потім її травму чи порушення здоров’я.

Словник презентовано у зручному форматі для щоденного використання представниками громадських організацій, ЗМІ, бізнесу, органів місцевого самоврядування та усіх небайдужих громадян. На сьогодні він доступний в електронному форматі, проте незабаром ГО планує презентувати друковану версію та надіслати його для державних та приватних установ.

«Доступно.UA» - неурядова організація, яка займається моніторингом доступності українських міст. Вона має на меті нормалізацію сприйняття людей з інвалідністю суспільством, просування тренду архітектурної доступності в Україні та мотивацію людей до активного життя.

Нагадаємо, 2021 року в Україні було ухвалено «Національну стратегію із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року». Метою Стратегії є створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими шляхом інтегрування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної та освітньої безбар’єрності до всіх сфер державної політики.

Реалізація Стратегії забезпечується спільними діями органів державної влади, органів місцевого самоврядування, організації громадянського суспільства, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за підтримки ООН, Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Європейського Союзу та інших міжнародних організацій.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux