В ефірі Волинської ОДТРК - прем'єра фільму про Володимира Великого
опубліковано 28 липня 2015 року о 12:59

 

Волинська ОДТРК з нагоди річниці успіння святого князя Київського Володимира Великого та святкування Дня Хрещення Русі презентує новий фільм «Володимир Великий: погляд з Волині» (автор сценарію Олег Криштоф, редактор Марія Андрушко, оператор-постановник Валерій Фетисов, режисер монтажу Анжела Шабала).

 

На перехресті 10-го й 11-го століть Володимир Великий розпочав відлік грандіозного періоду нашої історії, що триває й досі. «Ми повинні сміливо йти на випередження, а не плутатися в російській пропаганді, яка нас постійно супроводжує», - вважає професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Михайло Кучинко. А передумови цьому є.

У фільмі наводяться сенсаційні гіпотези українських вчених, що випливають із досліджень пам’яток історії та культури.

Зокрема, за твердженнями окремих істориків, князь Київський Володимир Великий, майбутній Хреститель Русі міг народитися у селі Будятичі, що на Волині, а не у Пскові, як вважалося досі. Провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Олена Бірюліна твердить, що у час бунту язичників проти християн Ольга відіслала Малушу - матір Володимира – з Києва, швидше всього, на Волинь. У літописі є й згадка, що Володимир народився у Будятино. Доцент Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Диба переконує, що маєтності діда Володимира знаходились на Волині, на околицях волинського Будятина. Нинішня назва села Будятичі співзвучна з літописною згадкою. Власником цього села були родичі Володимира.

Отож, не все так просто в історії з народженням князя: досі ніхто не може сказати ні дати, коли він з'явився на світ, ні вказати точне місце, де це відбулося. І все ж кандидат історичних наук Сергій Панишко наводить точку зору окремих дослідників, що молоді роки Володимир провів на Волині, де й досі про нього збереглося чимало легенд.

Найбільший стереотип, вважають волинські науковці, - це історіографічна традиція. Один із перших російських істориків Татіщев припустив, що княгиня Ольга взяла з собою на Північ Малушу і, мовляв, там народився Володимир. Втім, Володимир Святославович народився в інший час - 962-63 роках.

Але як би не дискутували історики, факт залишається: однією з найдревніших пам’яток доленосного хрещення Русі князем Володимиром є Свято-Успенський Святогорський Зимненський Ставропігійний монастир на Волині. Разом із київською Десятинною церквою, іншими святинями першохристиянського періоду нашої держави він є очевидцем славних діянь і подвигів Рівноапостольного князя. Нині монастир є могутньою твердинею православя на західних кордонах України.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux