Уряд прийняв постанову про заснування премії імені Максима Рильського
опубліковано 21 березня 2013 року о 10:53

 

20 березня на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято постанову про заснування урядової премії імені Максима Рильського. Розробником документу виступив Держкомтелерадіо України.

Згідно із актом, премія присуджуватиметься щорічно до дня народження Максима Рильського 19 березня. Щоправда, починаючи з наступного - 2014 року.

Нею відзначатимуть здобутки у галузі художнього перекладу українською мовою творів видатних зарубіжних авторів, а також перекладу творів українських класиків та сучасних авторів мовами народів світу.

Урядовою постановою також затверджено положення про премію та комітет з її присудження, опис диплому лауреата.

Висувати кандидатури на здобуття відзнаки матимуть змогу творчі спілки, національно-культурні та національно-просвітницькі товариства, видавництва і видавничі організації, редакції періодичних видань, вчені ради вищих навчальних закладів, наукові установи, асоціації тощо.

Очолить Комітет із присудження премії міністр освіти і науки. До його складу ввійдуть представники Держкомтелерадіо, Мінкультури, МЗС, Національної спілки письменників, НАН України, благодійної організації «Фонд Максима Рильського «Троянди й виноград» та Укртелерадіопресінституту.

Всі необхідні документи для участі у конкурсі необхідно надіслати на адресу Комітету з премії до 1 листопада. Окрім трьох примірників твору, потрібно також надати відповідне клопотання, анотацію до твору, інформацію про автора, копії відгуків у ЗМІ, рецензії та ін.

Лауреати отримають, окрім відзнаки, також і грошову винагороду у розмірі 10 тисяч гривень. Варто зазначити, що відповідно до положення, звання лауреата премії присуджується винятково одному номінанту. Одна особа не може стати лауреатом двічі.

Відзнака сприятиме заохоченню перекладачів, письменників, поетів до творчого розвитку та самовдосконалення, піднесенню престижу перекладу та пропагування кращих досягнень української літератури на міжнародному рівні, - впевнені ініціатори її створення.

Детальніше із текстом урядової постанови можна ознайомитися на сайті Комітету у рубриці «Законопроектна діяльність» (підрубрика «Проекти актів Кабінету Міністрів України») за адресою http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/category/main?cat_id=74130.

 

 

Інформаційно. Максим Рильський – класик української літератури, здійснював переклади із 13 мов світу й вважається засновником сучасної української школи художнього перекладу.

У 1972 році Рада Міністрів УРСР своєю постановою заснувала премію імені Максима Рильського, лауреатами якої свого часу стали понад 40 вітчизняних літературознавців, перекладачів, письменників, серед яких - Дмитро Павличко, Григорій Кочур та багато інших.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux