Українське радіо: 98 років в ефірі
опубліковано 16 листопада 2022 року о 14:57

16 листопада Українському радіо виповнилося 98 років. День виходу в ефір першої передачі Українського Радіо за Указом Президента України з 1994 року відзначається як професійне свято працівників радіо, телебачення та зв’язку.

В історії Українського радіо було багато легендарних подій та складних випробувань. Двічі за свою 98-літню історію Українське радіо працює в умовах війни. 25 лютого 2022 року Українське Радіо відкрило свій сигнал для ретрансляції радіостанціям будь-якої форми власності, щоб радіостанції по всьому світу могли транслювати сигнал українського мовника. Наразі покриття Українського Радіо нараховує 194 FM-частоти й чотири передавачі середніх хвиль.

Про роботу радіо в складних умовах війни у програмі «Сьогодні. Вдень» на Українському Радіо розповів член правління Суспільного мовлення, відповідальний за платформи радіо і телебаченн Дмитро Хоркін:

«Можу з гордістю сказати, що за весь цей час радіо жодного разу не замовкало. В перші тижні війни, коли вся країна була в дорозі, інформацію про те, де наступають війська, де можна купити паливо, яка ситуація на дорогах, люди отримували саме по радіо. В містах, які місяцями перебували під окупацією, Українське Радіо було єдиним джерелом інформації для людей. Саме по Українському Радіо уряд і мер Маріуполя оголошували про останні евакуаційні коридори з окупованого міста. І навіть вчора, під час наймасштабнішого обстрілу, у Львові можна було почути тільки Українське Радіо. 

Наші журналісти працюють у тих самих умовах, в яких сьогодні живуть і працюють всі українці. Навіть у складніших, бо наші об’єкти є прямими цілями обстрілів росіян. Але наша робота у воєнний час — це додаткова відповідальність. Ми не маємо права злякатися чи розгубитися. В перший день повномасштабної війни я сказав нашому колективу, що Українське Радіо — це останнє, що має замовкнути в нашій країні. І ми не замовкнемо».

Деякі факти з історії Українського Радіо:

16 листопада 1924 року — у Харкові в ефір вийшла перша передача Українського Радіо.

1929 — створені оркестри Українського Радіо: Заслужений академічний симфонічний оркестр та Академічний оркестр народної та популярної музики Українського Радіо.

1932 — створено хор Українського Радіо: нині Академічна хорова капела Українського Радіо імені Платона Майбороди.

1950 — Українське Радіо почало мовити за кордоном.

1951 — введено в експлуатацію Київський телерадіоцентр на Хрещатику, 26, з якого досі мовлять Українське Радіо, Радіо Промінь та Радіо Культура. З 2022 року — також телеканали: Перший канал Суспільного Мовлення і Суспільне Культура.

1965 — запущено мовлення другого каналу Українського Радіо, тепер Радіо Промінь.

1972 — введено в експлуатацію Будинок звукозапису Українського Радіо.

1974 — створено Тріо бандуристок Українського Радіо.

1980 — створено Великий дитячий хор Українського Радіо.

24 серпня 1991 року Українське Радіо вело трансляцію з Верховної Ради України, завдяки чому радіослухачі стали свідками проголошення державної незалежності України. 1 вересня 1991 року в ефірі вперше прозвучав Національний Гімн в оркестровому виконанні, ще до його офіційного затвердження Державним Гімном.

1993 — Українське Радіо стало членом Європейської мовної спілки.

2003 — початок мовлення третього каналу Українського Радіо — зараз Радіо Культура.

2004 — відкриття Музею історії Українського Радіо на Хрещатику, 26.

2017 — три канали Українського Радіо увійшли до складу Суспільного Мовлення. Членом правління Суспільного, відповідальним за платформу радіо, став Дмитро Хоркін. У 2022 році Дмитро Хоркін також очолив платформу телебачення.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux