Українські журналісти Криму: історія спротиву
опубліковано 01 лютого 2024 року о 16:37

Протягом років окупації півострова міжнародною спільнотою систематично фіксувались факти порушень прав кримських журналістів.

За повідомленням інформаційної агенції «Голос Криму», через загрозу життю з Криму виїхали власкор газети «Урядовий кур’єр» Людмила Щекун, журналісти Центру журналістських розслідувань Валентина Самар та Анна Андрієвська, журналіст Чорноморської ТРК Олександр Янковський, спецкор радіо «Свобода» Володимир Притула, правозахисниця Олександра Дворецька та багато інших. Репресіям було піддано їхні родини.

Як зазначив ресурс «Голос Криму», 9 квітня 2015 року Кримська польова місія з прав людини та Центр інформації з прав людини на прес-конференції в Києві, присвяченій питанням захисту журналістів в Криму, відзначили суттєві порушення їх прав, свободи думки, висловлювань; факти загрози життю та особистій безпеці представників преси. Так, у квітні 2016 року відбулись обшуки у журналістів Лен'яра Абібуллаєва, Руслана Люманова, Миколи Семени, та інших журналістів, що пов’язані, зокрема, з виданням «Крим.Реалії».

Микола Семена, позаштатний журналіст інтернет видання  «Крим.Реалії», був включений до «Переліку організацій і фізичних осіб, щодо яких є відомості про їх причетність до екстремістської діяльності або тероризму»який розміщено на сайті федеральної служби з фінансового моніторингу. 19 квітня 2016 року місцеве управління ФСБ порушило справу щодо Миколи Семени. Його підозрюють в «публічних закликах до екстремістських дій, які нібито присутні у журналістських матеріалах, і направлені на порушення територіальної цілісності росії». Окрім Миколи Семени, у федеральному списку так званих «терористів і екстремістів» фігурують  Ганна АндрієвськаГеннадій Aфанасьєв, Олег Сенцов,  Олександр Кольченко і Олексій Чирній

Інтернет видання «Голос Криму», газета «Кримська світлиця» систематично висвітлюють діяльність руху спротиву окупації. У першій половині березня 2014 року майже щодня проводилися мітинги на підтримку територіальної цілісності України: учасники мітингів постійно піддавалися нападам з боку незаконного збройного формування «самооборона Криму», яке координувалося російськими спецслужбами. Зокрема, координатори руху «Євромайдан-Крим» Андрій Щекун і Анатолій Ковальський були викрадені учасниками «самооборони Криму» 9 березня 2014 року та потрапили в полон до російських спецслужб. Тортур і катувань зазнав Андрій Щекун, що очолив створену напередодні 7 березня 2014 року в Сімферополі Всекримську раду українців. 20 березня 2014 року разом із іншими бранцями Андрій Щекун і Сергій Ковальський були звільнені у результаті обміну.

Окрім переслідування опозиційних журналістів, державою-окупантом цілеспрямовано сформовано вороже середовище на території півострова для всіх людей з українською самоідентифікацією, результатом чого стало витіснення українців з півострова.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux