"Українська книгарня" запрошує книгоманів
опубліковано 08 листопада 2007 року о 09:13

У Києві відкрився магазин «Українська крамниця». Ця подія порадувала багатьох: видавців, письменників, розповсюджувачів літератури і, звичайно ж, велику армію читачів.

 

Ми всі звикли до того, що державні або муніципальні книжкові магазини зникають з карт наших міст. Шанувальники хорошої книжки ледь не кожен день чують сумні звістки про закриття ще одного книжного магазину. Особливо це стосується мережі книгарень, що колись існувала на центральній вулиці Києва. Столична влада перетворила їх на бутіки, казіно та кав’ярні. От і зараз з останніх сил опирається виселенню відомий і популярний у киян та гостей міста магазин «Знання», що на Хрещатику, 44. Держкомтелерадіо узяв заклад під свій захист, зробивши відповідну офіційну заяву.

І от у ці самі дні, у цей без перебільшення скрутний для книгарень час, у столиці тим не менше з’являється новий книжковий магазин. Важко переоцінити значення цієї події – це таки справді свято! Радісне світле, наче народження. Адже «Українська книгарня» - це принципово новий заклад книготоргівлі, ініційований Держкомтелерадіо. Більше того – таких книгарень скоро буде в Україні багато, оскільки Комітет узяв курс на відновлення мережі державних книгарень. Уряд цей крок усіляко підтримуватиме, зазначив Віце-прем’єр-міністр Дмитро Табачник на урочистому відкритті книгарні.

Відповідаючи на запитання журналістів, які бажали почути тверду обіцянку Уряду врятувати останню книгарню на Хрещатику - «Знання», Віце-прем’єр-міністр зазначив: «На жаль, ми не маємо законодавчих підстав забороняти місцевій владі користуватися своїм майном. Ми можемо тільки просити. Власне, триває позиційна боротьба, і не можна сказати, що успіх на боці української книги. Саме тому Уряд підтримав Держкомтелерадіо у започаткуванні нової справи – відкривати нові книгарні на місці колишніх державних книжкових магазинів, повертати їм приміщення».

Далі Дмитро Табачник сказав: «Це унікальний проект: відвідувачі матимуть змогу не тільки купувати тут книги, а й обмінювати їх. Для цього розроблена програма «Друге життя книжки». Мета «Українських книгарень» - змалку прищеплювати любов до книги. Переконаний, що спільними зусиллями ми зможемо відтворити книготоргівельну мережу країни. Цей проект стимулюватиме людей не лише читати, а і поповнювати власні бібліотеки».

Представник Уряду зазначив, що лише за останній рік у галузі книговидання і книгорозповсюдження сталися помітні зміни. У 2007 році на 100% профінансований проект «Українська книга», видано 700 тисяч примірників книжок, кілька мільйонів підручників. В наступному році, пообіцяв урядовець, фінансування книговидавництва збільшиться ще на 26%. Закон про пільги видавцям посприяв розквіту галузі. Тож наступне завдання Уряду – пролонгувати цей закон ще на п’ять років. І це лише мова сухих цифр. Головне ж – завдяки підтримки і розуміння з боку держави, вдалося зберегти творчий потенціал, золотий фонд української літератури.

Щойно відкрита «Українська книгарня» - це лише перший крок на шляху унікального проекту ребрендингу колишньої мережі державних книжкових магазинів. У перспективі тут реалізовуватиметься поліграфічна продукція, видана виключно в Україні підприємствами державної та приватної форм власності.

На відкритті книгарні було зачитано привітальну телеграму Голови Держкомтелерадіо Едуарда Прутніка: «Я переконаний, що наша ініціатива буде схвалена і підтримана в суспільстві. Як керівник галузі і людина, яка не уявляє свого життя без книжки, я бачу майбутнє книгорозпровсюдження саме за такими книгарнями. Ми покладемо край ганебному руйнуванню мережі книгарень та їх перепрофілюванню. Програма відновлення книготорговельної мережі в Україні – під моїм особистим контролем. Переконаний, що спільними зусиллями ми разом зуміємо повернути суспільство обличчям до саме української книги – створеної, виготовленої в Україні, але розповсюджуваної по всьому світові! Наші книжки такого заслуговують!»

Наступне відкриття «Української книгарні» відбудеться незабаром – наприкінці листопаду на вулиці Радищева у Києві. А до кінця року почнуть роботу ще три – у Полтаві, Луцьку та Ужгороді.

Держкомтелерадіо розгорне в Україні розгалужену мережу книжкових крамниць, які працюватимуть на принципово нових методологічних та технологічних засадах. «Ми сподіваємося, що це будуть не лише крамниці, а ще й літературні клубі для всіх читачів – від малого до старого, - говорить голова правління ДАК «Українське видавничо-поліграфічне об’єднання» Тамара Ткаченко. – Участь українських книговидавництв у міжнародних виставках-ярмарках у Москві, Мінську, Варшаві, Франкфурті довела: наші книжки користуються великим попитом. За кордоном в українських діаспорах активно цікавляться українським мистецтвом, культурою, літературою. Тому ми намагаємось рекламувати українську книгу якнайширше. Державний Комітет телебачення і радіомовлення енергійно підтримує наші ініціативи. І саме завдяки підтримки Комітету стало можливим відкриття цього магазину».

За словами члена правління «Української видавничої академії» Володимира Пузікова, у магазинах мережі покупець отримає вітчизняну книжку, значно дешевшу, ніж у комерційних крамницях – відсотків на 15-20. «Проблема книговидання і книгорозповсюдження має стати пріоритетом для всіх, кому не байдужі духовне життя нації. «Українська видавнича Академія» отримала велику підтримку від Держкомтелерадіо у своїх починаннях. Це надає нам надію, що спільними зусиллями ми подолаємо кризу книгорозповсюдження, яка занадто затяглася», - зауважив Володимир Пузіков.

І справді, від зруйнованої книготорговельної мережі потерпають видавці і письменники, а головне – читачі! За словами письменниці Наталки Шевченко, написати книгу – це лише початок справи. Треба ще й донести її до людей, адже жоден письменник не має бажання творити «у стіл». «На разі ми майже не маємо проблем з друкуванням і виданням книжок, - підтримав Наталку Шевченко директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький. – Але існує велика проблема з розповсюдженням. Тому відродження мережі книгарень – значна подія у духовному житті нації».

Читачі, котрі першими завітали до нового магазину, були приємно вражені різноманіттям продукції, представленої на невеличкій площі. Література художня, історична, дитяча, наукова, словники, довідники, унікальні подарункові фоліанти – понад тисячу назв. Першими узялися реалізовувати свою продукцію через «Українські крамниці» видавництва «Фоліо», «Грані Т», «Веселка», «Мистецтво», «Либідь», підприємства «Укрвидавполіграфії». Дирекція магазину сподівається, що надалі співпраця з українськими видавництвами розширюватиметься.

Отже, добру справу зроблено. Тепер наступний крок – поширити її по всій країні. Держкомтелерадіо обіцяє: так воно й буде.

 

Автор тексту Наталія ДОЛИНА

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux