Україна протидіє інформаційній агресії
опубліковано 24 липня 2014 року о 16:02

У деяких ЗМІ громадяни України висловлюють справедливу стурбованість щодо необхідності активізувати роботу з підтримки національних пріоритетів та державних інтересів, особливо в контексті інформаційної агресії Російської Федерації проти України.

Надаємо інформацію про заходи, що їх здійснює Уряд.

При цьому розуміємо, що цих заходів недостатньо. Закликаємо сприяти налагодженню більш ефективної інформаційної політики, захисту інтересів держави в інформаційній сфері. На сьогодні Уряд вживає заходи, спрямовані на запобігання зовнішньому і внутрішньому інформаційному впливу, який загрожує інформаційній безпеці держави, зокрема недопущення розповсюдження у ЗМІ матеріалів, що пропагують національну ворожнечу, зміну шляхом насильства конституційного ладу, територіальної цілісності України та образи за національною ознакою.

Так, здійснюються відповідні заходи у сфері телерадіомовлення.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулась до вітчизняних провайдерів програмної послуги з вимогою утриматися від ретрансляції у багатоканальних мережах 4 російських телеканалів: «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР - Планета», «Российский Информационный Канал «Россия-24», «НТВ-Мир».

Крім того, Окружний адміністративний суд міста Києва у справі за позовом до дистриб’ютора зазначених програм ТОВ «Торсат», вбачаючи у змісті цих програм небезпеку порушення територіальної цілісності та посягання на суверенітет нашої держави, тимчасово заборонив їх ретрансляцію на території України до вирішення справи по суті. Розгляд справи триває.

Враховуючи загрози в інформаційному просторі України, у зв’язку з несанкціонованим відключенням українських телеканалів у Донецькій і Луганській областях та розповсюдженням на їх частотах російських програм «Россия 1», «НТВ», «ТНТ», «Петербург 5», «Звезда», «Рен ТВ», а також незаконною ретрансляцією цих програм, що є не адаптованими до законодавства України, у багатоканальних мережах, Національна рада своїм рішенням встановила, що до провайдерів програмної послуги, які незаконно ретранслюють зазначені російські програми, буде застосована санкція анулювання ліцензії у судовому порядку.

Отже провайдери програмної послуги зобов’язані вимкнути відповідні програми.

На сьогодні приміщення Донецької та Луганської обласних державних телерадіокомпаній захоплені терористами, ними ж внесені корективи в програмне наповнення «27 каналу» Донецької ОДТРК (ретрансляція телеканалу «Россия-24») та відключено обласне телерадіомовлення в Луганській області.

14 липня поточного року відбулась зустріч членів Національної ради з керівництвом Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення та Українського державного центру радіочастот, на якій йшлося про відновлення мовлення в Донецькій та Луганській областях. Зокрема обговорювалось питання технічних можливостей Концерну РРТ для відновлення українських каналів на звільнених територіях

За інформацією, наданою Концерном РРТ, станом на 16.07.2014 працівники підприємства забезпечили на території, що оточує міста Краматорськ та Слов’янськ, відновлення ефірного мовлення трьох телевізійних каналів: Першого Національного, «5 каналу» та «1+1». Найближчим часом кількість українських каналів, які транслюються Краматорською РТПС, має збільшитися до 10. Разом з тим, продовжується підготовка з відбудови антенно-щоглової споруди на горі Карачун поблизу міста Слов’янськ. За умови нормалізації ситуації в цьому регіоні спорудження телевежі висотою 220 м триватиме близько року.

Для нейтралізації ворожих інформаційних впливів з боку Російської Федерації державні телерадіокомпанії за рекомендацією Держкомтелерадіо України скорегували змістове наповнення своїх каналів. Зокрема державні мовники забезпечують:

неухильне дотримання вимог чинного законодавства стосовно неприпустимості поширення в ефірі закликів до насильницької зміни конституційного ладу України, розв’язування війни, штучної істерії, інших агресивних дій;

подачу достовірної, об’єктивної та перевіреної інформації про події, які відбуваються в Україні;

утримання від показу розважальних та гумористичних програм, а також відеопродукту (зокрема фільмів російського виробництва), який містить сцени жорсткості, насильства та возвеличує російські силові структури, пропагує державні символи Російської Федерації тощо.

Держкомтелерадіо України вживаються заходи реагування щодо керівників обласних та регіональних телерадіокомпаній, які не спромоглися налагодити ефективну інформаційну кампанію в інтересах збереження територіальної цілісності України. Зокрема, кадрові зміни відбулися в ДТРК «Крим», Севастопольській РДТРК, Луганській, Миколаївській та Сумській ОДТРК. Причиною звільнення та дострокового розірвання контрактів стало грубе порушення керівниками ТРК вимог Закону України «Про телебачення і радіомовлення», статутів державних телерадіокомпаній, невиконання державного замовлення.

З метою створення потужного каналу іномовлення Держкомтелерадіо України планує об’єднати державну телерадіокомпанію «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення» (УТР) із БТБ та «Першим Ukraine». Замість демонстрації телепрограм, розрахованих на українського глядача, цей канал виконуватиме свою пряму функцію, а саме, стане окремою спеціалізованою структурою іномовлення для забезпечення мовлення за кордон англійською та російською мовами.

Цьому каналу буде надана дієва допомога. Зокрема, планується запросити журналістів, які добре володіють англійською і російською мовами та готові долучитися до вироблення якісного англомовного та російськомовного контенту.

Держкомтелерадіо України запроваджено на постійній основі моніторинг матеріалів друкованих ЗМІ з метою встановлення фактів поширення закликів до насильницької зміни або повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканість, пропаганду війни, сепаратизму і тероризму.

До цієї роботи залучено Державну наукову установу «Книжкова палата України імені Івана Федорова» та структурні підрозділи обласних державних адміністрацій з питань інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю.

Також налагоджено тісну співпрацю з Українським державним підприємством поштового зв’язку «Укрпошта». Зокрема, УДППЗ «Укрпошта» надає примірники газет в яких містяться ознаки правопорушень, а Держкомтелерадіо України у свою чергу аналізує ці матеріали та при необхідності направляє їх до Служби безпеки України та Генеральної прокуратури з метою припинення протиправної діяльності таких друкованих ЗМІ.

За останній час Держкомтелерадіо України звернувся до ГПУ та СБУ з проханням дати правову оцінку матеріалам, які містяться в примірниках газет «Новороссийкий курьер», «Популярний тижневик «Я», «Итоги недели».

З метою об’єктивного та оперативного висвітлення подій на сході України Держкомтелерадіо України спільно з Національною спілкою журналістів України, Всеукраїнською громадською організацією «Українська бібліотечна асоціація», Асоціацією «Незалежні регіональні видавці України» опрацював питання щодо безкоштовного розповсюдження в населених пунктах Донецької та Луганської областей, звільнених від терористів, українських друкованих періодичних видань, таких як «Голос України», «Урядовий кур’єр», «День» тощо. Наразі вирішується питання доправлення тиражів цих газет в район АТО.

На противагу інформаційним атакам з боку Російської Федерації, виникли декілька інформаційних центрів, які залишаються майданчиками для донесення вітчизняним і зарубіжним засобами масової інформації правдивої, оперативної інформації про події в Україні, зокрема в Автономній Республіці Крим та у південних і східних областях.

Зокрема, на базі Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» державою створено Об’єднаний інформаційно-аналітичний центр «Єдина Країна». Центр став офіційним інформаційним ресурсом, мета якого - об’єктивне інформування громадськості в Україні та за кордоном про розвиток суспільно-політичної, військової та економічної ситуації в державі та її окремих регіонах, єднання суспільства перед фактом внутрішніх економічних труднощів та зовнішніх військових загроз.

Окремий напрямок діяльності Центру - висвітлення дипломатичних зусиль України, спрямованих на врегулювання конфлікту з Російською Федерацією, виведення військ агресора з окупованих територій, інтеграція України в міжнародні європейські та євроатлантичні структури, чітке дотримання Україною взятих на себе міжнародних зобов’язань.

Важливим напрямком у роботі Центру є надання на постійній основі майданчику для речника інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки та оборони України, який повідомляє оперативну інформацію із зони АТО.

Центр працює щодня в цілодобовому режимі.

Удосконалюється нормативно-правова база щодо забезпечення інформаційної безпеки держави.

Держкомтелерадіо України підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав» (назву уточнено).

Законопроектом пропонується, зокрема:

внести зміни до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», передбачивши повноваження Національної ради щодо подання до суду позовної заяви про тимчасове припинення розповсюдження іноземних телерадіопрограм;

внести зміни Закону України «Про інформацію», передбачивши акредитацію Міністерством закордонних справ України іноземних журналістів та інших працівників іноземних засобів масової інформації.

Підготовлено проекти Указів Президента України «Про затвердження Стратегії розвитку інформаційного простору України на період до 2020 року» та «Про Доктрину інформаційної безпеки України».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux