У рамках "Відкритої розмови" запрацювала експертна рада, яка готуватиме пропозиції щодо вдосконалення законодавства у сфері медіа
опубліковано 19 лютого 2013 року о 15:29

 

18 лютого під час засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів була презентована нова ініціатива - експертна рада з питань приведення законодавства у сфері медіа до європейських стандартів. Її представила керівник МРГ Дарія Чепак.

«Ми почали роботу із законодавством, яке наближує Україну до європейського.

7 лютого відбулася попередня установча нарада, на яку ми запросили юристів, представників громадських об'єднань, медіаекспертів для початку розробки плану дій і обговорення тих напрацювань, які є в кожній з організацій», - повідомила вона, наголосивши на тому, що нова ініціатива відкрита до нових ідей та пропозицій.

Як заявив координатор експертної ради Олександр Бухтатий, медіаексперти і юристи, а також представники громадських організацій та об'єднань за «круглим столом» заявили про своє бачення першочергових кроків і довгострокових планів щодо приведення законодавства у сфері медіа до європейських стандартів. Зокрема, це стосується законодавчого визначення понять «журналіст», «журналістська діяльність» та застосування 171 статті Кримінального кодексу України.

«Міжвідомча робоча група має стати каталізатором позитивних змін у вітчизняній сфері медіа. Я розумію, що існування гарних законів ще не є гарантією їх безумовного виконання, але очевидним є те, що без таких ініціатив протистояння влади, суспільства та мас-медіа зростатиме», - заявив Олександр Бухтатий.

Він зазначив, що під час установчого засідання 7 лютого було озвучено майже два десятки проблемних питань, законодавче врегулювання яких уже «практично стало історичною необхідністю». Ці питання були зведені у єдину таблицю та роздані для ознайомлення всім учасникам Міжвідомчої робочої групи.

Також на засіданні МРГ було розглянуто звернення колективу інформаційного агентства УНІАН щодо конфліктної ситуації, яка склалася в агентстві.

 

 

Як повідомила Дарія Чепак, до обговорення проблеми на засіданні групи вже вдруге запрошуються всі сторони конфлікту - профспілка УНІАН та гендиректор агентства Вадим Осадчий. Вона нагадала, що за підсумками обговорення 26 грудня 2012 року сторонам були надіслані спільні пропозиції учасників Міжвідомчої робочої групи щодо врегулювання ситуації в агентстві.

За підсумками обговорення ситуації, що викликала суспільний резонанс, учасники Міжвідомчої робочої групи ухвалили низку рішень. Зокрема, звернутися до Комісії з журналістської етики з приводу оцінки ситуації, що склалася; надати юридичну підтримку від профільних громадських та професійних організацій трудовому колективу агентства; отримати інформацію від правоохоронних органів щодо результатів перевірки, проведеної за рішенням, ухваленим на попередньому засіданні робочої групи.

Експерти також обговорили питання поліпшення умов роботи представників ЗМІ під час урядових засідань. 28 січня останні на зустрічі із учасниками «Відкритої розмови» і представниками Секретаріату КМУ виступили проти встановлення в Уряді так званої «чорної стрічки», яка унеможливлює вільний доступ журналістів до міністрів та оперативне отримання коментарів на засіданнях Уряду.

«Залишаться ті «чорні стрічки» чи ні? Я думаю, що ми їх маємо позбутися. Загалом, йшлося не про стрічки, а про впорядкування нашої роботи. Я доповів Прем'єр-міністру України про висновки та основні вимоги. Ми запропонували зустріч разом з прес-секретарями, міністрами, їхніми заступниками, які опікуються інформаційною діяльністю. Така зустріч під головуванням Прем'єр-міністра України запланована на п’ятницю», - розповів директор департаменту інформації та комунікації з громадськістю СКМУ Сергій Нагорянський.

Він додав, що у проекті рішення за підсумками цієї наради запропоновано поновити спілкування преси з міністрами по завершенню засідань Кабінету Міністрів та запросив представників журналістських організацій на окрему розмову, яка відбудеться за підсумками наради в Уряді.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux