У Києві відкрилась виставка «Російсько-українська війна в друкованих виданнях України»
опубліковано 26 жовтня 2023 року о 15:05

Сьогодні, 26 жовтня, в Книжковій палаті України імені Івана Федорова відкрилась виставка «Російсько-українська війна в друкованих виданнях України».

У відкритті виставки взяли участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, представники медіа та громадськості.

За 2014—2023 роки до Державного архіву друку надійшло близько однієї тисячі видань, присвячених темі війни. На виставці представлено майже 200 експонатів, з-поміж яких художні твори, документалістика, заснована на реальних подіях, біографічних фактах, викладених та інтерпретованих авторами, мемуаристика, епістолярій, публіцистика, а також періодичні видання. Значний сегмент експозиції становить військова періодика, зокрема, журнали: «Наука і оборона», «Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України», «Озброєння та військова техніка», «Повітряна міць України», «Цитаделя», «Пластовий шлях» тощо. Загалом понад 20 видань.

Серед експонатів виставки є й образотворчі видання. Це, зокрема, «Фронтовий альбом» фоторепортера газети «Голос України» Олександра Клименка, фотокнига «Україна, 2022. Спротив» (оповідач Ірина Бекетова, світлини Антона Короба), фотокнига «Очі Маріуполя. Українські супергерої. Азовсталь» (вірші Анастасії Дмитрук, художники-колажисти Юрій Шевченко та Андрій Пономаренко) та ін.

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак зазначив, що книги, написані свідками і учасниками російсько-української війни, стають емоційними документами, за якими наші нащадки вивчатимуть історію України. Особливо цінні твори тих авторів, які мають бойовий досвід.

«Після 2014 року ми бачили багато прикладів, коли солдати ставали письменниками, але є й інші приклади, коли письменники стають солдатами. Згадаймо письменника Бориса Гуменюка - добровольця, учасника АТО, який після 24 лютого 2022 року знову взяв до рук зброю і захищав Україну у складі підрозділу УВО-ЗСУ. Його збірки «Вірші з війни» та «100 новел про війну»  номінувалися на Шевченківську премію, - зазначив Богдан Червак. - Комбатантна література стає потужною і невід’ємною частиною сучасної української літератури. І суспільний запит на неї буде доти, доки є запит на правду.»


Співорганізатором виставки став Центр досліджень воєнної історії Збройних Сил України. У залі розмістили мобільний виставковий проєкт, розроблений Центром — «Волю вільних не зламати». Ця експозиція присвячена героїчній обороні 10 українських міст, які були нагороджені Почесною відзнакою Президента України «Місто-герой України».

Фото АрміяInform і сайт МКІП

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux