У Києві відбулась наукова конференція «Українська енциклопедистика як складник інформаційного спротиву»
опубліковано 03 листопада 2022 року о 15:14

2 листопада відбулась всеукраїнська наукова конференція «Українська енциклопедистика як складник інформаційного спротиву», яку організувала і провела за підтримки Держкомтелерадіо державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво».

У конференції, яка проходила у форматі онлайн, взяли участь понад ста науковців вищих навчальних закладів та наукових установ зі всієї України. Було заявлено 22 доповіді двох пленарних засідань. Також у рамках наукової конференції відбулися дві панельні дискусії «Енциклопедичний контент. Знакові постаті та явища в історії енциклопедистики» та «Українська енциклопедистка в реаліях війни».

«Дуже добре, що ми не скасували наш захід через можливі повітряні тривоги і через віялове відключення електроенергії, запроваджене після ракетного обстрілу енергетичної системи України. Адже росія саме цього і намагається – щоб не працювали наші наукові установи і державні інституції, щоб ми були деморалізовані. Але ці залякування ще більше згуртовують і зміцнюють українську націю. Я певен, що кожен із нас буде пам’ятати цю конференцію, яка проводиться в умовах війни, у час, коли вирішується доля нашої держави», - зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак у вітальному слові до учасників конференції.

Він висловив переконання, що наукова конференція зробить свій внесок у розвиток української енциклопедистики і сприятиме реалізації грандіозного проєкту незалежної України – створенню Великої української енциклопедії.

Про насичену програму конференції та про важливість реалізації проєкту «Велика українська енциклопедія» говорив у вітальному слові академік НАН України, голова редакційної колегії «ВУЕ» Вадим Локтєв. Він, зокрема, зауважив, що фахівці НАН України будуть залучатися до написання статей ВУЕ.

Пленарні засідання із доповіддю «Енциклопедичний фронт інформаційної війни» відкрила доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, в.о. директора державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» Алла Киридон. Вона, зокрема, зазначила, що 24 лютого 2022 року докорінно змінилась робота наукової установи. Паралельно із створенням електронної і друкованої версій ВУЕ, а також науковими дослідженнями історії та методології енциклопедистики, невеликий колектив наукової установи перетворив портал ВУЕ в трибуну оперативного реагування на події, що відбуваються в Україні. Було оновлено рубрику «Актуально», створено нові рубрики «Герої України», «Міста-герої», у яких розповідається про сучасних героїв, що загинули, захищаючи Україну від російської агресії, та про українські міста, які чинили героїчний спротив ворогу. Зростає кількість читачів електронної і друкованої версії ВУЕ, викладеної на сайті «Енциклопедичного видавництва» у відкритому доступі. Статті ВУЕ поширюються і на сторінках наукової установи у соціальних мережах. Аналіз читацької аудиторії показує, що 94,5 відсотки відвідувачів порталу – це мешканці України, решта – мешканці Польщі, Німеччини, США тощо. Алла Киридон наголосила, що під час війни енциклопедія стає важливою інформаційною зброєю, здатною спростовувати ворожі фейки, доносити правду, згуртовувати суспільство.

Тези та доповіді учасників наукової конференції планується опублікувати в збірнику матеріалів конференції, наукові статті – у колективній монографії.

Інформаційно. Державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво» – установа у сфері наукової, інформаційної та видавничої діяльності, що підпорядкована Державному комітету телебачення та радіомовлення України і є правонаступником Державного підприємства «Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» імені М.П. Бажана.

Головне завдання Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» ‒ підготовка «Великої української енциклопедії».

«Велика українська енциклопедія» ‒ універсальне довідкове видання. Спільними зусиллями співробітників державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» та авторського колективу материкової і діаспорної України енциклопедія готується у двох версіях: як багатотомне видання (ВУЕ) і як сучасний довідковий онлайн-сервіс (е-ВУЕ). Науково-методичний супровід проекту забезпечують науковці НАН України.

Офіційний сайт державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво»: http://ev.vue.gov.ua/

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux