У Києві презентовано сигнальні примірники другого і третього томів "Великої української енциклопедії"
опубліковано 17 листопада 2020 року о 14:02

Описание: C:\Users\User\Desktop\Цитати\2.jpg

16 листопада на науковій конференції «Традиції та новації в світовій енциклопедистиці» доктор історичних наук, професор, директор Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» Алла Киридон презентувала сигнальні примірники другого і третього томів «Великої української енциклопедії».

 

«2016 року ми видали перший том «Великої української енциклопедії». Сьогодні ми приготували сюрприз і подарунок всім шанувальникам української енциклопедистики - видали сигнальні примірники другого і третього томів. І таким чином завершили літеру «А», - повідомила Алла Киридон. - Енциклопедії вимірюються за двома основними показниками – за глибиною та обсягом. Наша енциклопедія за глибиною статей, я думаю, буде одна з найкращих.»

На думку Алли Киридон, відмінність ВУЕ від попередніх і численних інших енциклопедій, які з’явилися після 90-років минулого століття, – це її україноцентричність. «Ми намагаємось вписати український контекст у європейський, і українська енциклопедія може розглядатися у вимірі глобальному, як національна», - зазначила Алла Киридон.

Академік НАН України, директор Інститути літератури ім. Т.Г. Шевченка АН України Микола Жулинський назвав великим успіхом цю подію. «Я захоплений тим, що в непростих фінансових умовах робить ДНУ «Енциклопедичне видавництво». Чому так важливо реалізувати цей амбітний, складний і престижний для держави проект? Тому що наявність своєї універсальної енциклопедії є свідченням певного інтелектуального зросту нації. А головне – ми формуємо мислення і сприйняття української історії, минулого і сучасного, адже у нас ще стільки болючих, до кінця не осмислених і чітко не визначених оцінок багатьох явищ, які відбувалися не тільки в далекому минулому, а й у ХХ і навіть у ХХІ століттях», - зауважив він.

На думку академіка, ВУЕ вводить національний історичний простір у загальносвітовий і європейський. І коригування нашої позиції й оцінки з тим змістом, який характерний, наприклад, для європейської наукової думки про явища і процеси, є цілком закономірним і дуже важливим для розвитку і науки, і суспільства.

Учасник наукової конференції, завідувач відділу української історіографії Інституту історії НАН України Олександр Удод наголосив, що одне з найактуальніших завдань науки - боротьба з невіглаством, і в цьому сенсі енциклопедистика відіграє надважливу роль. «Енциклопедія - це мірило класики, - зазначив він. - Її інколи прирівнюють до Біблії, і це справедливо, бо тексти, які тут звучать, повинні сприйматися на віру, люди мають бути впевнені у непогрішимості й безпомилковості цих текстів. І енциклопедія якраз і має виконувати цю роль останнього бастіону здорового глузду».

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, вітаючи учасників наукової конференції, зазначив, що змістовність заходу, організованого «Енциклопедичним видавництвом», та презентація наступних двох томів «Великої української енциклопедії» свідчать про те, що державна наукова установа працює системно і результативно, хоча наукова галузь через епідеміологічну ситуацію і спричинену нею фінансову кризу опинилася в скрутних умовах. «Держкомтелерадіо, який є головним розпорядником коштів ДНУ «Енциклопедичне видавництво», докладає зусиль, щоб умови роботи наукової установи були оптимальними, - зазначив Богдан Червак. – Ми підготували проект постанови Кабінету Міністрів України про особливі умови оплати праці працівників Енциклопедичного видавництва, надіслали проект цієї постанови на погодження до Міністерства культури та інформаційної політики. Будемо сподіватися, що нас підтримає і міністерство, і Уряд. Також будемо сприяти вирішенню питання фінансування друку 2-го і 3-го тому енциклопедії.»

Як вже зазначалося вище, перший том ВУЕ вийшов у 2016 році в рамках програми «Українська книга», яку реалізовував Державний комітет телебачення і радіомовлення України. Оскільки зараз можливості участі у програмі немає, а в бюджеті ДНУ «Енциклопедичне видавництво» не передбачено коштів на видання друкованої версії ВУЕ, науковці сподіваються на спонсорську допомогу для тиражування 2-го і 3-го томів енциклопедії.

Інформаційно

Державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво» – установа у сфері наукової, інформаційної та видавничої діяльності, що підпорядкована Державному комітету телебачення та радіомовлення України і є правонаступником Державного підприємства «Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» імені М.П. Бажана.

Головне завдання Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» ‒ підготовка «Великої української енциклопедії».

«Велика українська енциклопедія» ‒ універсальне довідкове видання. Спільними зусиллями співробітників державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» та авторського колективу материкової і діаспорної України енциклопедія готується у двох версіях: як багатотомне видання (ВУЕ) і як сучасний довідковий онлайн-сервіс (е-ВУЕ). Науково-методичний супровід проекту забезпечують науковці НАН України.

Видання ВУЕ здійснюється відповідно до Указу Президента України «Про Велику українську енциклопедію» від 2 січня 2013 року № 1/2013; Указу Президента України «Питання підготовки та видання Великої української енциклопедії» від 12 січня 2015 року № 7/2015; Постанов Президії НАН України (2013−2019 рр.).

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux