У Держкомтелерадіо вшанували пам'ять учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС
опубліковано 26 квітня 2016 року о 15:49

 

26 квітня в приміщенні Національної радіокомпанії України відбувся мітинг-вшанування працівників державних телерадіоорганізацій, які в 1986-1990 рр. висвітлювали етапи ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

 

В 1986 році теле і радіо журналісти працювали в одній системі – державного телебачення і радіо. Саме звідси, з Хрещатика, 26, отримавши посвідчення про відрядження, телевізійні групи та радіожурналісти виїжджали в Чорнобиль та Прип’ять.

Про ті роки і величезну відповідальність перед суспільством за слово, що лунало в ефірі, говорила Наталя Міщерська. З липня 1986 вона разом із іншими журналістами та операторами «Новин» Першого каналу українського телебачення висвітлювала події на ЧАЕС.

Заслужений журналіст України, лауреат премії ім. І. Франка, а нині заступник головного директора телеканалу «Тоніс» Василь Бирзул згадував побратимів Олександра Бутка, Євгена Гришанкова, Леоніда Самойленка, Володимира Удовиченка, які в 1986-му по черзі їздили в Прип’ять, висвітлюючи хід ліквідації аварії в ефірі Українського радіо.

Про журналістів, режисерів, операторів, учасників ліквідації, які передчасно пішли з життя, говорив голова Київської організації НСЖУ Михайло Сорока. Свої щоденникові записи тих років зачитав заслужений журналіст України Микола Хрієнко. Він понад трьох років працював в 30-кілометровій зоні відчуження у редакції газети "Вісник Чорнобиля" (м. Чорнобиль) та прес-агентстві Чорнобильської АЕС.

Своїми враженнями про так до кінця не пізнану «Атлантиду» - територію відчуження і її мешканців, які повернулися до рідних осель, поділився кінорежисер, сценарист, фотохудожник Сергій Марченко. А поет, прозаїк, відомий політик і громадський діяч Володимир Шовкошитний, який з 1978 по 1986 рік працював оператором, начальником зміни хімічного цеху Чорнобильської АЕС, а після аварії був керівником групи ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, розповів, як пліч-о-пліч з ліквідаторами працювали журналісти.

Учасники мітингу згадали всіх поіменно, хто брав участь у 1986-1990 рр. у створенні документального літопису про Чорнобиль. Це журналісти Валерій Макаренко, Валерій Писаревський, Геннадій Душейко, Григорій Козаков, Наталя Мещерська, Юрій Шкарлат, Василь Бирзул, Олександр Бутко, Євген Гришанков, Леонід Самойленко, Володимир Удовиченко; Сергій Комісаров, телеоператори Василь Юрченко, Юрій Жуков, Валерій Гомон, Сергій Лосєв, Юрій Коляда, Олександр Сульдін, Сергій Мінько, Сергій Курилик, Михайло Лєбєдєв, Валерій Чижов, Юрій Федоров, Віктор Шляжко; оператори ПТС Микола Лозін, Леонід Хмиров, Сергій Орлов, Олексій Драник, Сергій Милованов, Юрій Камінський, Володимир Ракоїд, Георгій Біньковський, теледокументалісти Леонід Мужук, Юрій Бордаков, Ігор Кобрин, Хем Салганік, Валерій Костильов, Владислав Рейський, Георгій Шапошников, Михайло Куриловський, Олександр Засуха, Владислав Степаненко, Олександр Скудар...

Працівники Держкомтелерадіо, НТКУ та її філій вшанували хвилиною мовчання пам’ять учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які пішли з життя, та поклали квіти до пам’ятної дошки, установленої в фойє НРКУ на честь журналістів, операторів, режисерів, які висвітлювали в 1980-1990 рр. подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux