Цьогоріч подано 26 творчих робіт на здобуття премії імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики у 2012 році
опубліковано 04 жовтня 2012 року о 11:39

 

Список творчих робіт,

що надійшли на здобуття премії імені В’ячеслава Чорновола

за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики у 2012 році

 

1. АНДРУШКО (КОСТЕНКО) Тетяна, відповідальний секретар редакції районної газети «Маловисківські вісті» (Кіровоградська область).

На розгляд подано нарис «Григорій Неживий: Головне, що дала незалежність – це свобода», надрукований в газеті «Маловисківські вісті» 24.08.2011. Розповідь про життєвий шлях 82-річного Григорія Григоровича Неживого, жителя Малої Виски, присвячена 20-річниці Незалежності України, роздуми Г.Г.Неживого.

 

2. АТОЯН Юлія, журналіст, редактор сайту КП «Харківводоканал».

На розгляд подано газетний матеріал «Тяжелое ранение не помешало подростку уйти на фронт», опублікований у газеті «Вечерний Харьков» 08.05.2010. В матеріалі на основі зустрічі (інтерв’ю) з особистістю розповідається про долю людини, дитинство якої випало на страшні тридцяті роки та лихоліття Великої Вітчизняної війни.

 

3. ГАЙОВИЙ Григорій, заступник голови Київського товариства політв’язнів і жертв репресій.

На розгляд подано публікацію «Жах соловецького потойбіччя», оприлюднену часописом «Вітчизна», 2009 рік. Це роздуми над книгою Семена Підгайного «Українська інтелігенція на Соловках».

4. ТРОХИМЧУК Олександр, Житомирська область.

На розгляд подано публікацію «Недолуге малороство», надруковану в газеті «Універсум» Житомирського державного університету імені Івана Франка, вересень 2010 року. У статті викладено чітку громадянську позицію автора щодо державотворення та демократизації українського суспільства, які можуть бути досягнуті й реалізовані через вирішення мовного питання та збереження української мови як душі народу.

 

5. СЕНЕЙКО Микола, заступник редактора газети «Голос Самбірщини», Львівська область.

На розгляд подано художньо-публіцистичну повість «Покара», видану у видавництві «Просвіт», м. Дрогобич, 2011. У повісті відображено драматичні події на зламі минулого століття, коли на політичній арені після епохи шістдесятників знову з’являється непохитний борець за незалежність України В.Чорновіл.

 

6. МАРИШЕВ Юрій, керівник туристичної фірми «Марічка», м. Чернівці, журналіст, член НСЖУ.

На розгляд подано публіцистичне видання «Моя маленька хатка на вулиці Щасливій». Книга 2. «Тепле сонце на солонім вітру», видану у видавництві «Букрек», м. Чернівці, 2011 р.

Автор відзначає місце України на геополітичній мапі світу, простежує ризики, які підстерігають молоду незалежну державу на шляху до інтеграції в загальноєвропейський простір, досліджує причини її енергетичної залежності в контексті стосунків з Росією, акцентує увагу читача на перспективах і проблемах у разі входження України до Європейського Союзу і НАТО.

 

7. ДОВГИЙ Василь, голова обласного Товариства «Україна-Румунія», член НСЖУ, заслужений журналіст України, м. Чернівці.

На розгляд подано статтю «Думка, що виросла в Казахстані», надруковану в газеті «Буковинське віче» 02.03.2012 р. Розповідь про депортацію української сім’ї з Буковини до Казахстану в 1940 році, тяжке безправне життя на чужині до 1948 року.

 

8. РОЛЬ Михайло, керівник Інформаційно-аналітичного центру Демократичного об’єднання «Українська Національна Рада», Київ.

На розгляд подано статтю «Національна ідея – образ майбутнього нації», оприлюднену 18.12.2011 р. громадсько-політичним порталом «Воля народу». Автор надає визначення національної ідеї, переконливо доводить, що один з пріоритетів державотворення – демократизація суспільства як єдиного імунітету від авторитаризму. Автор вважає, що саме держава має сприяти консолідації української нації.

 

9. Авторський колектив - ТАРАСЮК Петро і КОЛОДЮК (ТАРАСЮК) Тетяна, Житомир.

9.1. На розгляд подано книгу «Слово на вагу кулі», Житомир, 2006 р., видавництво «Полісся». Книга присвячена журналістам України, які працювали в ЗМІ і загинули при виконанні професійних обов’язків у мирний час, а також про журналістів, які постраждали від замахів на їхнє життя.

9.2. На розгляд подано поетичну збірку – книгу «По лезу ножа», Житомир, Житомироблдрукарня, 2012.

Автор вперше в своїй творчості здійснив спробу поетичним словом написати матеріал

9.3. На розгляд подано збірку поезії «Квітни, мово наша рідна», надруковану у видавництві «Полісся», Житомир, 2012.

 

10. ЮРЧИШИНА Ольга, головний бібліотекар Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова.

На розгляд подано нарис «Духовна спадщина лікаря Боржковського», надрукований в газеті «Кримська світлиця» 01.01.2010 р. В публікації йдеться про життєвий і творчий шлях Олексія Боржковського, нащадка поета Степана Руданського.

 

11. ЧУГАЄВА Ганна, м. Брянка Луганської області.

На розгляд подано матеріал «Родители для нас – образец интеллигентности и трудолюбия», надрукована в газеті «Труд горняка» м. Брянка Луганської області 14.05.2010. Розповідається про життя батьків автора – Петра та Анфіси Букарєвих, які пережили голодомор на Луганщині, тяжкі роки Великої Вітчизняної війни, працювали в дитячому будинку вихователями, побудували дім, посадили та виростили сад. Для автора матеріалу її батьки – зразок інтелігентності, толерантності, працелюбства.

 

12. ВИНОГРАДОВА Олена, Миколаївська область, член НСЖУ.

На розгляд подано матеріал «Білі хмари над Краснофедорівкою», надрукований у газеті «Голос Баштанщини» Миколаївської області 16.07.2011 р.

Автор поспілкувалася з жителькою села Краснофедорівка Баштанівського району Миколаївської області. Цей населений пункт перебуває на межі зникнення. Колись люди переїхали в інше село – Мар’янівку, яке газифікували. Тепер дуже сумують за своїм селом.

 

13. ІВАШИНА Валентина, редактор районної газети «Не втрачаймо надію», м. Лебедин, Сумська область.

 

На розгляд подано публікацію «Закохана в життя», надруковану в газеті «Не втрачаймо надію» липень 2012 р. Це розповідь про сильних духом – інваліда дитинства Ольгу Миколаївну Ніконову з Тростянця, яка демонструє зразки невтомного працелюбства, оптимізму.

 

14. БЕЗТАКА Анатолій, головний редактор газети «Діалог» м. Кіровоград. На розгляд подано матеріал «Пряма» лінія з головним редактором Всеукраїнської газети «Діалог» Анатолієм Петрович Безтакою», надрукований 28.01.2010 р. в газеті «Діалог». В матеріалі редактор відповідає на питання читачів.

 

15. ГУСАР Юхим, Чернівці.

На розгляд подано публікацію «Сага про п’ять колосків», яка опублікована в обласній газеті «Буковинське віче» від 16.02.2011 р. Розповідається про голодомор 1932-1933 років та в 1947 року в селах Сокирянського району Чернівецької області.

 

16. КОЗАЧЕНКО Олена, м. Коломия, Івано-Франківська область, студентка факультету журналістики Львівського національного університету.

На розгляд подано публікацію «Міняю батьків на сусідів», надруковану в газеті «Коломийський вісник» від 13.10.2011. Автор матеріалу стає на захист української мови.

 

17. КЕШЕЛЯ Дмитро, автор, Закарпатська ОДТРК.

На розгляд подано художньо-документальний фільм «Загублений у пісках часу», що вийшов в ефір 23.10.2011.

Фільм про одну із видатних, але забутих постатей в історії Закарпаття ХХ-го століття – Павла Цібере. Перебуваючи під час Другої світової війни в політичній еміграції у Лондоні, він став правою рукою Президента Чехословаччини у засланні Едварда Бенеша і начальником його канцелярії. Здійснював активну дипломатичну діяльність, ведучи постійні переговори з керівниками антигітлерівської коаліції. Після Перемоги над фашизмом Павло Цібере відмовляється від роботи в Уряді Едуарда Бенеша і повертається на Закарпаття, щоб служити своєму народу. Замість служіння він отримав 25 років сталінської каторги. Цей фільм про силу людського духу, палкий патріотизм і безмежну любов до рідної землі.

 

18. МОРОЗОВА Людмила, автор та режисер, заслужений журналіст України, Харківська ОДТРК

На розгляд подано документальний фільм «І долі білий чорношлях». Фільм про філософію материнства через призму життя галицької селянки Ганни Сапеляк. Національна ідея і щире бажання мати свою державу, свій український прапор проходить крізь гірку долю її сина, колишнього політв’язня поета Степана Сапеляка. Родинна пам’ять, прагнення бути українцем і власна національна Голгофа від Тернопільського села Росохач до табору смерті «Перм-36».

 

19. Авторський колектив Донецької ОДТРК: ДУТЧАК Богдан, автор; ПЛАКСЄВА Любов, звукооператор; ЛИПОВЕЦЬКИЙ Роман, звукорежисер.

На розгляд подано радіопередачу «Карався, мучився, але не каявся…», присвячену пам’яті Олекси Тихого, видатного правозахисника, публіциста, громадського діяча, педагога. Прозвучали спогади про нього та уривки з вечора, що відбувся у Донецькій обласній філармонії у 2012 рік.

 

20. ЦИМБАЛ Тетяна, ведуча програми, Національна телекомпанія.

На розгляд подано телепрограму «Віра. Надія. Любов», виробництва ТО публіцистичних та соціальних програм НТКУ. Програма виходить з серпня 2010 року. Жанр програми ток-шоу. В студії обговорюються гострі життєві ситуації, в яких опинилися родини з тяжкохворими дітьми, з інвалідами; малозабезпечені та багатодітні сім’ї. Розглядаються проблеми, пов’язані зі здоров’ям, медобслуговуванням, фінансами, освітою, соціальним сирітством, захистом прав громадян, підтримкою юних талантів.

 

21. Авторський колектив Миколаївського коледжу преси та телебачення: СИНИЧКІВ Христина, автор роботи, студентка 2 курсу; ФІБІХ Олена, головний редактор ТК ТАК-ТV; КУРБАТОВА Юлія, відео-інженер фільму.

21.1. На розгляд подано фільм «Журналістика майбутнього» – розповідь про журналістику завтрашнього дня та про одне із важливіших питань розвитку суспільства – розвиток медіа-освіти в Україні, адже сьогоднішні юнкори-це не просто майбутні журналісти – це ще й активні читачі, глядачі, слухачі, навчені правильному користуванню інформацією.

21.2. На розгляд подано фільм «День прапора». Проведено дослідження виникнення прапору, його особливостей державного значення. Автор фільму неодноразово звертався до основ таких наук як геральдика (наука про герби) за допомогою творчого натхнення колективу, що працював над створенням фільму, усталеного почуття патріотизму та відчуття особистого, хоч, можливо і не значного вкладу в розвиток становлення національної свідомості, збереження пам’яті народу, адже не знаючи минулого, не можливо творити майбутнє.

 

22. Авторський колектив Полтавської обласної державної телерадіокомпанії:

ІВАНЧЕНКО Наталія, режисер-постановник, редактор, музичний редактор і виконавчий продюсер, СТАРІКОВ Дмитро, режисер-постановник і оператор-постановник, НІКОЛЕНКО Ольга, автор сценарію, доктор філологічних наук, ЛЯПАНЕНКО Микола, генеральний продюсер, ШАРБЕНКО Олена, інженер відео монтажу і комп’ютерного дизайну.

На розгляд подано телевізійний документальний фільм «Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров», що вийшов в ефір на телеканалі «Лтава» 29.04. 2011.

Фільм про талановитого поета, перекладача, історика літератури, блискучого оратора і полеміста Миколу Зерова. Він сповідував майстерність класики і міг стати класиком своєї епохи. Але його спіткала доля покоління «розстріляного відродження», Соловки і останній притулок у Карельських лісах Сандармоху.

Фільм ґрунтується на реальних фактах з життя і творчості Миколи Зерова. Авторська група побувала на Соловецьких островах – в урочищі Сандармох (Карелія) – на місці ув’язнення та розстрілу поета Миколи Зерова.

 

23. РОЇК Юлія, старший редактор радіо Львівської обласної державної телерадіокомпанії.

На розгляд подано авторську радіопрограму «Стрічка любові для Івана». Радіонарис присвячений генію поетичного кіно Іванові Миколайчуку. Поєднує елементи спецрепортажу із святкування 70-ліття від дня народження актора та режисера на Буковині та авторські роздуми про постать як митця та сина своєї нації. У задумі редактора – змалювати стосунки Івана та України, спробувати оцінити внесок Миколайчука у розвиток українського кінематографу.

 

Загалом: надійшло 26 робіт від 32 авторів з 15 областей та регіонів України.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux