Світ... дотиком пальців. Світлана Божко. Газета "День". 15.03.2016.
опубліковано 16 березня 2016 року о 16:58

Світ... дотиком пальців. Світлана Божко. Газета «День». 15.03.2016.

Фонди спеціалізованих бібліотек для осіб із вадами зору поповнилися шістьма назвами книг, виданих шрифтом Брайля

 

http://www.day.kiev.ua/sites/default/files/styles/article_220/public/main/articles/15032016/7knigi.jpg?itok=XGMZ8OXO

ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Ці книжки вийшли за підтримки Держкомтелерадіо в рамках бюджетної програми «Українська книга». Зокрема, дві книги вибраних поезій незрячого поета Василя Лящука «Запахла нехворощ і м’ята» (видавець — Республіканський будинок звукозапису й друку УТоС), збірки вибраних творів Тараса Шевченка у 5-х частинах та Михайла Коцюбинського «Дорогою ціною. Іntermezzo. Тіні забутих предків» у 3-х частинах (ТОВ «Антологія»).

Також у видавництві «Освіта» побачили світ дві збірки українських народних казок «Ріпка. Курочка Ряба» та «Рукавичка. Колосок», кольорові малюнки до яких виконано у спеціальній манері із дублюванням рельєфу та кола зображення. Тим дітлахам, які ніколи не бачили ані рукавички, ані колоска, для кого ріпка та казкова мишка — просто слова, дуже важлива можливість через тактильну книгу зрозуміти оточуючий світ. До того ж саме у дошкільному і молодшому шкільному віці, коли найбільш чутливі пучки пальців, краще всього навчатися шрифту Брайля.

Шрифт Брайля — великий винахід, який дозволив повернути сліпим людям можливість читати. Втім, виготовлення таких книг — процес вельми трудомісткий та дорогий. Кожний екземпляр книги шрифтом Брайля збирають вручну, зшиваючи великоформатні сторінки з рельєфно-точковим тестом. Собівартість такої книги в кілька разів перевищує собівартість звичайної. Тому витрати на її виробництво бере на себе держава.

За статистикою в Україні зараз налічується майже 70 тисяч незрячих людей, але за неофіційними даними їх утричі більше. Також, як свідчить статистика відвідувань спеціалізованих бібліотек, сліпі та люди із вадами зору є більш активними читачами, ніж зрячі.

Так сталося, що поповнення фондів спеціалізованих бібліотек книгами, виданими на замовлення Держкомтелерадіо, відбулось одночасно з вступом у дію 13 січня 2016 р. закону України №927-VIII, яким вносять зміни до законодавства щодо розширення доступу сліпих, осіб з порушенням зору до творів, виданих у спеціальному форматі — у тому числі з рельєфно-точковим шрифтом для сліпих тощо.

— Минулого року держава профінансувала шість назв книг, виданих шрифтом Брайля, — говорить перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан ЧЕРВАК. — Це майже стільки, скільки було видано для сліпих державним коштом з 2011 по 2014 рік. Зараз Держкомтелерадіо закінчує формувати список поданих пропозицій від видавництв до програми «Українська книга» на 2016 р. У переліку видань, які плануватимуть до випуску державним коштом, обов’язково будуть книги шрифтом Брайля.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux