Список творів, що надійшли на здобуття премії імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики у 2013 році
опубліковано 04 вересня 2013 року о 10:42

Анотації творів,

що надійшли на здобуття премії імені В’ячеслава Чорновола

за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики у 2013 році

 

(23 твори)

 

 

Ігор ТЕРЛЕЦЬКИЙ, головний редактор газети «Край», Івано-Франківська область.

На розгляд подано публіцистичну роботу «Роман» (газета «Край» від 15 липня 2011). В ній автор розповідає про дисидента Романа Гайдука, котрий пройшов усі кола пекла тоталітарного режиму, але не зламався й не скорився. Його мордували в таборах смерті, місяцями тримали в карцерах, катували в тій самій в’язниці, де загинув Василь Стус.

 

Дмитро ДРОЗДОВСЬКИЙ, головний редактор журналу «Всесвіт».

На розгляд подано публікацію «Спілка письменників: перезавантаження» («Літературна Україна», №45 від 24.11.2011).

В публікації подано спробу осмислити роль Спілки письменників у житті сучасного українського суспільства, проаналізовано різні періоди існування цієї організації, показано інтелектуальну роль письменника в суспільстві. Публіцист приділяє увагу негативним тенденціям, що зменшили суспільну роль НСПУ.

 

Володимир СТЕЦЮК, Кривий Ріг, Дніпропетровська область.

На розгляд подано нарис «Синдром «неканонічної» України» (авторський інтеренет-блог (www.KR2012.com). Автор піднімає болючу для українського православ’я і загалом українського суспільства тему дискримінації української церкви та її вірян.

 

Павло УСЕНКО, старший науковий співробітник Інституту історії України.

На розгляд подано публіцистичний нарис «Світанковий серпанок «Софіївки» (тижневик «Свобода» 28.01.2013) про етапну для європейської минувшини Торговицьку конфедерацію – резонансне явище драматичних колізій наприкінці ХVIII ст. Змістовний текст є виразно компонованим результатом плідних розвідок автора. Зокрема, яскраво висвітлені на фактичній основі динамічні перипетії репрезентованої доби природно викликають особливе поцінування феноменального внеску до скарбниці вселенської культури.

 

Юрій ПРИГОРНИЦЬКИЙ, редактор тижневика «Народне слово».

На розгляд подано роботу (есей) «Закон комоду» (журнал «Неопалима купина» № 1-2 за 2013).

Автор пише про реалії так званої хрущовської відлиги і реакції після неї, а на цьому історичному тлі – про видатний талант молодого літератора.

 

Ірина МАГРИЦЬКА, доцент Східноукраїнського національного університету, Луганськ.

На розгляд подано статтю «Постгеноцидна Україна без гриму та прикрас» (газета «Слово Просвіти» (22 - 28 листопада 2012). Стаття присвячена Голодомору в Україні 1932-1933 рр.

 

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, головний редактор газети «Срібна земля ФЕСТ», Ужгород.

На розгляд подано статтю «Монумент розбрату» (газета «День» від 7 липня 2011 року). Головна мета статті – привернення уваги українського загалу та політикуму до цілої низки проблем, які впродовж тривалого часу існують як в історичному, так і в суспільно-політичному контексті Закарпаття. Обстоюючи власні права, угорська нацменшина в Закарпатті часто переходить межі українського законодавства.

 

Петро ПАРИПА, головний редактор газети «Галичина», Івано-Франківськ.

На розгляд подано статтю «Чи має влада державний інтерес?» (газета «Галичина» від 24.11.2011). Автор порушив проблему демократичності української влади через призму ситуації, пов’язаної з Ю.Тимошенко.

На розгляд подано статтю «Вузький вибір: або українізація, або зросійщення» (газета «Галичина» від 21.02.2013). Матеріал присвячений мовно-національній проблемі.

 

 

ЗАУВАЖЕННЯ: Відповідно до вимог положення про Премію, одна і та ж кандидатура не може одночасно висуватися з двома і більше творами.

 

 

Любов ХВАС, журналістка, смт. Любомль, Волинська область.

На розгляд подано статтю «І спізналась рідня по крові» (газета «Наше життя» від 01.04.2012). Розповідь про долю родини Вавришів з поліського села Пустинка, що на Волині поблизу кордону з Польщею, зокрема, матері Ганни Вавриш, яка після поневірянь, опинилася у Англії. Її дочка Мері Вальницька розпочала пошук свого українського родоводу в Україні.

 

Костянтин КЛИМЧУК, редактор тижневика «Майдан-Брок», Біла Церква, Київська область.

На розгляд подано публікацію «Білоцерківська ланка у «Ланцюгу єднання» (тижневик «Тема» від 24.01.2013). У матеріалі описані історичні передумови «ланцюга єднання» у 1991 р., досліджується зародження ідеї акції, приводяться слова безпосередніх організаторів «Ланцюга», які координували його проведення на відтинку Львів-Київ.

 

Тетяна ВЕРГЕЛЕС, заступник головного редактора інформаційного агентства «Західна корпорація» (IA ZIK. www.zik.ua).

На розгляд подано публікацію «Прожити Торговицю», оприлюднена на зазначеному сайті (IA ZIK. www.zik.ua) 4 лютого 2013 року.

Стаття містить роздуми над романом «Торговиця» Романа Іваничука, питаннями запобігання розпалюванню міжнаціональної ворожнечі.

 

Данило КУЛИНЯК, м. Ірпінь, Київська область.

На розгляд подано книгу «Тягар Чорнобильського неба». Книга присвячена різним проблемам, пов’язаним з Чорнобильською катастрофою і шляхам подолання її наслідків.

 

Сніжана ПОТАПЧУК, автор і режисер Національної телекомпанії України.

На розгляд подано документальний фільм «Корюківка. Злочин проти людяності», присвячений 70-роковинам найбільшої каральної акції на території України часів Великої Вітчизняної війни, що сталася 1-2 березня 1943 року в місті Корюківка Чернігівської області. За даними Чернігівської обласної комісії з розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників всього було знищено приблизно 6700 людей. Сімдесят років майже не говорили про криваву розправу над мирним населенням Корюківки.

 

Любов ЯДЕРСЬКА, автор, ведуча (Дніпропетровській ОДТРК).

На розгляд подано телепередачу «Краєзнавча подорож», присвячену розповіді про легендарного Козака Мамая.

 

Роман ПЕТРЕНКО, автор програми, генеральний директор Сумської ОДТРК.

На розгляд подано цикл публіцистичних програм «Відкритий доступ з Романом Петренком». Цикл представлено телевізійною програмою з умовною назвою «Відродження кадетства», в якій автор акцентує увагу на питаннях патріотизму, громадянського обов’язку і соціальної відповідальності. Змушує замислитись, що таке держава без сильної професійної армії, і що таке Сумщина без військового навчального закладу? У програмі використані унікальні архівні матеріали, вперше і саме для журналістів кадетський корпус відкрив свої підземелля.

 

Михайло НАЄНКО, автор і ведучий, Олександр ДОМБРОВСЬКИЙ, режисер.

На розгляд подано телепрограму «Михайло НАЄНКО. Було і буде слово», ДТРК «Культура».

У телепрограмі йдеться про українську мову як мову державну, і функціонування її в різних культурно-освітніх сферах сучасної України. За сюжетну основу програми взято особистий досвід професора, письменника і журналіста Михайла Наєнка. Водночас здійснено публіцистичний екскурс в історію української мови, становлення її як мови української нації, як мови державної. Показано проведення днів української мови та літератури в закладах різного рівня. Висвітлено також мовно-літературну роботу зі студентами різних університетів України. Окремий сюжет присвячено роботі творчого об’єднання літературних критиків НСПУ.

 

Авторський колектив державної телерадіокомпанії України «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення» (УТР): Світлана МАХОНЬКО, сценарист, Олександр МАХОНЬКО, режисер і оператор.

На розгляд подано телефільм із документального циклу «Україна: terra incognita», в якому розповідається про діяльність репресивно-каральних органів у 37-38 роках минулого століття.

Телефільм відкриває жахливі подробиці розстрілів українців у Биківнянському спецоб’єкті. Увазі глядача пропонуються документи, свідчення, розслідування останніх років, які відкривають ще одну сторінку трагізму українського народу.

 

Лідія ГЕРМАН, автор і режисер.

На розгляд подано телефільм «Храм української душі», Хмельницька обласна державна телерадіокомпанія «Поділля-центр». У фільмі розповідається про державотворчу діяльність Хмельницького Народного Дому, його просвітницьку роль у висвітленні маловідомих сторінок вітчизняної історії, а також прищепленні патріотичних почуттів підростаючому поколінню.

 

Світлана ЧЕПІЛЬ, Крижопіль, Вінницька область.

На розгляд подано радіонарис «Моє село-мамина колиска і доля», присвячена мешканцю села Соколівка Крижопільського району Вінницької області, справжньому патріоту свого краю, людині неординарної вдачі Володимиру Григоровичу Стодольському.

 

Авторський колектив Полтавської ОДТРК «Лтава»: Марина ФРАНЧУК, автор і ведучий, Олександр СИПІТИЙ, звукорежисер.

На розгляд подано радіопрограму «Мама напрокат». Програма присвячена проблемі сурогатного материнства в Україні. Тема є надзвичайно актуальною для сучасного суспільства, оскільки безпліддя негативно впливає на демографічну ситуацію в державі.

 

Юлія РОЇК, старший редактор ТВО «Львівське радіо» Львівської ОДТРК.

На розгляд подано радіопередачу «Сторінками Закону», яка присвячена 16-ій річниці Конституції України. Передача створена на основі репортажу із святкування Дня Героїв на Львівщині. У передачі відображено погляд автора на політичну ситуацію в державі, роздуми над вихованням національної свідомості українців. Порушуються актуальні питання збереження мови, культури, єдності, відродження нації.

 

Лариса ДРАЮК, автор і ведуча Чернівецької ОДТРК.

На розгляд подано публіцистичний радіонарис «Помолюсь до тебе піснею». Передача присвячена непростій долі сім’ї музикознавця Руслани Гнєдаш та народного артиста Вадима Гнєдаш з Чернівців, які вписали славну сторінку в історію розвитку Українського радіо.

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux