Роль ЗМІ у виявленні та запобіганні корупції
опубліковано 22 вересня 2021 року о 11:01

Такою була тема засідання круглого столу 21 вересня 2021 року (прес-центр Укрінформу) організованого Українським науково дослідним інститутом спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України та Українським інститутом підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси за підтримки Держкомтелерадіо.

 

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак у вітальному слові до поважної аудиторії підкреслив непересічне значення заходу для вироблення відповідних рекомендацій, координованого алгоритму дій державних інституцій, ЗМІ та громадянського суспільства у боротьбі з корупцією і дотримання одного з головних демократичних принципів – свободи слова.

Як не схибити на нелегкому шляху викривальної журналістики, якими засобами убезпечитися від фейків і не стати жертвою в цій небезпечній боротьбі запропонував обговорити перший заступник директора Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України Павло Кавешніков.

Він, зокрема, окреслив нормативно-правові засади добування, опублікування та поширення інформації про корупційні правопорушення, особливості отримання та поширення інформації з обмеженим доступом.

Модерували засідання круглого столу Володимир Полевий співробітник Укртелерадіопресінституту, кандидат юридичних наук, і Олег Парфило начальник відділу Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБ України, кандидат юридичних наук.

Про специфіку діяльності Вищого антикорупційного суду і взаємодію зі ЗМІ розповіла Олеся Чемерис, начальник відділу комунікації цього органу судової юрисдикції. Вона закликала журналістську спільноту до дотримання одного із засадничих принципів діяльності правосуддя – презумпцію невинуватості, а також журналістської етики.

Віце-президент Асоціації політичних психологів України, заслужений працівник культури України Віктор Рибаченко занурив аудиторію в захоплюючий історичний екскурс виникнення і розвитку викривальної журналістики. Викриття корупції на його думку сягають у глиб віків, коли у печерних начерках бачимо своєрідне питання руба про те, чому вождь має два мамонти, а підданий – лише одного. Нагадав і про перших з викривачів -письменників Самюеля Клеменса, якого ми знаємо як Марка Твена, його «Виправлений катехізис», а також Августа Стрінберга. На жаль, констатував промовець, в українському середовищі викривачі, котрі підтверджують факти, якими оперують , принаймні з п’ятьох джерел, не виконують «заказуху», дуже велика рідкість.

Єлена Дроботова, співробітниця Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зауважила, що журналістські розслідування подеколи зловживають недоведеними фактами, а сіючи сумніви в суспільстві щодо фігурантів тієї чи іншої антикорупційної справи, готують грунт високих суспільних очікувань суворого покарання. Та сумніви не можуть бути прийняті в суді як доведений факт.

Учасник засідання круглого столу кандидат юридичних наук, керівник відділу з питань запобігання корупції Апарату Верховної Ради України Іван Михайлов звернув увагу на основні засадничі документи державної політики в антикорупційній сфері та можливості ЗМІ в ефективній викривальній діяльності.

Цю тему підкріпили і виступи інших учасників круглого столу. Зокрема, Юрій Ірха – начальник відділу ДНДІ МВС України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України зосередив увагу на темі «Захист прав і свобод людини та протидія корупції: пошук розумного балансу».

Валентина Самар – головний редактор АІ «Центр журналістських розслідувань», поділилася досвідом своєї діяльності, загострила увагу колег на проблемах судово-експертного та техніко-криміналістичного забезпечення антикорупційних розслідувань, співпраці з правоохоронними структурами загалом, зокрема, щодо використання ними інформації та матеріалів журналістських розслідувань.

Вероніка Бойко GR-менеджер компанії YouControl підтримала колегу своїм виступом на тему «Відкриті дані як дієвий інструмент подолання корупції» .

У засіданні круглого столу також взяли участь Сергій Тихонов, заступник директора Укртелерадіопресінституту, заслужений журналіст України; Володимир Проценко, директор антикорупційного департаменту АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України; Олег Мельничук, менеджер антикорупційного департаменту АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України; Олег Плахотнік, доцент кафедри правосуддя Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук.

У ході дискусії учасники круглого столу дійшли висновку про необхідність співпраці журналістів і правоохоронців у продуктивному діалозі, а в антикорупційній діяльності успішно протистояти репутаційним викликам.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux