Робота над ВУЕ має продовжуватись, бо енциклопедія є інструментом у донесенні українських цінностей світовій спільноті
опубліковано 12 жовтня 2023 року о 18:33

У Києві відбулася всеукраїнська наукова конференція «Сучасна енциклопедистика: тенденції розвитку». Захід присвячено десятій річниці створення Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво».

«Російсько-українська війна відбивається й на житті науковців, зокрема й тих, хто працює над Великою українською енциклопедією (ВУЕ). Це своєрідний виклик для енциклопедистів, оскільки війна спонукає до глобальних переосмислень різних аспектів української історії, суспільно-політичного життя і навіть цілих галузей науки, культури та літератури», - сказав перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Виконувачка обов'язків директора ДНУ «Енциклопедичне видавництво» професор Алла Киридон поінформувала про історію енциклопедичної справи в Україні. Вона підкреслила, що ВУЕ і установа, яка над нею працює, була створена указом Президента №1 від 2 січня 2013 року. Водночас базою для «Енциклопедичного видавництва» стала колишня редакція Української радянської енциклопедії.

«Велика українська енциклопедія охоплює всі галузі та всі періоди. Це архіважке завдання, бо колектив у нас невеликий. Ми працюємо за 28-ма напрямками - у нас в установі менша кількість співробітників, ніж напрямків», - підкреслила Киридон.

Вона додала, що зараз постійно наповнюється контентом портальна версія ВУЕ, також підготовлено четвертий том друкованої версії ВУЕ. Алла Киридон наголосила, що неможна відмовлятися від друкованої версії енциклопедії, оскільки вона «закарбовує час та фіксує дослідження певного періоду, в неї неможна внести корективи, як на сайті».

Представники наукових установ та вищих навчальних закладів обговорили питання розвитку вітчизняної енциклопедистики в умовах становлення глобального інформаційного простору та розбудови суспільства знань, а також її існування в реаліях війни. Також учасники конференції обмінялися досвідом створення енциклопедичних порталів, висловили думки про репрезентацію культурної спадщини в енциклопедійному просторі, мову та стиль видань й поінформували про напрацювання світової енциклопедистики.

На думку учасниці конференції, доцентки кафедри філософії та педагогіки Національного транспортного університету Юлії Доброносової, національна енциклопедія є інструментом у донесенні українських цінностей світовій спільноті. Отже, як вважають учасники наукової конференції, робота над ВУЕ, її електронною і друкованою версіями, має продовжуватись.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux