Рішення колегії від 25.03.2014 № 1/2 "Про підсумки виконання державного замовлення на виробництво і трансляцію телерадіопрограм у 2013 році та державне замовлення на виробництво і трансляцію телерадіопрограм для державних потреб на 2014 рік"
опубліковано 28 березня 2014 року о 11:29

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

25 березня 2014 р. м. Київ 1/2

 

 

Про підсумки виконання державного

замовлення на виробництво і

трансляцію телерадіопрограм

у 2013 році та державне замовлення на

виробництво і трансляцію телерадіопрограм

для державних потреб на 2014 рік

 

Заслухавши інформацію директора департаменту телебачення і радіомовлення Абрамова С.О., колегія зазначає, що державне замовлення на виробництво і трансляцію теле- та радіопрограм у 2013 році виконано повністю. Загалом вироблено 279826,4 годин програм телерадіомовлення, у тому числі: 150427,3 годин телепрограм та 129399,1 годин радіопрограм. Загальний обсяг трансляції телерадіопрограм, вироблених для державних потреб, склав 524174,8 години.

Головною проблемою 2013 року було те, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» на виконання функції з трансляції було затверджено видатки в 4,2 рази менше від мінімальної потреби. Невідповідність бюджетних асигнувань реальним потребам спричинила скорочення передавальних засобів, задіяних у трансляції телерадіопрограм, що негативно сприймалося населенням у різних регіонах України. Лише у другій половині року кошти на трансляцію були відкориговані відповідним урядовим розпорядженням і ситуація нормалізувалася.

Моніторинг програмного наповнення державних телерадіоканалів засвідчує, що попри труднощі економічного характеру, якість програм державних телерадіоорганізацій (далі – ДТРО) у 2013 році покращилася. Було організовано співробітництво ДТРО з 15-ти програм спільного виробництва (загальний обсяг 494 хв. на тиждень), присвячених розвитку українського суспільства. Водночас, колегія зазначає, що державні мовники не повною мірою об’єктивно висвітлювали суспільно-політичні події під час конфронтації між владою і громадянами України.

Держкомтелерадіо України організаційно забезпечено висвітлення ДТРО пам’ятних дат та ювілеїв. Загальна кількість програмних тематичних блоків, окремих передач та інформаційних повідомлень склала понад 500 обсягом близько 5400 годин на рік.

В ефірі НРКУ реалізовано масштабний проект «Історія християнської церкви» загальним обсягом 2080 хв. за рік.

Державною телерадіокомпанією «Культура» у взаємодії з Мінкультури України, МОН України, Національною Академією наук України, МЗС України започатковано низку нових культурно-мистецьких телевізійних проектів, зокрема: разом з Мистецьким Арсеналом підготовлено цикл з 8-ми програм «Велике і Величне», разом з Національним музеєм України – оновлений телевізійний проект

«Арт-клуб», до 200-річчя Тараса Шевченка створено цикл з 12-ти програм «Незнаний Шевченко», підготовлено програми до 85-річчя Літературно-меморіального будинку-музею Т. Шевченка, до 1025 річчя Хрещення Русі, у співпраці з Національною Академією наук України створено програми «Микола Амосов», «Борис Патон: я – оптиміст», «Василь Сухомлинський. Етюди про українського Сократа», «Інститут академіка Глушкова» тощо.

Розширилася територія мовлення ДТРК «Всесвітня служба «УТР», впроваджено нові види розповсюдження програм, формати і стандарти їхнього виробництва. ДТРК «Всесвітня служба «УТР» увійшла до 28 внутрішніх ефірно-кабельних мереж 17 країн світу, зокрема Росії, США, Канади, Казахстану, Італії тощо. Щоденно реєструвався перегляд програм «УТР» майже двома мільйонами абонентів. Компанією продовжувалося розширення виробництва та розповсюдження телепрограм іноземними мовами, зокрема обсяги мовлення англійською і російською доведено до 4 годин на добу.

Запроваджено блоки щоденних інформаційно-аналітичних програм з актуальних питань життя країни, в яких брали участь відомі політичні та державні діячі, експерти, науковці, представники громадськості; обмін контентом для оперативного формування новин.

Збільшено обсяг програм, адаптованих для сприйняття особами з вадами слуху (загальний обсяг близько 23,5 тис. годин на рік); програм, спрямованих на заохочення родин до усиновлення дітей. Загальний обсяг трансляції соціальних програм, присвячених пропагуванню сімейних цінностей та програм для дітей у 2013 році склав близько 35 тис. годин.

Колегія зазначає, що формування державного замовлення на 2014 рік відбувається в умовах загострення українсько-російських відносин, викликаних військовою агресією Російської Федерації проти України, анексією Автономної Республіки Крим як невід’ємної частини України, існуючою загрозою широкомасштабної війни Росії проти України.

У 2014 році передбачається одночасна трансляція телепрограм в аналоговому, цифровому та супутниковому форматах. Загальний обсяг виробництва планується в обсязі 243725,0 годин телерадіомовлення, у тому числі 116332,8 годин телепрограм (без урахуванням програмних блоків «Громадське ТБ» та «Савік Шустер студія» в обсязі 254,1 год.) та 127392,2 годин радіопрограм. З урахуванням реальних бюджетних асигнувань обсяги виробництва телерадіопрограм для державних потреб порівняно з 2013 роком скорочено на 12,9%. Обсяги трансляції складатимуть понад 370 тисяч годин або на 29% менше, ніж у 2013 році.

Обговоривши результати виконання державного замовлення на виробництво і трансляцію телерадіопрограм у 2013 році та державне замовлення на виробництво і трансляцію телерадіопрограм для державних потреб на 2014 рік, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію про підсумки виконання державного замовлення на виробництво і трансляцію телерадіопрограм у 2013 році та державне замовлення на виробництво і трансляцію телерадіопрограм для державних потреб на 2014 рік взяти до відома.

2. Схвалити обсяги державного замовлення на виробництво і трансляцію телерадіопрограм для державних потреб на 2014 рік (додаються).

3. Департаменту телебачення і радіомовлення (Абрамов С.О.):

враховувати у державному замовленні виробництво телерадіопрограм, спрямованих на нейтралізацію інформаційних впливів з боку Російської Федерації, дотримання вимог чинного законодавства стосовно неприпустимості поширення в ефірі закликів до сепаратизму, насильницької зміни конституційного ладу в Україні, розв’язання війни, інших агресивних дій;

здійснювати постійний контроль за дотриманням державними телерадіоорганізаціями вимог до змістовного наповнення програмного продукту та відповідності його критеріям формування державного замовлення на виробництво і розповсюдження теле- та радіопрограм;

вжити заходів щодо укладання державних контрактів на виробництво і трансляцію теле- та радіопрограм з державними телерадіоорганізаціями до 15 квітня 2014 року;

надавати всебічну методологічну допомогу державним телерадіоорганізаціям в організації своєчасних розрахунків з операторами телекомунікацій.

4. Фінансово-економічному департаменту (Бартош Н.В.):

здійснювати постійний контроль за дотриманням державними телерадіоорганізаціями фінансової дисципліни та раціонального використання коштів загального та спеціального фондів державного бюджету;

підготувати звернення до Кабінету Міністрів України щодо збільшення бюджетних асигнувань в обсязі 15,8 млн. грн. на трансляцію радіопрограм, необхідних для збільшення обсягів мовлення середньохвильовими передавачами в Харківській (837 кГц. 150 кВт), Донецькій (711 кГц 40 кВт) областях з 9 до 18 годин на добу та в Миколаївській області (Луч 1431 кГц 1,0 МВт) ) з обсягом мовлення 5 годин на добу російською мовою.

5. Керівникам НТКУ, НРКУ, ДТРК «Всесвітня служба «УТР», ДТРК «Культура», обласних і регіональних ДТРК:

передбачити у тематичних планах виробництво телерадіопрограм, спрямованих на забезпечення інформаційної безпеки України;

забезпечити виконання умов державних контрактів на виробництво і трансляцію телерадіопрограм на 2014 рік та тематичних планів до них з урахуванням рекомендацій Держкомтелерадіо України щодо діяльності ДТРО в умовах загострення українсько-російських відносин, зокрема необхідності протидії інформаційній агресії з боку Російської Федерації, об’єднання української нації довкола незалежності та соборності України, участі в інформаційній акції «Єдина Україна» тощо;

чітко дотримуватися критеріїв формування державного замовлення на виробництво і трансляцію телерадіопрограм;

вжити заходів щодо раціонального використання коштів загального та спеціального фондів державного бюджету, впровадження сучасного енергозберігаючого обладнання апаратно-студійних комплексів;

вжити усіх необхідних заходів відповідно до норм чинного законодавства щодо закупівлі товарів, робіт і послуг для державних потреб з метою здійснення розрахунків за телекомунікаційні послуги з трансляції телерадіопрограм;

укласти договори з операторами телекомунікацій на трансляцію телерадіопрограм, вироблених для державних потреб, з урахуванням змін до Державного бюджету України на 2014 рік.

6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Голову Держкомтелерадіо України.

 

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux