Рішення колегії від 16.12. 2014 № 8/35 "Про стан інформаційного простору Сумської області"
опубліковано 19 грудня 2014 року о 09:27

 

 

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

16 грудня 2014 р. м. Київ № 8/35

 

 

Про стан інформаційного простору

Сумської області

 

Заслухавши інформацію доповідачів, колегія зазначає, що інформаційний простір Сумської області представляють електронні та друковані засоби масової інформації, видавництва і видавничі організації, підприємства поліграфії і книгорозповсюдження. У регіоні створено умови для вільного функціонування засобів масової інформації всіх форм власності.

Враховуючи важливість інформаційної складової в діяльності місцевої влади, Програмою економічного і соціального розвитку області на 2014 рік у розділі «Інформаційний простір» передбачено видатки на реалізацію відповідних заходів.

 

Телебачення і радіомовлення

На території області зареєстровано 35 юридичних осіб, які мають ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (далі – Національна рада). З них: телерадіоорганізації ефірного мовлення та телерадіоорганізації, які ведуть власне мовлення в кабельних мережах, студії проводового районного і міськрайонного радіомовлення -21, провайдери програмної послуги - 14. У цілому вони мають 55 ліцензій Національної ради.

У цифровому стандарті транслюються програми 32 мовників (28 загальнонаціональних та 3 місцеві). У регіональному мультиплексі МХ-5 присутня також компанія «Аріадна ТВ» (м. Київ ).

В області здійснено низку заходів щодо розвитку цифрового мовлення.

На сьогодні близько 70% населення області отримали можливість цілодобово безкоштовно приймати у стандарті DVB-T2 32 телепрограми загальнонаціональних мовників.

Покриття Сумської області сигналом цифрового телебачення мультиплексу МХ-5 здійснюється передавачами, розміщеними у містах Суми, Білопілля, Тростянець, Шостка та на вежі одного з операторів мобільного зв’язку в с.Овлаші Роменського району.

Водночас, на певній території області є проблеми з технічним покриттям багатоканальної телемережі. Зокрема, не охоплено покриттям цифрового ефірного телесигналу окремі території Шосткинського, Середино-Будського, Конотопського, Ямпільського районів.

В області реалізовувалася програма забезпечення пільгових категорій населення засобами прийому цифрового телерадіомовлення.

До Держкомтелерадіо передано 62253 заяви від жителів області. Мешканці області отримали 32091 безкоштовних телетюнерів.

Сумська ОДТРК веде цифрове ефірне телевізійне мовлення 10 годин на добу на обласній мережі 5-го мультиплексу: на 60 ТВК - Шостка (1 кВт), на 33 ТВК - Білопілля (1 кВт), на 53 ТВК - Суми (0.2 кВт) , на 25 ТВК - с. Овлаші Роменського району ( 0.2 кВт), на 30 ТВК - та м. Тростянець (1 кВт).

Аналогове ефірне телевізійне мовлення здійснюється 10 годин на добу на обласній мережі: на 64 ТВК - м. Суми, 41-й ТВК - м. Тростянець. Охоплення аналоговим сигналом території області складає близько 30%, але відповідно до кількості населення у цих районах - це більше 51% мешканців області.

Телевізійне мовлення Сумської ОДТРК у мережі INTERNET в режимі он-лайн ведеться 10 годин на добу.

Обласне проводове радіо веде мовлення в діапазоні УКХ на каналі УР-1:

м. Тростянець - частота 68.75 МГц (охоплення: м. Тростянець та Великописарівський, Краснопільський, Охтирський, Тростянецький райони);

м. Білопілля частота - 66.5 МГц (охоплення: м. Білопілля, Білопільський, Путивльський, Буринський, Сумський, Недригайлівський, Лебединський райони). Охоплення програмами мешканців області складає близько 32%.

Середньодобовий обсяг мовлення на каналі УР-1 становить 2 години 10 хвилин у відрізках згідно із ліцензією.

FМ-радіомовлення здійснюється на території Сумської області в мережі радіо «Слобода FM» 18 годин на добу. На частоті 88,1 МГц - м. Суми, на 107,8 МГц - м. Шостка, на 91,6 МГц - м. Білопілля, на 104,1 МГц - м. Тростянець, на 104,8 МГц - м.Лебедин, на 104,6 МГц - м. Конотоп. Таким чином слухати програми радіо «Слобода ФМ» мають можливість близько 88% мешканців області. Разом з тим, радіо «Слобода FM» не має ліцензії на поширення сигналу у Роменському, Недригайлівському та Липоводолинському районах з причини відсутності вільних частот.

Трансляція програм радіо «Слобода ФМ» у мережі INTERNET в режимі он-лайн ведеться 18 годин на добу.

Водночас, стан технологічного обладнання Сумської ОДТРК не відповідає сучасним вимогам. Переважна більшість знімальної та записуючої апаратури морально застаріла та фізично зношена.

За останні роки спостерігається тенденція щодо суттєвого скорочення системи проводового радіомовлення. У порівнянні з 2006 роком відбулося скорочення майже у 4 рази. Так, у 2006 році в області було 186064 радіоточок, у 2009 році - 104052, у 2010 році - 75077, у 2012 - 58025, у 2013 році - 51000. Станом на 01.12.2014 в області працює 45212 основних радіотрансляційних точок, в тому числі 20498 в м. Суми. Інша частина радіоточок зосереджена у Сумському, Білопільському, Глухівському, Роменському районах, містах Глухів, Ромни, Шостка.

 

Проблемні питання

1. Існує нагальна потреба у технічному переоснащенні Сумської ОДТРК.

2. Потрібно прискорити процес отримання ліцензії Концерну РРТ на надання послуг провайдера цифрового мовлення та здійснити прорахунок частот для впровадження цифрового мовлення на всій території Шосткинського, Середино-Будського, Конотопського, Ямпільського районів.

3. Потребує розширення FM-радіомовлення Сумської ОДТРК.

4. Існує нагальна потреба у встановленні телевізійних веж у містах Ромни, Конотоп, Середино-Буда. 

 

Книговидання та книгорозповсюдження, друковані засоби масової інформації

 

Книговидання та книгорозповсюдження

До Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції станом на 01.10.2014 внесено 70 суб’єктів видавничої справи Сумської області.

Суб’єкти видавничої справи області за видами діяльності поділяються таким чином: видавці - 11; виготівники - 8; розповсюджувачі - 10; поєднують кілька видів діяльності - 41, у т.ч.: видавничу діяльність і виготовлення видавничої продукції - 13; видавничу діяльність і розповсюдження видавничої продукції - 13; видавничу діяльність, виготовлення і розповсюдження видавничої продукції - 15.

Найбільш потужними поліграфічними підприємствами області є ТОВ «ВТД «Університетська книга», ВВП «Мрія», ПП «Макден», ТОВ ПВП «Росток», ПП «Видавництво «Корпункт», видавництва вищих навчальних закладів області, зокрема, Сумського державного університету, Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка. Основна продукція - це наукова, науково-популярна, краєзнавча та навчальна література.

В межах Програми підтримки місцевого книговидання та розповсюдження книжкової продукції на 2013-2015 роки надається фінансова підтримка випуску видань місцевих авторів і популяризації книги та читання.

У 2013 році видано черговий випуск альманаху «Слобожанщина» Сумської обласної організації Національної спілки письменників України, присвячений життю і творчості Л.Українки; книгу «Бойовими шляхами партизанів-ковпаківців» до 70 річниці визволення Сумської області та Дня партизанського руху; книга ІІ науково-документальної серії «Реабілітовані історією. Сумська область».

У 2014 році у рамках Програми видано збірку творів членів обласної організації Національної спілки письменників України до 200 річниці від дня народження Т.Г.Шевченка. Підготовлено до друку додатковий том проекту «Книга Пам’яті України. Сумська область».

Основна частина книг, виданих за бюджетні кошти, безоплатно передається для поповнення фондів бібліотек області.

В області функціонують 107 об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією, з них 32 спеціалізованих книжкових магазини, книжкових відділів - 25, палаток - 23, книжкових куточків - 27. Серед розповсюджувачів видавничої продукції за обсягами реалізації книг лідирують магазини мережі «Книголюб», «Клуб сімейного дозвілля».

Крім того, розповсюдження книжкової продукції відбувається також через відділення УДППЗ «Укрпошта».

Недостатній розвиток мережі об’єктів торгівлі друкованою продукцією в селах та селищах області пояснюється малою кількістю населення та нерентабельною діяльністю зазначених спеціалізованих об’єктів.

Видавничі організації області систематично беруть участь у спеціалізованих виставкових заходах, в тому числі міжнародних.

 

Періодичні друковані засоби масової інформації

Згідно з даними Державного реєстру друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності, станом на 24.10.2014 в Сумській області зареєстровано 633 місцевих друкованих ЗМІ. З них за даними Головного управління юстиції в Сумській області право виходу мають 457 видань. За сферою розповсюдження: в межах області - 226 видань; в межах районів - 73 видання; в межах міст - 48 видань; в межах сільських і селищних - 87 видань; інші - 23. За видами видань: 380 газет; 43 бюлетені; 23 журнали; 5 альманахів; 6 довідників.

Передплату та розповсюдження друкованих видань в області здійснюють Сумська дирекція УДППЗ «Укрпошта», ПВП «Еллада», редакції газет «Ваш шанс», «Панорама».

Переважна частина тиражу комунальних видань (до 70 тис. прим.) розповсюджується за передплатою. Найбільш тиражні приватні газети розповсюджуються у мережі роздрібної торгівлі або через власну систему доставки газет.

У Сумській області зареєстровано 21 комунальну газету, засновниками або співзасновниками яких є органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

8 комунальних засобів масової інформації області працюють за програмами співпраці, висвітлення та підтримки ЗМІ. На виконання зазначених програм укладаються річні, піврічні або разові угоди на висвітлення діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Сумська обласна державна адміністрація у 2014 році прийняла рішення про вихід зі складу співзасновників обласної громадсько-політичної газети «Сумщина». Головам районних державних адміністрацій, головам міських і районних рад рекомендовано розглянути питання щодо можливості виходу зі складу співзасновників районних, міськрайонних комунальних засобів масової інформації.

Наразі Сумська обласна рада підготувала нову установчу угоду і проект рішення про вихід Сумської обласної державної адміністрації зі складу співзасновників комунальної газети «Сумщина». Також у двох районних комунальних часописах «Білопільщина» (Білопільський р-н), «Ворскла» (Великописарівський р-н) протягом ІІ півріччя 2014 року зі складу співзасновників вийшли місцеві органи виконавчої влади (РДА).

В області здійснюються заходи щодо реформування місцевих комунальних засобів масової інформації. Вивчаються шляхи реформування, джерела фінансування витрат, створення відповідних економічних умов для незалежної діяльності, забезпечення дотримання соціальних прав та гарантій журналістів.

Забезпечено контроль за виконанням вимог законів України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних засобів масової інформації приміщень та майна» та «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок».

Проблемні питання

Низький рівень забезпечення населення сільської місцевості книготорговельними послугами, зокрема, не дотримуються вимоги щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902, потребує збільшення асортимент книжкової продукції та кількості видань місцевих авторів.

 

Доступ до публічної інформації

На офіційному веб-порталі місцевих органів виконавчої влади Сумської області створено рубрику «Доступ до публічної інформації», де розміщено нормативно-правові акти з питань забезпечення доступу до публічної інформації, контактна інформація про відповідальних осіб з питань забезпечення доступу до публічної інформації, корисна інформація про питання доступу до публічної інформації. У 2014 році на веб-порталі запроваджено інтерактивну рубрику щодо оперативного подання запиту та отримання відповіді електронною поштою.

За січень-жовтень 2014 року до обласної державної адміністрації надійшло 421 запит на інформацію, де було піднято 962 питання (у порівнянні з відповідним періодом минулого року збільшилось на 50 одиниць). Задоволено 387 запитів, надіслано належним розпорядникам інформації - 25, відмовлено у задоволенні 9 запитів (у зв’язку з тим, що облдержадміністрація не була розпорядником інформації; або по суті були зверненнями з проханням надати роз’яснення).

Найбільш запитуваною була інформація про:

діяльність місцевих органів виконавчої влади (254 питання);

фінансову політику, розпорядження бюджетними коштами (106 питань);

реалізацію житлової політики, будівництво (69 питань);

освіту, наукову діяльність (65 питань);

гендерну рівність (54 питання).

Порушень термінів надання відповідей на запити не було. Кількість відповідей протягом 1-5 робочих днів - 420 (97,7 %), протягом 6-20 робочих днів - 1 (0,3 %).

Судових позовів від запитувачів до Сумської облдержадміністрації протягом звітного періоду не було.

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію доповідачів взяти до відома.

1.1. Стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Сумської області визнати задовільним.

1.2. Рекомендувати Сумській обласній державній адміністрації розглянути на засіданні колегії обласної державної адміністрації питання інформаційного простору області та визначити шляхи вирішення актуальних проблем, зокрема, з метою посилення інформаційної безпеки, передбачити реалізацію невідкладних заходів щодо забезпечення покриття впевненим телерадіосигналом національних мовників районів, де такий сигнал відсутній.

2. Рекомендувати Сумській обласній державній адміністрації та Сумській обласній раді сприяти:

забезпеченню на території області належного контролю із дотримання вимог законодавства України щодо недопущення будь-якого втручання в професійну діяльність представників засобів масової інформації;

збільшенню накладів та розширенню асортименту книжкової продукції, що випускається в області;

розбудові мережі книгорозповсюдження та забезпечення жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією;

розбудові мережі цифрового телевізійного мовлення та технічному переоснащенню Сумської ОДТРК;

розробці та затвердженню у Програмі економічного і соціального розвитку області окремого розділу щодо розвитку інформаційного простору (до 1 січня 2015 року).

3.     Сумській ОДТРК (Чернотицький М.М.):

здійснювати необхідні заходи із підготовки та впровадження суспільного телерадіомовлення;

у співпраці з Національною радіокомпанією України вжити заходів щодо розбудови сучасної мережі FM - діапазона;

посилити контроль за виробництвом та розповсюдженням теле- і радіопрограм для державних потреб;

вдосконалити творчо-виробничий процес для актуалізації телерадіопрограм, підвищення їх конкурентоспроможності;

активізувати роботу з пошуку додаткових джерел наповнення спеціального фонду телерадіокомпанії.

4. Департаменту телебачення і радіомовлення (Абрамов С. О.):

сприяти технічному переоснащенню Сумської ОДТРК сучасним теле- та радіообладнанням;

до 29 грудня 2014 року підготувати звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення стосовно розбудови цифрового телебачення в Сумській області, зокрема щодо:

прискорення процесу отримання ліцензії Концерну РРТ на надання послуг провайдера цифрового мовлення та прорахунку частот для впровадження цифрового мовлення у Шосткинському, Середино-Будському, Конотопському, Ямпільському районах;

розширення FM-радіомовлення Сумської ОДТРК.

5. Департаменту видавничої справи і преси (Кононенко О.А.):

спільно з управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної державної адміністрації (Над’ярний С.В.) проаналізувати та до 19 січня 2015 року надати керівництву Держкомтелерадіо інформацію про стан дотримання у Сумській області вимог щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902;

сприяти участі видавців Сумської області у міжнародних виставкових заходах.

6. Управлінню інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної державної адміністрації (Над’ярному С.В.) сприяти:

активізації діяльності щодо роз’яснення актуальних питань зовнішньої та внутрішньої політики держави та оперативного реагування на зовнішні негативні інформаційні впливи з боку іноземних держав, зокрема Російської Федерації;

випуску друком кращих зразків літературної творчості місцевих авторів Сумської області, поповненню бібліотечних фондів новими зразками книжкової продукції, популяризації читання;

участі видавців Сумської області у міжнародних виставкових заходах;

забезпеченню дотримання на території області Закону України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних ЗМІ приміщень та майна».

підвищенню кваліфікації журналістів місцевих засобів масової інформації та стандартів журналістики.

7. Департаменту інформаційної політики (Червак Б.О.) проаналізувати стан виконання цього рішення колегії та звітувати відповідно до Положення про колегію Держкомтелерадіо.

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника Голови Держкомтелерадіо Кравченка Д.В.

 

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux