Рішення колегії Держкомтелерадіо від 31.05.2016 № 5/14 "Про стан інформаційного простору Херсонської області"
опубліковано 10 червня 2016 року о 14:52

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

31 травня 2016 р. м. Київ № 5/14

 

Про стан інформаційного простору

Херсонської області

 

Заслухавши інформацію доповідачів, колегія відзначає, що інформаційний простір Херсонської області характеризується широким спектром аудіовізуальних та друкованих засобів масової інформації, видавництв і видавничих організацій, підприємств поліграфії та книгорозповсюдження. У регіоні створено належні умови для вільного та безперешкодного функціонування суб’єктів інформаційних відносин та професійної діяльності журналістів.

Враховуючи важливість інформаційної складової в діяльності місцевої влади, реалізується програма розвитку інформаційного простору Херсонської області на 2015 - 2016 роки..

Телебачення і радіомовлення

В структурі телерадіопростору Херсонської області нараховується 74 загальнонаціональних та місцевих телерадіомовники, з них загальнонаціональних 46, місцевих - 28, а саме: 4 - ефірних телемовники, 11 - радіомовників (6 - проводових, 5 - ефірних), 3 - кабельних мовники, 10 - багатоканальне мовлення.

Однією з найпотужніших аудіовізуальних ЗМІ за впливом на глядацьку аудиторію є НТКУ (в особі філії «Херсонська регіональна дирекція «Скіфія»), яка забезпечує в аналоговому телевізійному стандарті охоплення населення області 61,5% (676 тис. осіб) з покриттям території близько 70%; - в цифровому телевізійному стандарті DVB-T2 охоплення населення області 87,2% (958 тис. осіб) з покриттям території 75%; - в FM мережі охоплення населення 90% (988 тис. осіб) з покриттям території 82%.

НТКУ здійснює телевізійне мовлення у цифровому форматі в системі багатоканальної мережі МХ-5 у стандарті DVB-Т2 за допомогою передавачів цифрового мовлення, розташованих в шести населених пунктах області (м. Херсон, с.Василівка Каховського району, м. Генічеськ, смт Новотроїцьке, смт Нижні Сірогози, смт Чаплинка)

В області реалізовувалася програма забезпечення пільгових категорій населення засобами прийому цифрового телерадіомовлення.

До Держкомтелерадіо передано 28519 заяв від жителів області. Мешканцям області передано 19723 безкоштовних телетюнери.

За останні роки спостерігається тенденція до суттєвого скорочення системи проводового радіомовлення.

Так, на початок 2016 року кількість основних радіоточок в області становила 12300, на початок 2015 року - 15100, на початок 2014 року - 19800.

Облдержадміністрацією здійснюється постійний моніторинг місцевих аудіовізуальних засобів масової інформації з метою виявлення матеріалів, що закликають до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність, пропаганду війни, сепаратизму і тероризму. Реалізуються заходи щодо припинення здійснення ретрансляції заборонених російських телеканалів на території області.

Проблемні питання

1. Вирішення питання щодо охоплення цифровим мовленням Високопільського, Нововоронцовського, Верхньорогачицького, Великоолександрівського та Скадовського районів.

2. Нагальна необхідність встановлення на радіотелевізійній станції ВРС-Чаплинка телевізійного передавача потужністю 5 кВт для забезпечення транслювання українських телепередач в аналоговому форматі на територію прикордонних до тимчасово окупованого Криму районів.

3. Вирішення питання щодо забезпечення телетюнерами пільгових категорій населення області.

4. Припинення процесу руйнування системи проводового мовлення.

Книговидання та книгорозповсюдження, друковані засоби масової інформації

Книговидання та книгорозповсюдження

До Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 59 суб’єктів видавничої справи різних форм власності. Суб’єкти видавничої справи за видами діяльності: видавці - 8; виготівники - 22, у т.ч. 2 комунальних; розповсюджувачі - 4; поєднують декілька видів діяльності - 25, з них 1 - державної форми власності.

Відповідно до обласної програми розвитку інформаційного простору Херсонської області на 2015-2016 роки у минулому році забезпечено виділення фінансування на книговидання у сумі 109 тис. грн.

В рамках програми випущено книгу на історико - краєзнавчу тематику «Діяльність земських установ на Херсонщині. 1865-1920: збірник документів», а також громадсько-політичне видання «Хронологія мужності 2014-2015», присвячене пам’яті загиблих в зоні АТО мешканців Херсонської області. На упорядкування та друк видання задіяні кошти в рамках фінансування програми та за рахунок залучення спонсорських коштів.

Крім того, на видання творів місцевих авторів виділено кошти з міського бюджету м. Гола Пристань у сумі 45,5 тис. грн, Скадовського районного бюджету - 4, 0 тис. грн.

В області збережено мережу книготорговельних об’єктів. За підсумками минулого року діють 482 книготорговельних підприємства, з них 6 - державних, 3 - комунальних, 473 - приватних. Торгівля книжками здійснюється через 67 книгарень, що не входять до мережі книготоргівлі, та 201 книжковим кіоском (лотком, яткою), 62 книжковими відділами в непрофільних магазинах продовольчих та промислових товарів.

Крім того, книжкова торгівля здійснюється у 439 поштових відділеннях, які є складовою Всеукраїнської мережі книжкового клубу «Клуб сімейного дозвілля». В обласному центрі працюють 27 книгарень, з яких 11 великих книжкових магазинів, площею 60-150 кв. м.

Найбільшими видавництвами та друкарнями, що виготовляють книжкову продукцію і працювали у 2015 році, є ПП «Олді плюс», ПП «Наддніпряночка», ПАТ «Херсонська міська друкарня», ТОВ «Айлант», ПП «Комплектавтодор», ПП Трифонов, ВКФ «Стар», МПП «Видавництво «ІТ».

Періодичні друковані засоби масової інформації

В області зареєстровано та перереєстровано 716 періодичних друкованих видань, з яких 29 - видання комунальної форми власності (2 - обласної сфери розповсюдження, решта - районні, міські та сільські).

У 2015 році зареєстровано та перереєстровано 25 видань, у тому числі:   17 газет, 6 журналів, 1 бюлетень, 1 збірник. У І кварталі 2016 року зареєстровано 6 видань: 5 газет, 1 бюлетень.

Найбільш тиражними залишаються приватні обласні газети «Гривна» (наклад - 44 тис. прим.), «Новий день» (25 тис.), «СВ» (29 тис.), «Вгору» (16 тис.).

Зареєстровано 29 комунальних газет, загальним накладом близько 63 тис. примірників.

Реалізовувалися заходи, спрямовані на дотримання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їхньої символіки» в частині приведення логотипів та назв друкованих засобів масової інформації у відповідність до вимог цього Закону. Так, «декомунізації» підлягали три друкованих ЗМІ, з них: одне перереєстровано, одну реєстраційну справу надіслано до Мін’юсту для подальшого скасування державної реєстрації в судовому порядку, щодо ще одного - встановлено, що порушення вимог Закону відсутні.

В області функціонує 188 кіосків, які забезпечують друкованими ЗМІ села, селища та міста.

В районних центрах та містах області продаж преси здійснюється додатково через відділення поштового зв'язку.

Крім того, в населених пунктах області, де відсутні стаціонарні відділення, діють 15 пересувних поштових відділень, в яких здійснюється продаж друкованих ЗМІ. Також до реалізації друкованої продукції залучаються приватні підприємці, торгові точки яких розташовані у районних лікарнях і на ринках.

Стан, проблеми та перспективи реформування комунальних друкованих видань

Всього в області постійно функціонують 20 районних та міських комунальних газет. Виявили бажання взяти участь у першому етапі реформування - 8 редакцій, у другому етапі - 11. Редакція міської газети «Рідна Пристань», засновник якої Голопристанська міська рада, не буде брати участь у реформуванні, оскільки з 01 січня 2018 року діяльність цієї газети буде припинено.

Проблемні питання

Низький рівень забезпечення населення сільської місцевості книготорговельними послугами, потребує збільшення асортимент книжкової продукції українською мовою та кількість видань місцевих авторів.

Доступ до публічної інформації

У 2015 році до обласної державної адміністрації надійшло 242 запити про надання публічної інформації, з яких: поштою - 91; електронною поштою - 121; факсом - 6;  телефоном - 4; особисто - 20. За категоріями запитувачів  запити надійшли: від підприємств та організацій - 42; від громадських об’єднань - 18; від представників ЗМІ - 35; від юридичних осіб - 58; від фізичних осіб - 89.

Більшу частину запитувачів цікавила інформація про учасників АТО та сім’ї  загиблих,  систему пільг для учасників бойових дій,  надання земельних ділянок, виділення коштів з державного бюджету на соціальні програми; інформація довідково-статичного характеру у галузі освіти, охорони здоров’я, будівництва, довкілля; житлово-комунальні питання; інформація щодо декларацій на майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру голови облдержадміністрації та його заступників; інформація про структурний  підрозділ з питань доступу до публічної інформації; надання копій розпоряджень голови обласної державної адміністрації.

Щодня оновлюється інформація у системі обліку публічної інформації.

Щокварталу та щороку оприлюднюються звіти про результати розгляду запитів на інформацію.

241 запит із вищезазначених питань розглянуто відповідними структурними підрозділами обласної державної адміністрації та її апарату, забезпечено інформування запитувачів у встановлені Законом України «Про доступ до публічної інформації» терміни. 1 запит надіслано розпоряднику інформації.

Судових позовів від запитувачів до Херсонської облдержадміністрації протягом 2015 року не було.

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію доповідачів взяти до відома.

1.1. Стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Херсонської області визнати задовільним.

1.2. Рекомендувати Херсонській обласній державній адміністрації розглянути на засіданні колегії обласної державної адміністрації питання щодо проблем інформаційного простору області та визначити шляхи вирішення актуальних проблем, зокрема передбачити реалізацію невідкладних заходів щодо забезпечення покриття впевненим телерадіосигналом загальнонаціональних мовників районів, де такий сигнал відсутній.

2. Рекомендувати Херсонській обласній державній адміністрації та Херсонській обласній раді сприяти:

захисту прав журналістів у процесі реформування державних та комунальних ЗМІ;

забезпеченню на території області належного контролю за дотриманням вимог законів щодо недопущення будь-якого втручання в професійну діяльність представників засобів масової інформації;

збільшенню накладів та розширенню асортименту книжкової продукції, що випускається в області;

розбудові мережі книгорозповсюдження та забезпечення жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами;

терміново вжити заходів щодо адаптації власного веб-сайту до потреб користувачів з вадами зору та слуху.

3. Національній телекомпанії України (Аласанія З.Г.):

здійснювати необхідні заходи з підготовки та впровадження суспільного телерадіомовлення, зокрема філії НТКУ «Херсонська регіональна дирекція «Скіфія»;

вдосконалити творчо-виробничий процес філії НТКУ «Херсонська регіональна дирекція «Скіфія» для актуалізації телерадіопрограм, підвищення їх конкурентоспроможності;

забезпечити збільшення філією НТКУ «Херсонська регіональна дирекція «Скіфія» виробництва теле- та радіопрограм патріотичної та контрпропагандистської тематики;

спільно з Концерном РРТ вжити заходів щодо вдосконалення трансляції першого державного загальнонаціонального телеканалу, зокрема щодо виконання умов ліцензії шляхом збільшення потужності передавальних засобів у містах Херсоні і Василівці з 2,5 до 5 кВт;

забезпечити подання звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо отримання ліцензії на право трансляції в аналоговому форматі з передавача на ВРС-Чаплинка та радіотрансляції з передавача у с.Чонгар Генічеського району Херсонської області після встановлення вежі та передавачів.

4. Управлінню телебачення і радіомовлення (Білоус М.А.):

до 13 червня 2016 року підготувати звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення стосовно сприяння розбудові цифрового телебачення у районах Херсонської області, де відсутнє покриття;

до 17 червня 2016 року підготувати звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерства інформаційної політики України та Концерну РРТ щодо сприяння встановленню радіовежі в с.Чонгар Генічеського району та телевізійного передавача на радіотелевізійній станції ВРС-Чаплинка з метою забезпечення транслювання українських телепередач в аналоговому форматі на територію прикордонних до тимчасового окупованого Криму районів;

до 20 червня 2016 року підготувати звернення до Кабінету Міністрів України щодо вирішення питання виділення додаткових коштів із Державного бюджету обсягом 4 млн. грн. на друге півріччя 2016 р. для забезпечення трансляції радіопрограми УР-3, каналу «Культура» Філії НТКУ “Центральної дирекції «Українське радіо» радіопередавачем середньохвильового діапазону на частоті 972 кГц Миколаївського радіоцентру;

здійснювати контроль за виробництвом і трансляцією теле- та радіопрограм для державних потреб Національною телекомпанією України в частині обсягів філії НТКУ «Херсонська регіональна дирекція «Скіфія».

5. Управлінню видавничої справи і преси (Кононенко О.А.) до 25 червня 2016 року підготувати звернення до Херсонської обласної державної адміністрації щодо критичної ситуації в книговидавничій сфері, враховуючи матеріали, підготовлені Державною науковою установою «Книжкова палата України імені І.Федорова».

6. Департаменту з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності Херсонської обласної державної адміністрації (Савенко О.М.):

6.1. Сприяти:

активізації діяльності щодо роз’яснення актуальних питань зовнішньої та внутрішньої політики держави, оперативному реагуванню на негативні інформаційні впливи з боку іноземних держав, зокрема Російської Федерації;

збільшенню асортименту книжкової продукції для задоволення інформаційних потреб населення області та популяризації видань місцевих авторів;

підвищенню кваліфікації журналістів місцевих засобів масової інформації;

забезпеченню друкованими ЗМІ військових частин ЗСУ;

участі представників видавничої галузі області у міжнародних книжкових виставках;

6.2. Забезпечити:

дотримання на території області Закону України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних ЗМІ приміщень та майна»;

інформаційний супровід ходу реалізації на Херсонщині Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

розробку індивідуальних програм економічної підтримки комунальних друкованих ЗМІ на період їх реформування.

7. Управлінню розвитку інформаційної сфери та європейської інтеграції (Радзієвський І.А.) аналізувати стан виконання цього рішення колегії та звітувати відповідно до вимог Положення про колегію Держкомтелерадіо.

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника Голови Держкомтелерадіо Червака Б.О.

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux