Рішення колегії Держкомтелерадіо від 27.07.2017 № 4/8 "Про стан інформаційного простору Львівської області"
опубліковано 04 липня 2017 року о 15:36

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

27 червня 2017 р. м. Київ № 4/8

 

Про стан інформаційного простору

Львівської області

 

Заслухавши інформацію доповідача, колегія відзначає, що інформаційний простір Львівської області характеризується широким спектром аудіовізуальних та друкованих засобів масової інформації, видавництв і видавничих організацій, підприємств поліграфії та книгорозповсюдження. В області створено належні умови для вільного та безперешкодного функціонування суб’єктів інформаційних відносин та професійної діяльності журналістів.

Враховуючи важливість інформаційної складової в діяльності місцевої влади, реалізуються Регіональна програма сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Львівській області на 2014-2018 роки.

Телебачення і радіомовлення

На території області зареєстровано 65 місцевих телерадіоорганізацій, які мають ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (44 приватних і 21 комунальна). Всього на території області діють 111 телерадіоорганізацій (загальнонаціональних, регіональних та місцевих).

Кабельне телебачення розвинуте в основному в містах, але за кількістю глядачів охоплює найбільшу аудиторію – більше 50% населення. В області працюють 35 кабельних операторів з аудиторією від 5 до 50 тисяч абонентів кожна.

Супутниковим телемовленням охоплено до 30 % населення, зокрема в гірських та віддалених районах, де немає іншої можливості отримати сигнал. Ліцензіями на мовлення у цифровому форматі на території Львівської області, зокрема у м. Львів, володіють 28 загальнонаціональних мовників. У мультиплексі МХ-5 ліцензіями на мовлення володіють: ПАТ «Телерадіокомпанія «Люкс», м. Львів (логотип «24»), ТОВ «Мультиплексресурс», м. Київ (логотип «Захід новини»), ТзОВ «ТВ Вибір», м. Київ (логотип «112 Україна»), НСТУ, м. Київ («логотип «ТРК Львів»). З цих телерадіоорганізацій місцевою є лише ПАТ «Телерадіокомпанія «Люкс», м. Львів (логотип «24»).

Однією з найпотужніших аудіовізуальних ЗМІ за впливом на глядацьку аудиторію є Львівська філія НCТУ «Львівська регіональна дирекція» – один із найбільших регіональних телерадіомовників (ТРК «Львів»). Компанія здійснює аналогове, цифрове та інтернет-мовлення, що дає змогу майже на 100% покривати територію області своїм сигналом.

ТРК «Львів» здійснює цифрове мовлення в багатоканальній мережі МХ-5 (мультиплексі) через станції мультиплексування, що розміщені у містах Броди, Львів, Новий Розділ та смт. Підбуж.

Порушень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах» за результатами здійснених моніторингів в області не зафіксовано. Моніторингами охоплено 12 місцевих і регіональних радіостанцій області, які здійснюють мовлення 24 год. на добу.

Усі передачі в ефірі місцевих та регіональних ФМ-станцій звучать українською мовою. Радіо «Незалежність» відповідно до програмної концепції мовлення 30 хв. на добу ретранслює передачі радіо «Полонія» польською мовою для польської громади Львова.

Щороку посилюється тенденція до остаточного зникнення проводового радіо як виду мовлення. Станом на 1 грудня 2016 року в області діяли майже 70 тисяч радіоточок, у 2015 їх кількість складала 78 тисяч.

Проблемні питання

1.Забезпечення абсолютного покриття території області національним та місцевим телерадіомовленням, у тому числі цифровим мовленням стандарту DVB-T2, шляхом прорахунку частот та надання ліцензій (тимчасових ліцензій) на мовлення (без покриття в цілому, частково або з незадовільним рівнем (крім ТРК «Львів») залишаються Турківський, Сколівський, Сокальський, Радехівський, Мостиський, Яворівський, Самбірський, Старосамбірський, Золочівський, Перемишлянський, Жовківський, Миколаївський райони, гірські райони, прикордонна територія).

2.Припинення процесу руйнування системи проводового радіомовлення.

3.Забезпечення захисту телерадіоінформаційного простору області від негативних зовнішніх інформаційних впливів.

Книговидання та книгорозповсюдження, друковані засоби масової інформації

Книговидання та книгорозповсюдження

До Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 284 суб’єкти видавничої справи різних форм власності, що здійснюють свою діяльність на території області, у т.ч. 6 організацій комунальної форми власності і 2 державної форми власності.

У 2016 році в області випущено 1509 найменувань книг та брошур загальним тиражем 1493,3 тис. примірників книжкової продукції. Для порівняння – у 2015 році випущено 1389 назв книжкової продукції загальним тиражем 1161,3 тис. примірників.

95% книжкової продукції львівських видавництв випускається українською мовою, до 2%  – російською, у межах 3% – навчальні та навчально-методичні посібники з вивчення іноземних мов.

З обласного бюджету фінансується діяльність Видавничого центру «Пам’ять». У 2016 році кошторис витрат становив 500,3 тис. грн.

Обласна державна адміністрація в рамках реалізації Регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Львівській області на 2014-2018 роки підтримує місцевих книговидавців шляхом викупу частини тиражу виданих книг. Відбір видань відбувається шляхом проведення відкритого конкурсу та формування рейтингової системи. У 2016 році з обласного бюджету було виділено 1,5 млн. грн. для закупівлі 152 найменувань книжок. У 2017 році виділено таку ж суму коштів. Видання, закуплені за кошти цієї програми, передаються в обласні, міські та районні бібліотеки, бібліотеки навчальних закладів Львівщини, громадським та волонтерським організаціям, діаспорі.

Більшість книжкової продукції випускають видавничі організації «Піраміда», «Відродження», «Світло і тінь», «Видавництво «Старого Лева», «Свічадо», «Українські технології», «Тріада плюс», «Астролябія», «Афіша», «Ліга-прес», «Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», «Видавництво Українського католицького університету», «Кальварія», «Урбіно», «Апріорі», «Література і мистецтво» а також державні підприємства «Каменяр» і «Світ», та інші.

Найпотужнішими поліграфічними підприємствами області є ПП «Коло» та ТзОВ «Укрпол». Підприємства мають сучасне друкарське обладнання.

З 2016 року помітна тенденція щодо зменшення кількості об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією у зв’язку із зростанням вартості такої продукції та зниженням платоспроможності населення.

На сьогодні в області функціонує 223 об’єкти роздрібної книжкової торгівлі, з них – 125 книжкових магазинів. Серед потужних книготорговельних організацій – ТзОВ «Книжкові джерела», мережа книгарень «Є», книжковий гіпермаркет «Літера», книжковий супермаркет «Дім книги», НТШ «Українська книгарня» спеціалізовані магазини книговидавничих організацій та інші.

Щороку у бібліотечних, освітніх, музейних закладах проводяться літературно-краєзнавчі заходи, презентації книг, автограф-сесії, зустрічі з місцевими письменниками, виставки.

Періодичні друковані засоби масової інформації

В області станом на 1 січня 2017 року зареєстровано 985 друкованих періодичних видань. З них – 677 газет, 189 журналів, 100 бюлетенів, 4 альманахи, 10 збірників, 2 календарі та 3 дайджести. З різною періодичністю регулярно виходить близько 200 видань. Мова виходу більшості зареєстрованих видань – українська (830) або поряд з українською іншими мовами.

За даними «Укрпошти» станом на 1 січня 2017 року в області здійснено передплату 34 677 примірників районних і міських газет, з них районних – 33 166 і міських – 1511 примірників.

Зареєстровано 43 видання, засновниками і співзасновниками яких є органи місцевого самоврядування та органи державної влади. З них регулярно виходять друком 28 комунальних газет, сумарним разовим накладом більше 52 тис. примірників.

Проблемні питання

1. Незавершений процес реформування комунальних засобів масової інформації.

2. Низький рівень забезпечення населення сільської місцевості книготорговельними послугами. Потребує збільшення асортимент книжкової продукції та кількість видань місцевих авторів.

3. Фізично і морально застаріле матеріально-технічне обладнання комунальних районних друкарень, відсутність замовлень призводять до погіршення їх фінансово-економічного стану.

Доступ до публічної інформації

У кожному структурному підрозділі Львівської облдержадміністрації визначено відповідальних осіб, на яких покладено функцію із забезпечення доступу запитувачів до публічної інформації. Створено відповідний розділ сайту – «Доступ до публічної інформації».

У 2016 році до обласної державної адміністрації надійшло 536 запитів про надання публічної інформації, з яких: електронною поштою – 323; іншими засобами (поштою, телефоном, факсом, особисто) – 213.

Усі запити на інформацію були своєчасно розглянуті, порушень розгляду запитів та судових позовів від запитувачів до Львівської облдержадміністрації не було.

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію доповідача взяти до відома.

1.1. Стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Львівської області визнати задовільним.

1.2. Рекомендувати Львівській обласній державній адміністрації розглянути на засіданні колегії обласної державної адміністрації питання щодо розвитку інформаційного простору області та визначити шляхи вирішення актуальних проблем, зокрема щодо створення телеканалу обласного значення з включенням його до цифрового мультиплексу.

2. Рекомендувати Львівській обласній державній адміністрації та Львівській обласній раді сприяти:

захисту прав журналістів у процесі реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ;

забезпеченню на території області належного контролю за дотриманням вимог законів щодо недопущення втручання в професійну діяльність представників засобів масової інформації;

збільшенню накладів та розширенню асортименту книжкової продукції, що випускається в області;

розбудові мережі книгорозповсюдження та забезпечення жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією.

3. Управлінню телебачення і радіомовлення (Ободович О.О.) до 10 липня 2017 року звернутись до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення стосовно сприяння розбудові цифрового телебачення у районах Львівської області, де відсутнє покриття.

4. Управлінню видавничої справи і преси (Кононенко О.А.) спільно з департаментом внутрішньої та інформаційної політики Львівської обласної державної адміністрації (Березюк О.М.) проаналізувати та до 10 липня 2017 року надати керівництву Держкомтелерадіо детальну інформацію про стан книговидання та книгорозповсюдження у Львівській області.

5. Департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської обласної державної адміністрації (Березюк О.М.):

5.1. Сприяти:

активізації діяльності щодо роз’яснення актуальних питань зовнішньої та внутрішньої політики держави, оперативному реагуванню на негативні інформаційні впливи з боку іноземних держав, зокрема Російської Федерації;

підвищенню кваліфікації журналістів місцевих засобів масової інформації;

інформаційній підтримці Збройних Сил України, Національної гвардії України;

збільшенню асортименту книжкової продукції для задоволення інформаційних потреб населення області та популяризації видань місцевих авторів, а також участі представників видавничої галузі області у міжнародних книжкових виставкових заходах.

5.2. Забезпечити виконання Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

6. Управлінню розвитку інформаційної сфери та європейської інтеграції (Недяк Ю.О.) аналізувати стан виконання цього рішення колегії та звітувати відповідно до вимог Положення про колегію Держкомтелерадіо.

7. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника Голови Держкомтелерадіо Червака Б.О.

 

В.о. Голови Держкомтелерадіо Б.О. Червак

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux