Рішення колегії Держкомтелерадіо від 27.01.2015 № 1/1 "Про підсумки роботи Державного комітету телебачення і радіомовлення України у 2014 році та основні завдання на 2015 рік"
опубліковано 30 січня 2015 року о 16:43

 

 

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

27 січня 2015 р. м. Київ № 1/1

 

 

Про підсумки роботи Державного комітету

телебачення і радіомовлення України

у 2014 році та основні завдання на 2015 рік

 

Заслухавши та обговоривши доповідь Голови Держкомтелерадіо Наливайка О.І., колегія відзначає, що впродовж 2014 року Держкомтелерадіо спрямовував свою діяльність на забезпечення реалізації конституційних прав громадян на свободу слова та інформацію, розвиток державного інформаційного ресурсу, утвердження національних інтересів в інформаційній сфері, інтеграцію України у світовий інформаційний простір.

Продовжувалася робота з удосконалення медійного законодавства. Загалом в 2014 році підготовлено 43 проекти нормативно-правових актів.

Верховною Радою України прийнято Закони України: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону України «Про доступ до публічної інформації»; «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», «Про внесення змін до Закону України «Про видавничу справу».

Підготовка всіх проектів нормативно-правових актів у сфері телебачення і радіомовлення, в інформаційній та видавничій сферах здійснювалася з урахуванням громадської думки, після проведення їх широкого громадського обговорення.

Впродовж року державні телерадіоорганізації (далі - ДТРО) здійснювали мовлення за аналоговими та цифровими стандартами. Однак, через окупацію Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим, на якій розташовані ДТРК «Крим» та Севастопольська РДТРК, а також через військові дії в зоні проведення антитерористичної операції, на території якої розташовані Донецька та Луганська ОДТРК, мовлення зазначених телерадіоорганізацій припинено. Як наслідок, загальні обсяги мовлення в 2014 році, порівняно з 2013 роком, скорочено.

Зокрема, загальні обсяги трансляції телепрограм, виготовлених для державних потреб, в аналоговому стандарті порівняно з 2013 роком скорочено на 22,4%, в цифровому стандарті – на 49,3%, супутникове мовлення – на 14,5%, радіомовлення – на 1,7%.

У зв’язку з військовою та інформаційною агресією Російської Федерації проти України Держкомтелерадіо посилив координаційну роботу з додержання державними телерадіокомпаніями критеріїв щодо основних тематичних напрямів мовлення під час підготовки і ведення теле- та радіопрограм для державних потреб в особливих умовах - умовах воєнної агресії проросійських бойовиків та жорсткого інформаційного протистояння. Враховуючи необхідність нейтралізації інформаційних впливів з боку Російської Федерації, Держкомтелерадіо запропоновано ДТРО скорегувати програмне наповнення державних теле- та радіокомпаній.

В рамках проекту «Єдина країна» ДТРО створили та транслювали в ефірі теле- та радіоканалів цикли патріотичних відеороликів, що закликають українців до єдності та недопущення розбрату.

Загалом ДТРО за період з березня до жовтня поточного року патріотичній тематиці присвячено 3040,3 годин телевізійного ефіру та 3400 годин радіоефіру.

Держкомтелерадіо продовжував роботу щодо виконання завдань, визначених Законом України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» та приведенням власних нормативно-правових актів у відповідність із зазначеним Законом.

Розроблено та втілюється в життя разом з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення План заходів (дорожня карта) щодо реалізації Проекту створення єдиної національної радіомережі Українського радіо.

Забезпечено сприяння дотриманню рівного доступу учасників виборчого процесу до засобів масової інформації під час виборів Президента України та народних депутатів України до Верховної Ради України у 2014 році.

Налагоджено роботу щодо протидії інформаційній агресії з боку Російської Федерації. Зокрема, разом із Донецькою та Луганською ОДА Держкомтелерадіо вживаються заходи щодо відновлення мовлення Донецької та Луганської ОДТРК та розширення трансляції програм українських загальнонаціональних мовників на тимчасово окупованій російськими терористами території.

Здійснено низку заходів щодо розвитку іномовлення в умовах інформаційної агресії з боку Російської Федерації.

На сьогодні, збільшено обсяги мовлення російською мовою до 6 годин на добу, англійською мовою до 4 годин на добу.

Налагоджуються зв’язки з провідними телеорганізаціями світу. Зокрема, у жовтні 2014 року підписано угоду про співпрацю з німецькою телеорганізацією іномовлення «Дойче Веллє» (DW). Угодою передбачено навчання журналістів УТР, створення спільних програм та обмін програмами між українським та німецьким мовниками.

У 2014 році через анексію Криму та військові дії було зменшено число фестивальних заходів. Проведено лише XV міжнародний фестиваль телевізійних і радіопрограм для національних меншин «Мій рідний край» (12-14 вересня на базі Закарпатської ОДТРК).

З метою задоволення інформаційних потреб населення півострова та вимушених переселенців із Криму налагоджено співпрацю з ГО «Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український дім». Зокрема, надано сприяння у реалізації інформаційного проекту «Голос Криму», здійснюється підготовча робота до випуску телевізійних програм «Крим: час окупації» для трансляції загальнонаціональними мовниками.

ДТРО започатковано 13 спільних тематичних проектів, присвячених реформуванню українського суспільства, економіки, сільського господарства, реформі медицини, освіти, захисту Вітчизни, здійсненню заходів з охорони здоров’я населення, дитячого виховання тощо.

Забезпечено виконання заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. У 2014 році було збільшено кількість тематичних програм та інформаційних матеріалів, присвячених ювілею поета.

На сьогодні до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 5677 суб’єктів видавничої справи.

Водночас, у 2014 році знизилися показники книговидання в Україні порівняно з минулим роком. За даними Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова» зареєстровано 19846 назв книг і брошур тиражем 51892,4 тис. прим. У порівнянні з 2013 роком книг і брошур випущено менше на 5250 друк. од. (на 20,9%), тиражі зменшились на 14704,7 тис. прим. (на 22,1%). Книг і брошур українською мовою надійшло 12701 назв, тиражем 28346,5 тис. прим., що становить, 64% від загальної кількості назв і 54,6% від загального тиражу; російською – 5198 назви (26,2%), тиражем 20935,3 тис. прим. (40,3%).

Одним із дієвих важелів стимулювання видавничої справи в Україні є реалізація бюджетної програми «Випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга» (далі - бюджетна програма). У 2014 році за бюджетною програмою профінансовано 41 книжкове видання (тиражем 67,705 тис. прим.) 21 видавництва та видавничих організацій України на загальну суму 7385,3 тис. гривень.

Незважаючи на те, що реалізація бюджетної програми у 2014 році проходила в складних умовах, пов’язаних з недостатнім фінансуванням, Держкомтелерадіо забезпечено випуск низки соціально значущих видань. Серед них видання, випущені на виконання указів, розпоряджень та доручень Президента України, постанов Верховної Ради України та розпоряджень Кабінету Міністрів України, а також на відзначення пам’ятних дат в житті суспільства. В рамках бюджетної програми 2014 року завершено випуск низки книжкових видань, підготовлених до випуску видавництвами та видавничими організаціями, присвячених відзначенню 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка. Зокрема, 10-12 томи Повного зібрання творів Тараса Шевченка у 12 томах, видання збірки творів Тараса Шевченка «Кобзар» іноземними мовами, а також факсимільні видання рукописних збірок творів, альбомів та листів Т.Г. Шевченка.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.07.2014 № 407 «Про передачу Державному комітету телебачення і радіомовлення повноважень з управління корпоративними правами держави щодо публічного акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Українське видавничо-поліграфічне об’єднання» та наказу Держкомтелерадіо від 17.10.2014 № 141 «Про передачу об’єктів права державної власності» до сфери управління Держкомтелерадіо від Міністерства освіти і науки передано повноваження з управління корпоративними правами держави щодо ПАТ «ДАК «Укрвидавполіграфія».

Надано сприяння ГО «Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український дім» у виданні книги «Кримська проблема в діяльності УНР періоду Директорії (кінець 1918-початок 1919 років)» та проведено спільні заходи щодо її презентації в регіонах України.

В Україні функціонує 10550 об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією, в тому числі: книжкових магазинів - 1544, книжкових кіосків та книжкових прилавків - 9006.

В 2014 році Держкомтелерадіо забезпечено участь вітчизняних видавців у ХХІ Мінській міжнародній книжковій виставці-ярмарку, ІХ Міжнародній книжковій виставці-ярмарку «Книга – шлях до співпраці» в м. Ашгабат (Туркменістан). Проведено Х Київську міжнародну книжкову виставку-ярмарок та V Київську міжнародну книжкову виставку «Книжкові контракти».

У 2014 році загальний обсяг аудиторії Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ», яке є одним із основних офіційних джерел інформації про діяльність Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та інших органів виконавчої влади, збільшився на 175%. Кількість сторінок, переглянутих читачами за рік, у порівнянні з 2013 роком, зросла на 340% - до 62 мільйонів читачів на рік. Поширення матеріалів Агентства альтернативними шляхами: в соціальних мережах, інтеграторах новин та на партнерських ресурсах призвело до збільшення, у порівнянні з 2013 роком, у 8 разів середньомісячної кількості переходів з соціальних мереж на сайт - до 400000 переходів.

Майже в 3 рази за рік було збільшено відвідуваність сайту «Ділова Україна». Зі 110 до 464 розширено перелік користувачів інформації Укрінформу, які одержують її за рахунок держзамовлення. Понад 300 передплатників отримують інформаційні продукти та послуги Укрінформу на договірній основі.

Цілодобово в оперативному режимі наповнюється новий електронний ресурс агентства «Єдина країна» інформаційно-аналітичного центру «Єдина Країна». З травня 2014 року започатковано інформаційно-аналітичний вісник «Єдина країна».

З 14 липня 2014 року поряд з англомовною, німецькомовною та іспаномовною версіями сайту Укрінформу започатковано китайськомовну версію.

Протягом року Агентство частіше виступало ініціатором проведення круглих столів та прес-конференцій з актуальних політичних, культурологічних, спортивних та соціальних питань. Започатковані круглі столи за участю дипломатів «Дипломати без краваток», представників прогресивної російської інтелігенції, яка виступає проти агресії Російської Федерації, та інші формати.

Продовжено та активізовано практику проведення заходів за участю міжнародних політичних та економічних організацій, провідних політиків, бізнесменів, вчених, урядових та державних установ, громадських організацій. Кількість зазначених заходів за 2014 рік, у порівнянні з 2013 роком, зросла у 1,75 рази.

У 2014 році до Держкомтелерадіо надійшло 112 запитів на інформацію. Усі запити було задоволено.

Водночас, до Держкомтелерадіо звернулося 56 запитувачів, яким надано роз’яснення окремих положень Закону України «Про доступ до публічної інформації». Крім того, за дорученнями Кабінету Міністрів України розглянуто 47 скарг від громадян про порушення, на їх думку, вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» посадовими особами центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Протягом року Держкомтелерадіо здійснювався моніторинг стану реалізації органами виконавчої влади Плану організації виконання Указу Президента України від 05.05.2011 № 547 «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації».

У 2014 році здійснювалася робота із залучення громадськості до формування та реалізації державної політики в інформаційній та видавничій сферах. Налагоджено ефективну співпрацю з представниками майже 30 інститутів громадянського суспільства, які беруть активну участь в обговоренні всіх проектів нормативно-правових актів, що розробляються Держкомтелерадіо.

Впродовж 2014 року вживалися заходи щодо контролю за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів, проводився аналіз використання бюджетних коштів, оцінка досягнення запланованих цілей і завдань, виявлення проблемних питань.

Водночас, колегія звертає увагу на необхідність посилення діяльності щодо захисту національного інформаційного простору, налагодження системної роботи із протидії інформаційній агресії з боку Російської Федерації, збільшенню виробництва і трансляції теле- та радіопрограм патріотичного спрямування, подальшому впровадженню цифрових стандартів телерадіомовлення; підвищенню конкурентоспроможності вітчизняного теле- та радіо продукту; подальшому розвитку мережі іномовлення з метою формування позитивного іміджу України.

Не досягнуто якісних змін щодо забезпечення громадян книжковою продукцією відповідно до європейських стандартів; недостатньо розвинутою є мережа книгорозповсюдження; потребує завершення робота з реорганізації державних видавництв, результатом якої має стати підвищення ефективності управління об’єктами державної власності, покращення видавничої діяльності, збільшення обсягів виробництва видавничої продукції, зменшення кількості збиткових підприємств.

Більш ефективно має проводитись робота з інформування громадян про важливі події суспільного життя та висвітлення державними ЗМІ актуальних питань та змісту впроваджуваних в Україні соціально-економічних реформ.

Потребує удосконалення механізм контролю за недопущенням порушень фінансової дисципліни підприємствами, установами та організаціями сфери управління Держкомтелерадіо.

Враховуючи зазначене, та з метою безумовного виконання основних завдань і функцій, покладених на Держкомтелерадіо з реалізації державної політики у сфері телебачення і радіомовлення, в інформаційній та видавничій сферах, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію Голови Держкомтелерадіо Наливайка О.І. про підсумки роботи Державного комітету телебачення і радіомовлення України у 2014 році та основні завдання на 2015 рік взяти до відома.

2. Визначити пріоритетними завданнями Держкомтелерадіо у 2015 році:

захист національного інформаційного простору шляхом запобігання внутрішньому і зовнішньому інформаційному впливу, зокрема з боку Російської Федерації, який загрожує інформаційній безпеці держави, суспільства, особи;

сприяння забезпеченню конституційних прав громадян на свободу слова та інформацію;

організаційно-правове забезпечення створення Суспільного телебачення і радіомовлення України;

сприяння інтеграції України у європейський та світовий інформаційний простір шляхом адаптації законодавства у сфері телебачення і радіомовлення до норм та стандартів законодавства Європейського Союзу;

створення мережі іномовлення з метою формування позитивного іміджу України;

подальший розвиток ефірного наземного цифрового телерадіомовлення;

організаційно-правове забезпечення реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації (далі - ЗМІ);

створення сприятливих умов для розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження, популяризації вітчизняної книговидавничої продукції та читання;

забезпечення безумовного дотримання підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери управління Держкомтелерадіо, вимог Бюджетного кодексу України, Закону України про Державний бюджет України, Закону України «Про управління об’єктами державної власності», Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та чинного законодавства з питань соціальних відносин;

забезпечення контролю за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів, збереженням та належним використанням державного майна в сфері управління Держкомтелерадіо.

3. Держкомтелерадіо забезпечувати:

3.1. Безумовне дотримання вимог Регламенту Кабінету Міністрів України, законів України «Про звернення громадян», «Про статус народного депутата», «Про доступ до публічної інформації», «Про державну службу», «Про засади запобігання і протидії корупції», Інструкції з діловодства, посилення персональної відповідальності керівників та працівників структурних підрозділів апарату, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Держкомтелерадіо, за дотриманням виконання завдань і термінів, визначених актами і дорученнями Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, наказами і рішеннями колегії Держкомтелерадіо.

3.2. Організаційно-правовий супровід створення Суспільного телебачення і радіомовлення України;

3.3. Вжиття заходів щодо поширення програм українських теле- та радіоканалів на територіях АР Крим, Донецької та Луганської областей.

3.4. Відновлення повноцінної діяльності Донецької і Луганської ОДТРК, майно яких захоплено проросійськими терористами.

3.5. Співпрацю з громадськими організаціями, які опікуються питаннями Криму з метою реалізації спільних заходів та проектів щодо задоволення інформаційних потреб населення півострова та вимушених переселенців із Криму.

3.6. Підготовку пропозицій Кабінету Міністрів України щодо відновлення роботи ДО «Всеукраїнський інформаційно-культурний центр» у Києві через неможливість його функціонування на тимчасово окупованій території АР Крим (м. Сімферополь).

3.7. Сприяння збільшенню виробництва і трансляції теле- та радіопрограм патріотичного спрямування.

3.8. Подальший розвиток системи цифрового телерадіомовлення в Україні.

3.9. Збільшення території охоплення програмами Українського радіо.

3.10. Здійснення належного технічного переоснащення державних телерадіокомпаній, які мають перейти в статус суспільних мовників.

3.11. Вжиття заходів щодо організаційно-правового забезпечення захисту дітей від інформації, що може зашкодити їхньому здоров’ю і розвитку.

3.12. Розроблення та подання Кабінету Міністрів України проекту розпорядження Кабінету Міністрів України про схвалення Концепції державної політики щодо розвитку видавничої справи та популяризації читання на період до 2020 року.

3.13. Сприяння випуску книжкових видань в рамках програми «Українська книга» за тематикою щодо європейського вибору України, увічнення пам’яті про героїв Небесної сотні та учасників Революції гідності, а також учасників антитерористичної операції на сході України, які загинули за незалежність та територіальну цілісність України, з метою протидії поширенню неправдивої інформації щодо подій в Україні, яку активно використовують засоби масової інформації Російської Федерації.

3.14. Удосконалення системи збору та обробки інформації про потребу у книжковій продукції, що випускається згідно з програмою «Українська книга», з урахуванням читацького попиту та замовлень бібліотек.

3.15. Проведення моніторингу тематичного, економічного та фінансового стану книжкового ринку.

3.16. Проведення в установленому законодавством порядку аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності ПАТ ДАК «Укрвидавполіграфія» (далі - Компанія) та акціонерних товариств, акції яких передано до статутного фонду Компанії, з метою підготовки рішення щодо ефективного управління корпоративними правами Компанії.

3.17. Виконання заходів, спрямованих на підготовку і випуск Великої української енциклопедії.

3.18. Сприяння будівництву другої черги книгосховища Державного архіву друку Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова».

3.19. Сприяння створенню депозитарію електронних копій вітчизняних періодичних видань.

3.20. Сприяння переведенню в цифровий формат і відкриттю для загального доступу в мережі Інтернет книг і документів, що містяться в бібліотеках і архівах.

3.21. Сприяння проведенню книжкових виставок та ярмарків у районних центрах та малих містах з метою популяризації української книжкової продукції, зокрема книжкової продукції місцевих видавництв.

3.22. Розширення міжнародного співробітництва у сфері книговидання та книгорозповсюдження, здійснення заходів щодо популяризації української книги за кордоном.

3.23. Сприяння забезпеченню книжковою продукцією бібліотек, навчальних та лікувальних закладів Луганської та Донецької областей.

3.24. Внесення в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за забезпеченням розпорядниками інформації доступу до публічної інформації».

3.25. Здійснення моніторингу реалізації органами виконавчої влади Плану організації виконання Указу Президента України «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації».

3.26. Проведення моніторингу інформаційного наповнення веб-сайтів органів виконавчої влади і державних телерадіокомпаній та підготовку пропозицій щодо удосконалення структури та функціонування цих веб-сайтів.

3.27. Запровадження ефективних механізмів взаємодії Держкомтелерадіо з інститутами громадянського суспільства, зокрема щодо розроблення та підготовки проектів нормативно-правових актів.

3.28. Сприяння здійсненню громадською радою контролю за діяльністю Держкомтелерадіо, зокрема щодо запобігання та протидії корупції, підвищення прозорості його діяльності.

3.29. Вжиття заходів щодо забезпечення жорсткої економії та раціонального використання бюджетних коштів.

3.30. Дієвий контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних асигнувань підвідомчими бюджетними установами (організаціями), недопущенням утворення дебіторської та кредиторської заборгованості зі сплати комунальних послуг, енергоносіїв та інших статей витрат.

3.31. Ефективне управління об’єктами державної власності, що належать до сфери управління Держкомтелерадіо.

3.32. Належний рівень підвищення кваліфікації працівників ЗМІ.

4. Керівникам структурних підрозділів обласних та Київської міської державних адміністрацій, що опікуються питаннями інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, забезпечити співпрацю місцевих та регіональних ЗМІ з інформаційно-аналітичним центром «Єдина країна» Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» з метою забезпечення мешканців регіонів актуальною, об’єктивною та правдивою інформацією про політичне, економічне, наукове, культурне і суспільне життя в Україні та за кордоном, в тому числі щодо висвітлення ситуації в зоні проведення антитерористичної операції та Автономній Республіці Крим.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Голову колегії.

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux