Рішення колегії Держкомтелерадіо від 24.03.2015 № 3/6 "Про стан інформаційного простору Дніпропетровської області"
опубліковано 26 березня 2015 року о 10:37

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

24 березня 2015 р. м. Київ № 3/6

 

 

Про стан інформаційного простору

Дніпропетровської області

 

Заслухавши інформацію доповідачів, колегія відзначає, що інформаційний простір Дніпропетровської області характеризується достатньо широким спектром аудіовізуальних та друкованих засобів масової інформації, видавництв і видавничих організацій, підприємств поліграфії та книгорозповсюдження. У регіоні створено належні умови для вільного та безперешкодного функціонування суб’єктів інформаційних відносин та професійної діяльності журналістів.

Враховуючи важливість інформаційної складової в діяльності місцевої влади, реалізується комплексна Програма економічної підтримки районних, міських та міськрайонних газет, районного, міського, міськрайонного телерадіомовлення Дніпропетровської області на 2007 - 2015 роки.

 

Телебачення і радіомовлення

На території Дніпропетровської області працюють 63 місцеві та регіональні телерадіоорганізації та 24 радіоорганізації. У цифровому стандарті транслюються програми 32 мовників (29 загальнонаціональних та 3 місцевих).

З 2 вересня 2011 року Дніпропетровська обласна державна телерадіокомпанія здійснює телевізійне мовлення у цифровому форматі в системі багатоканальної мережі МХ-5 у стандарті DVB-Т2 (VPEG-4) за допомогою передавачів цифрового мовлення, розташованих у
м. Вільногірськ, с. Дмухайлівка, м. Дніпропетровськ, м. Жовті Води,
с. Могилев, м. Кривий Ріг, м. Нікополь, м. Орджонікідзе, с. Орли, м. Павлоград, м. Перещепине, с. Миколаївка. Охоплення сигналом складає 90 % населення області.

В області реалізовувалася програма забезпечення пільгових категорій населення засобами прийому цифрового телерадіомовлення.

До Держкомтелерадіо передано 111947 заяв від жителів області. Мешканцям області передано 68021 безкоштовних телетюнерів.

Телевізійне мовлення в аналоговому форматі Дніпропетровською ОДТРК здійснюється: на 51 ТВК - м. Дніпропетровськ, на 50 ТВК - м. Павлоград, на 28 ТВК - м. Нікополь, на 57 ТВК - м. Першотравенськ, на 49 ТВК - м. Вільногірськ.

Регіональне ефірно-проводове радіомовлення Дніпропетровська ОДТРК здійснює на мережі УР-1 за допомогою УКХ-передавачів (м. Дніпропетровськ, м. Кривий Ріг, м. Нікополь).

Водночас, стан технологічного обладнання Дніпропетровської ОДТРК не відповідає сучасним вимогам.

За останні роки спостерігається тенденція до суттєвого скорочення системи проводового радіомовлення. Якщо станом на квітень 2012 р. кількість радіотрансляційних точок складала 95299 одиниць, то станом на вересень 2014 р. дана кількість становила 51160 одиниць.

Облдержадміністрацією здійснюється щоденний моніторинг місцевих аудіовізуальних засобів масової інформації з метою виявлення матеріалів, що закликають до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність, пропаганду війни, сепаратизму і тероризму. Реалізуються заходи щодо припинення здійснення ретрансляції заборонених російських телеканалів на території області.

 

Проблемні питання

1.        Дніпропетровська обласна державна телерадіокомпанія не має виходу на верхній діапазон FM-хвиль радіомовлення. Існує нагальна потреба у розбудові сучасної радіомережі у верхньому діапазоні ультракоротких хвиль (FM-діапазон).

2.        Потребує вирішення питання поліпшення якості мовлення на другому каналі радіо (у діапазоні СХ на частоті 873 кГц). Один із шляхів вирішення даного питання – придбання нового передавача, що дозволить вийти на ліцензовану потужність (10 кВт) і забезпечити одночасне покриття сигналом усієї території області.

3.        Існує нагальна потреба в проведенні модернізації технічного обладнання Дніпропетровської ОДТРК.

4.        Потребує вирішення питання щодо проведення ремонту будівель обласного телебачення і радіо. Радіобудинок ОДТРК знаходиться у зсувонебезпечній зоні і потребує термінового проведення зміцнювальних робіт.

 

Книговидання та книгорозповсюдження, друковані засоби масової інформації

Книговидання та книгорозповсюдження

До Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 332 суб’єкти, розміщені на території області (181 - Державним комітетом телебачення і радіомовлення України, 151 - Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації).

Суб’єкти видавничої справи області за видами діяльності розподілені у такий спосіб: видавці - 145; виготівники - 199; розповсюджувачі - 68; поєднують декілька видів діяльності – 153 (у т. ч.: видавничу діяльність і виготовлення видавничої продукції - 98; видавничу діяльність і розповсюдження видавничої продукції - 24; виготовлення і розповсюдження видавничої продукції - 31).

Найбільші видавничі підприємства: Видавництво «Пороги», ТОВ «Дніпрокнига», ТОВ ВКФ «Арт-прес», ТОВ «Баланс-клуб», ТОВ «ІМА-прес», ПП комерційна фірма «ГЕРДА».

У 2014 році в області випущено 804 найменування книг та брошур загальним тиражем 402,6 тис. примірників. Для порівняння - у 2013 році було випущено 702 назви книжкової продукції загальним тиражем 422,6 тис. примірників.

Вагома частка книжкової продукції видається українською мовою. Заслуговують на увагу книги, видані до 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка, «З любов’ю до Тараса» та «Спільною мовою: переклади поезій Тараса Шевченка».

В області збережено мережу книготорговельних об’єктів. За підсумками 2014 року функціонують 651 відповідний об’єкт, у тому числі 104 спеціалізовані книжкові магазини, 140 кіосків та 407 інших об’єктів торгівлі (склади, книжкові ринки, книжкові прилавки, павільйони, палатки). У 2014 році книготорговельна мережа області збільшилася на один об’єкт.

У 10-х містах області без районного поділу з чисельністю населення понад 20 тис. жителів забезпеченість об’єктами книжкової торгівлі перевищує норматив удвічі, у 3-х містах з районним поділом - утричі.

Найбільші книготорговельні підприємства: ВАТ «Дніпрокнига», Комунальне підприємство «Криворіжкнига», «Книжковий світ», «Книги України», «АРТ-Вертеп», «Світ книжок», а також великі гуртові склади-магазини «Сто тисяч книжок», «Одісей».

В області працюють 32 поліграфічні підприємства (з них 9 - державні та комунальні).

 

 

Періодичні друковані засоби масової інформації

 

Згідно з даними Державного реєстру друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності в області зареєстровано 1388 друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження. З них: газет - 1049, видань журнального типу - 339; україномовних видань - 132, російськомовних - 151, двомовних (укр/рос) - 1105.

Засновниками 398 друкованих ЗМІ є юридичні особи (в т. ч. 42 видання засновано органами місцевого самоврядування, 3 - органами виконавчої влади, 26 - політичними партіями, 41 - громадськими організаціями, 23 - релігійними організаціями, 25 - навчальними закладами, 15 - профспілковими організаціями, 223 - суб’єктами господарювання), 990 - фізичні особи.

Фактично виходять близько 350 видань.

Загалом 92 періодичні друковані видання суспільно-політичного спрямування представлені у підписному каталозі Дніпропетровської області.

На території області діє 541 кіоск з продажу періодичних друкованих видань. Крім того, продукція періодичних друкованих засобів масової інформації розповсюджується в усіх відділеннях зв’язку, які діють на території області, а також у палатках виносної торгівлі та на прилавках у торговельних закладах.

З метою інформаційної підтримки особового складу Збройних Сил України, який перебуває в зоні АТО, налагоджено механізм безкоштовної передплати газет для військових частин.

 

Проблемні питання

1. Низький рівень забезпечення населення сільської місцевості книготорговельними послугами, зокрема не дотримуються вимоги щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902. Потребує збільшення асортимент книжкової продукції та кількість видань місцевих авторів.

2. Недостатній обсяг випуску друкованої продукції українською мовою.

3. Спостерігається тенденція до відтоку замовників поліграфічних підприємств. Фізично і морально застаріле матеріально-технічне обладнання комунальних районних друкарень, відсутність замовлень призводять до погіршення їх фінансово-економічного стану. Районні друкарні в основному спеціалізуються на випуску бланків, окремих районних газет. Приватні та найбільш тиражні районні газети відмовилися від послуг зазначених підприємств.

 

Доступ до публічної інформації

Офіційний веб-сайт обласної державної адміністрації містить розділ «Доступ до публічної інформації». Також у відповідному розділі в рубриці «Звіти» оприлюднюються звіти про результати розгляду запитів на інформацію.

За 2014 рік до облдержадміністрації надійшов 331 запит на інформацію, більшість з яких була отримана електронною поштою - 193. Від фізичних осіб надійшло 164 запити, юридичних осіб - 153, об’єднань громадян без статусу юридичної особи - 14.

Усі запити на інформацію були своєчасно розглянуті, порушень щодо розгляду запитів в облдержадміністрації не було. З них відмовлено - 73 запитувачам, задоволено - 119 запитів, надіслано належним розпорядникам інформації - 45 запитів, задоволено частково - 39 запитів.

Найбільш запитуваною була інформація стосовно діяльності місцевих органів виконавчої влади - 115, транспорту і зв’язку - 31, аграрного сектору, земельних відносин - 22, про стан довкілля - 20, соціального захисту, освіти, наукової діяльності та правової інформації, забезпечення законності та правопорядку - 14, охорони здоров’я та з інших питань - 13, комунального господарства, економічної, інвестиційної політики, підприємництва, реалізації житлової політики, будівництва - 11, фінансової політики, розпоряджень бюджетними коштами, реалізації промислової політики - 7, питань сім’ї, дітей, молоді, культури, охорони культурної спадщини, діяльності органів місцевого самоврядування - 6, діяльності об’єднань громадян, релігійних питань та міжнаціональних відносин - 4, спорту та туризму - 3, праці і заробітної плати, інформації щодо надзвичайних ситуацій та загрози стихійного лиха, питання гендерної рівності - 1.

За 2014 рік судових позовів від запитувачів до Дніпропетровської облдержадміністрації не надходило.

 

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію доповідачів взяти до відома.

1.1. Стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Дніпропетровської області визнати задовільним.

1.2. Рекомендувати Дніпропетровській обласній державній адміністрації розглянути на засіданні колегії обласної державної адміністрації питання щодо проблем інформаційного простору області та визначити шляхи вирішення актуальних проблем, зокрема передбачити реалізацію невідкладних заходів щодо забезпечення покриття впевненим телерадіосигналом загальнонаціональних мовників районів, де такий сигнал відсутній.

2. Рекомендувати Дніпропетровській обласній державній адміністрації та Дніпропетровській обласній раді сприяти:

забезпеченню на території області належного контролю за дотриманням вимог законодавства України щодо недопущення будь-якого втручання в професійну діяльність представників засобів масової інформації;

внесенню змін до Програми соціально-економічного та культурного розвитку області на 2015 рік у частині забезпечення фінансової підтримки видання книжкової продукції;

розширенню асортименту україномовної книжкової продукції, що випускається в області;

розбудові мережі книгорозповсюдження та забезпечення жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією.

3.      Дніпропетровській ОДТРК (Чанглі В.І.):

здійснювати необхідні заходи з підготовки та впровадження суспільного телерадіомовлення;

у співпраці з Національною радіокомпанією України вжити заходів щодо розбудови сучасної мережі FM-діапазону;

посилити контроль за виробництвом і трансляцією теле- та радіопрограм для державних потреб;

вдосконалити творчо-виробничий процес для актуалізації телерадіопрограм, підвищення їх конкурентоспроможності;

активізувати роботу з пошуку додаткових джерел наповнення спеціального фонду телерадіокомпанії.

4. Департаменту телебачення і радіомовлення (Абрамов С. О.) сприяти:

технічному переоснащенню Дніпропетровської ОДТРК сучасним теле- та радіообладнанням;

вирішенню питання поліпшення якості мовлення Дніпропетровської ОДТРК на другому каналі радіо в діапазоні СХ на частоті 873 кГц, зокрема шляхом придбання нового передавача.

5. Департаменту видавничої справи і преси (Кононенко О.А.) спільно з департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дніпропетровської облдержадміністрації (Северин С.С.) проаналізувати та до 6 квітня 2015 року надати керівництву Держкомтелерадіо інформацію про стан дотримання в Дніпропетровській області вимог щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.06.2008 № 902.

6. Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дніпропетровської облдержадміністрації (Северин С.С.):

сприяти:

активізації діяльності щодо роз’яснення актуальних питань зовнішньої та внутрішньої політики держави, оперативного реагування на негативні інформаційні впливи з боку іноземних держав, зокрема Російської Федерації;

випуску друком кращих зразків літературної творчості місцевих авторів, поповненню бібліотечних фондів новими зразками книжкової продукції, популяризації читання;

забезпеченню дотримання на території області Закону України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних ЗМІ приміщень та майна»;

підвищенню кваліфікації журналістів місцевих засобів масової інформації;

налагодженню обміну книжковою продукцією, випущеною за кошти місцевих бюджетів, з іншими областями;

інформаційному супроводу проведення мобілізації та підтримки української армії в області;

проаналізувати господарську діяльність та фінансовий стан комунальних ЗМІ, ринок рекламних послуг на території їх розповсюдження, з метою розробки індивідуальних програм економічної підтримки таких ЗМІ на період роздержавлення.

7. Департаменту інформаційної політики (Радзієвський І.А.) аналізувати стан виконання цього рішення колегії та звітувати відповідно до вимог Положення про колегію Держкомтелерадіо.

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника Голови Держкомтелерадіо Червака Б.О.

 

 

В.о. Голови колегії Б.О. Червак

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux