Рішення колегії Держкомтелерадіо від 23.06.2016 №6/19 "Про стан телерадіомовлення в прикордонних областях України"
опубліковано 04 липня 2016 року о 10:46

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

23 червня 2016 р. м. Київ № 6/19

 

 

Про стан телерадіомовлення

в прикордонних областях України

 

Заслухавши інформацію доповідача, колегія зазначає, що в умовах інформаційного протистояння особливого значення набули питання інформаційної безпеки та обмеження впливу сусідніх країн на інформаційний простір України. Розвиток прикордонного телерадіомовлення є одним із пріоритетних стратегічних напрямів роботи Держкомтелерадіо на 2016 рік. Зокрема, сприяння поширенню програм українських теле- та радіоканалів на тимчасово окуповану територію АР Крим та збільшення охоплення спеціальними програмами підвідомчих телерадіоканалів територій прикордонних областей, в тому числі Донецької та Луганської, шляхом розвитку мереж мовлення.

На це колегія Держкомтелерадіо своїми рішеннями неодноразово звертала увагу керівництва Національної телекомпанії України, як правонаступника всіх обласних та регіональних державних телерадіокомпаній, які увійдуть до складу суспільного мовника.

Колегія зазначає, що для забезпечення власних інформаційних інтересів подекуди не вистачає ані природних (радіочастотних), ані фінансових ресурсів. Актуальною залишається проблема переваги присутності іноземних мовників над вітчизняними в ефірному просторі ряду прикордонних регіонів України.

З метою забезпечення спеціальних інформаційних потреб населення, що проживає на прикордонних територіях, Держкомтелерадіо розроблено методичні рекомендації щодо формування у 2016 році тематичних планів на виробництво і трансляцію теле- та радіопрограм для державних потреб, чим звернуто увагу Національної телекомпанії України на особливості програмної політики прикордонних філій НТКУ, які необхідно враховувати під час планування виробництва програм для державних потреб.

В результаті аналізу контенту із зазначеної тематики, колегія наголошує на тому, що залишається актуальним питання покращення художньої та технічної якості телевізійних програм, підвищення рівня журналістської та режисерської підготовки, створення рейтингових програм. Потребує поглиблення взаємодія регіональних структурних підрозділів НТКУ щодо створення та трансляції спільних проектів, зокрема для прикордонного мовлення, започаткування спецпроектів національно-патріотичної тематики.

Колегія акцентує, що охоплення ефірним телерадіомовленням прикордонних районів є недостатнім, присутні так звані «білі плями», але найбільш проблематична ситуація з покриттям склалася у ряді районів Сумської, Харківської, Чернігівської, Донецької та Луганської областей північного сходу; Одеської області на півдні; Львівської, Волинської, Закарпатської та Івано-Франківської областей на заході країни.

Інфраструктура мереж, розбудованих ТОВ «Зеонбуд», не забезпечує належного охоплення територій як усередині держави, так і в її прикордонних зонах. Невеликі потужності передавачів (до 1 кВт) і схема їх розміщення не дозволяє переглядати програми цифрового телебачення майже мільйону громадян, що проживають біля кордону.

Колегія звертає увагу на те, що в деяких областях трансляція програм НТКУ в аналоговому форматі здійснюється не за номінальними ліцензійними потужностями. Подекуди є практика зменшення потужностей передавачів, що розповсюджують теле- та радіосигнал. Зменшення потужності передавачів не дозволяє забезпечити належне покриття прикордонних регіонів, зони проведення АТО і тимчасово окупованих територій.

Потребують вирішення питання, в тому числі фінансові, стосовно збільшення потужностей аналогових передавачів, які поширюють національні телерадіопрограми на території прикордонних областей, зокрема, шляхом заміни застарілого обладнання, встановлення додаткових пристроїв, прорахунку збільшення потужності діючих засобів, а також належного фінансування щодо вироблення та розповсюдження теле- та радіопродукту для прикордонних областей.

Колегія також звертає увагу на необхідність вжиття заходів стосовно розбудови в прикордонних регіонах потужної FM-мережі НТКУ, на якій мовлять канали Українського радіо. Крім того, з метою організації ефективної контрпропаганди і задоволення інформаційних потреб населення у прикордонних регіонах, в зоні проведення АТО, на тимчасово окупованих територіях і за межами України слід розглянути питання підвищення ефективності роботи ТО «Всесвітня служба радіомовлення України» Центральної дирекції «Українське радіо» НТКУ в частині використання середньохвильових передавачів щодо забезпечення максимального охоплення радіосигналом населення країни.

Зазначається необхідність активізації спільних дій органів державної влади – Міністерства інформаційної політики України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Держкомтелерадіо, обласних державних адміністрацій, Українського державного центру радіочастот, Концерну РРТ, ТОВ «Зеонбуд», інших заінтересованих установ і організацій та представників громадськості щодо координації і провадження заходів з розбудови мережі українського телерадіомовлення, яка б ефективно охоплювала прикордонні регіони і тимчасово окуповані території.

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію доповідача взяти до відома.

2. Управлінню телебачення і радіомовлення (Білоус М.А.):

2.1. До 15 липня 2016 року:

ініціювати перед Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення спільно з місцевими органами влади розгляд питання щодо можливості збільшення існуючої мережі покриття цифровим сигналом прикордонних областей;

підготувати звернення до Міністерства інформаційної політики України та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з пропозиціями розглянути можливість розширення повноважень Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення та Робочої групи з розвитку телерадіомовлення в південних районах Херсонської області та на території тимчасово окупованих АР Крим і м. Севастополя в частині залучення їх до розв’язання проблемних питань всіх прикордонних областей України.

2.2. Внести пропозиції щодо підвищення ефективності роботи творчого об’єднання «Всесвітня служба радіомовлення України» філії НТКУ «Центральна дирекція «Українське радіо», зокрема, стосовно більш широкого використання середньохвильових передавачів для максимального охоплення населення програмами Українського радіо.

2.3. Вжити заходів щодо активізації роботи стосовно залучення творчих працівників сфери управління Держкомтелерадіо, НТКУ та її філій до тренінгів та курсів підвищення кваліфікації, що організовуються міжнародними донорами за грантовими програмами, бенефіціаром яких є Держкомтелерадіо, та Укртелерадіопресінститутом.

3. Національній телекомпанії України (Аласанія З.Г.):

3.1. Вжити заходів для приведення у відповідність до умов ліцензій на мовлення потужностей передавальних засобів, які забезпечують поширення телерадіопрограм НТКУ на територію прикордонних регіонів, зону проведення АТО та тимчасово окуповані території;

3.2. Забезпечити неухильне виконання рішення колегії Держкомтелерадіо від 26.01.2016 №1/1 та окремого доручення Голови Держкомтелерадіо О.І. Наливайка від 11.04.2016 № 7/1 щодо створення філії НТКУ «Кримська регіональна дирекція».

3.3. Рекомендувати:

розглянути можливість створення окремого структурного підрозділу, до компетенції якого віднести функції щодо координації і реалізації заходів із забезпечення мовлення на спеціальні інформаційні зони;

на підставі однієї з ліцензій на супутникове мовлення створити новий телеканал для задоволення інформаційних потреб мешканців спеціальних інформаційних зон;

внести зміни до тематичних планів на виробництво і трансляцію теле- та радіопрограм для державних потреб НТКУ та її філій в частині започаткування спільних проектів, зокрема для прикордонного мовлення, збільшення виробництва спеціальних проектів національно-патріотичної тематики;

передбачати заходи із забезпечення ефективності організації та проведення професійних фестивалів та конкурсів, з метою підвищення конкурентоспроможності та художньої якості телерадіопродукту з урахуванням особливостей прикордонного мовлення.

4. Управлінню розвитку інформаційної сфери та європейської інтеграції (Радзієвський І.А.) спільно з управлінням телебачення і радіомовлення (Білоус М.А.) звернутись до Ради національної безпеки та оборони України з пропозицією щодо проведення спільного засідання РНБО за участі всіх заінтересованих центральних органів виконавчої влади та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з питань прикордонного мовлення.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Голову Держкомтелерадіо.

 

 

В.о. Голови колегії Б.О. Червак

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux