Рішення колегії Держкомтелерадіо від 19.04.2016 №4/10 "Про стан інформаційного простору Харківської області"
опубліковано 27 квітня 2016 року о 12:23

 

Tryzub

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ

ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

Р І Ш Е Н Н Я К О Л Е Г І Ї

 

19 квітня 2016 р. м. Київ № 4/10

 

Про стан інформаційного простору

Харківської області

 

Заслухавши інформацію доповідачів, колегія відзначає, що інформаційний простір Харківської області характеризується широким спектром аудіовізуальних та друкованих засобів масової інформації, видавництв і видавничих організацій, підприємств поліграфії та книгорозповсюдження. У регіоні створено належні умови для вільного та безперешкодного функціонування суб’єктів інформаційних відносин та професійної діяльності журналістів.

Враховуючи важливість інформаційної складової в діяльності місцевої влади, реалізується комплексна Програма сприяння розвитку інформаційної галузі на 2016-2020 роки.

Телебачення і радіомовлення

У телерадіопросторі Харківської області працює 127 телерадіокомпаній, у тому числі 58 загальнонаціональних і регіональних та 69 місцевих, найбільший з телерадіоканалів – ОТБ - Філія НТКУ «Харківська регіональна дирекція» зі своїми розгалуженими виробничими можливостями. Найвідомішими серед недержавних телерадіокомпаній є «Simon», «7 канал», «R1», «АТН». Помітне місце в інформаційній сфері області займають ТРК міст Лозової, Ізюма, Змієва, Чугуєва, Куп’янська та Первомайського.

Філія Національної телекомпанії України «Харківська регіональна дирекція» (далі - Харківська філія НТКУ) забезпечує в цифровому форматі в системі багатоканальної мережі МХ-5 у стандарті DVB-Т2 за допомогою передавачів цифрового мовлення, розташованих м. Харків, Краснокутськ, Балаклія, Ізюм, Лозова, Куп`янськ, смт. Великий Бурлук, Кегичівка, Сахновщина. Охоплення сигналом складає 90 % населення області.

В області реалізовувалася програма забезпечення пільгових категорій населення засобами прийому цифрового телерадіомовлення.

До Держкомтелерадіо передано 69567 заяв від жителів області. Мешканцям області передано 42676 безкоштовних телетюнерів.

Харківська філія НТКУ забезпечує телевізійне мовлення в аналоговому форматі - 18 годин на тиждень, а ефірно-проводове радіомовлення - 15 годин. Водночас, стан технологічного обладнання філії не відповідає сучасним вимогам.

За останні роки спостерігається тенденція до суттєвого скорочення системи проводового радіомовлення.

Так, у 2010 році кількість радіоточок становила понад 248 тис. одиниць, у 2013 - понад 176 тис., у 2014 - понад 157 тис., у 2015 - понад 125 тис., а на початку 2016 - 114 тис.

Облдержадміністрацією здійснюється постійний моніторинг місцевих аудіовізуальних засобів масової інформації з метою виявлення матеріалів, що закликають до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність, пропаганду війни, сепаратизму і тероризму. Реалізуються заходи щодо припинення здійснення ретрансляції заборонених російських телеканалів на території області.

Проблемні питання

1. Забезпечення прискорення процесу переходу з аналогового на цифрове мовлення.

2. Вирішення питання щодо забезпечення телетюнерами пільгових категорій населення області.

3. Збільшення кількості телепрограм українською мовою.

4. Забезпечення мовлення міських та районних комунальних радіокомпаній.

5. Припинення процесу руйнування системи проводового мовлення.

Книговидання та книгорозповсюдження, друковані засоби масової інформації

Книговидання та книгорозповсюдження

На сьогодні в області працює понад 653 суб’єкти видавничої справи – видавців, виготівників поліграфічної продукції і книгорозповсюджувачів різних форм власності. Суб’єкти видавничої справи за видами діяльності: видавці - 298; виготівники - 246; розповсюджувачі - 109; поєднують декілька видів діяльності - 210 (у т. ч.: видавничу діяльність і виготовлення видавничої продукції - 102; видавничу діяльність і розповсюдження видавничої продукції - 70; виготовлення і розповсюдження видавничої продукції - 38).

У 2015 році в області випущено 4730 найменувань книг та брошур загальним тиражем 15290,5 примірників. Із них: українською мовою - 2691 друк. од. загальним тиражем 6556,0 тис. прим.; російською мовою - 1689 друк. од. загальним тиражем 8260,3 тис. прим.

Програмою сприяння розвитку інформаційної галузі області на 2016 -2020 роки передбачено надання фінансової підтримки місцевим авторам для забезпечення їх видавничої діяльності. У 2016 році на це виділено 150 тис. грн. Насамперед планується сприяти виданню сучасних книг, присвячених увічненню пам’яті Героїв Небесної Сотні, учасників Революції Гідності та антитерористичної операції на Сході України. Серед харків’ян великим попитом користуються книги С. Жадана, О. Мамалуя, С.Лойко та ін.

Здійснюються заходи щодо розвитку мережі книгорозповсюдження, збільшення кількості стаціонарних об'єктів торгівлі книговидавничою продукцією та розширення займаних ними площ.

В області функціонує 737 відповідних об’єктів, у тому числі 66 спеціалізованих книжкових магазинів, 219 кіосків та 452 інших об’єктів торгівлі (склади, книжкові ринки, книжкові прилавки, павільйони, палатки).

Найбільшими поліграфічними підприємствами є ТОВ «Золоті сторінки», ТОВ «Видавництво Ранок», ТОВ «Фактор», ТОВ «Фоліо». У районних центрах області діє 4 друкарні, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Періодичні друковані засоби масової інформації

В області зареєстровано понад 1500 періодичних друкованих видань. Виходять із різною періодичністю - 340. Середній загальний разовий наклад видань газет і журналів становить близько 2 млн. примірників.

У 2015 році видавалося 39 україномовних друкованих ЗМІ річним тиражем 19256,4 тис. прим. (у порівнянні з 2014 роком кількість видань зменшилася на 4 одиниці, річний тираж збільшився на 2070,7 тис. прим.). Водночас в минулому році російською мовою видавалося 42 друкованих ЗМІ річним тиражем 175500,9 тис. прим. (у порівнянні з 2014 роком кількість видань зменшилася на 5 одиниць, річний тираж зменшився на 18077,8 тис. прим.).

В області виходить 29 районних та міських газет, сумарний наклад яких становить понад 70 тис. примірників.

Розповсюдження друкованих видань у роздріб здійснюється через УДППЗ «Укрпошта». Значна частина накладу, особливо комунальних газет, розповсюджується шляхом передплати.

Забезпечення населення пресою також здійснюється через відділення поштового зв'язку, яких в Харківській області налічується більше 664 відділень, та через пересувні відділення, яких налічується більше 27.

З метою інформаційної підтримки особового складу Збройних Сил України, який перебуває в зоні АТО, налагоджено механізм безкоштовної передплати газет для військових частин.

Проблемні питання

1.Низький рівень забезпечення населення сільської місцевості книготорговельними послугами. Потребує збільшення асортимент книжкової продукції та кількість видань місцевих авторів.

2.Фізично і морально застаріле матеріально-технічне обладнання комунальних районних друкарень, відсутність замовлень призводять до погіршення їх фінансово-економічного стану. Районні друкарні в основному спеціалізуються на випуску бланків, окремих районних газет.

Доступ до публічної інформації

В обласній державній адміністрації з травня 2011 року утворено самостійний структурний підрозділ - управління забезпечення доступу до публічної інформації.

Форми запитів із стислою інструкцією щодо процедури подання запиту та її отримання розміщено на офіційному веб-сайті облдержадміністрації. Створено відповідний розділ сайту - «Доступ до публічної інформації».

У 2015 році до апарату облдержадміністрації надійшло 3528 запитів (фізичні особи - 2997; юридичні особи - 526; колективні - 5).

Усі запити на інформацію були своєчасно розглянуті, порушень розгляду запитів та судових позовів від запитувачів до Харківської облдержадміністрації протягом 2015 року не було.

Враховуючи вищевикладене, колегія

УХВАЛИЛА:

1. Інформацію доповідачів взяти до відома.

1.1. Стан розвитку інформаційної та видавничої сфер Харківської області визнати задовільним.

1.2. Рекомендувати Харківській обласній державній адміністрації розглянути на засіданні колегії обласної державної адміністрації питання щодо проблем інформаційного простору області та визначити шляхи вирішення актуальних проблем, зокрема передбачити реалізацію невідкладних заходів щодо забезпечення покриття впевненим телерадіосигналом загальнонаціональних мовників районів, де такий сигнал відсутній.

2. Рекомендувати Харківській обласній державній адміністрації та Харківській обласній раді сприяти:

захисту прав журналістів у процесі реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ;

забезпеченню на території області належного контролю за дотриманням вимог законів щодо недопущення будь-якого втручання в професійну діяльність представників засобів масової інформації;

збільшенню накладів та розширенню асортименту книжкової продукції, що випускається в області;

розбудові мережі книгорозповсюдження та забезпечення жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією.

3. Національній телекомпанії України (Аласанія З.Г.):

здійснювати необхідні заходи з підготовки та впровадження суспільного телерадіомовлення;

вдосконалити творчо-виробничий процес Харківської філії НТКУ для актуалізації телерадіопрограм, підвищення їх конкурентоспроможності;

забезпечити збільшення виробництва Харківською філією НТКУ теле- та радіопрограм патріотичної тематики.

4. Управлінню телебачення і радіомовлення (Білоус М.А.):

до 15 травня 2016 року підготувати звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення стосовно розбудови цифрового телебачення в Харківській області;

здійснювати контроль за виробництвом і трансляцією теле- та радіопрограм для державних потреб Національною телекомпанією України в частині обсягів Харківської філії НТКУ;

вживати заходів щодо протидії впливу радіопередавальних центрів Російської Федерації, що транслюють програми телебачення і радіо у цифровому та аналоговому форматах, сигнал яких приймається на території України.

5. Управлінню видавничої справи і преси (Кононенко О.А.) спільно з департаментом масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації (Аннопольська В.В.) проаналізувати та до 1 грудня 2016 року надати керівництву Держкомтелерадіо інформацію про стан книговидання та книгорозповсюдження у 2016 році в Харківській області.

6. Департаменту масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації (Аннопольська В.В.):

6.1. Сприяти:

активізації діяльності щодо роз’яснення актуальних питань зовнішньої та внутрішньої політики держави, оперативному реагуванню на негативні інформаційні впливи з боку іноземних держав, зокрема Російської Федерації;

збільшенню асортименту книжкової продукції для задоволення інформаційних потреб населення області та популяризації видань місцевих авторів;

підвищенню кваліфікації журналістів місцевих засобів масової інформації;

інформаційному супроводу проведення в області мобілізації та підтримці Збройних Сил України, Національної гвардії України;

участі представників видавничої галузі області у міжнародних книжкових виставках.

6.2. Забезпечити:

виконання Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації»;

розробку індивідуальних програм економічної підтримки комунальних друкованих ЗМІ на період їх реформування.

7. Управлінню розвитку інформаційної сфери та європейської інтеграції (Радзієвський І.А.) аналізувати стан виконання цього рішення колегії та звітувати відповідно до вимог Положення про колегію Держкомтелерадіо.

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника Голови Держкомтелерадіо Червака Б.О.

 

 

Голова колегії О.І. Наливайко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux